32 yıl sonra Meclis'e girdi | Mustafa Sarıgül'ün seçim serüveni

14 Mayıs Seçimleri Mustafa Sarıgül CHP Erzincan
32 yıl sonra Meclis'e girdi | Mustafa Sarıgül'ün seçim serüveni
Mustafa Sarıgül, seçim bölgesi Erzincan'da oy kullanırken. Fotoğraf: İHA

CHP'den Erzincan milletvekili adayı olan Türkiye Değişim Partisi Lideri Mustafa Sarıgül, 32 yıl sonra yeniden Meclis'e girmeyi başardı. Sarıgül, özellikle seçim çalışmaları boyunca çektiği TikTok videoları ile gündeme geliyordu.

Bu seçimlerin gündemden düşmeyen isimlerinden birisi de kuşkusuz Türkiye siyasetinin önemli isimlerinden Mustafa Sarıgül. Türkiye Değişim Partisi Lideri Mustafa Sarıgül, Memleketi Erzincan'da Cumhuriyet Halk Partisi tarafından birinci sırada milletvekili adayı gösterilmişti. Sarıgül, Erzincan'da aldığı yüzde 36.31'lik oy oranı ile 32 yıl sonra ikinci kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmeyi başardı. Sarıgül'ün CHP'den milletvekili adayı olması ise Erzincan'daki seçim yarışının oldukça ilgi görmesini sağladı.

Hummalı bir seçim çalışması yürüten Mustafa Sarıgül, sosyal medya platformlarında yayınladığı videolar ile sık sık gündeme gelen bir isim. Özellikle TikTok'ta yapılan Mustafa Sarıgül paylaşımları viral olmakta. Konuşurken masaya vurduğu videolar ise oldukça popüler.

İLK KEZ 1987'DE MECLİSE GİRDİ

Sarıgül, siyasi yaşamında uzun yıllar İstanbul'un Şişli ilçesinin belediye başkanlığını yapması ile biliniyor. Ancak siyasi yaşamı Cumhuriyet Halk Partisi gençlik kollarında başlayan Sarıgül adını Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne 1987 seçimlerinde milletvekili seçilmesi ile duyurdu. Sarıgül, milletvekilliğini 1991 yılına kadar sürdürdü.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haber Global (@haberglobal)'in paylaştığı bir gönderi

1994 yılında İstanbul'un Şişli ilçesinde belediye başkan adayı olan ancak seçilemeyen Sarıgül, 1999 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti (DSP) adayı olarak Şişli Belediye Başkanı seçildi. Sarıgül, 2014 yılına kadar bu görevini devam ettirdi. 2002 yılında DSP'den ayrılıp Yeni Türkiye Partisi'ne, ardından Cumhuriyet Halk Partisi'ne katılan Sarıgül, 2005 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin yapılan genel kurultayında genel başkan adayı oldu. Ancak kurultayı Deniz Baykal'a kaybeden Sarıgül, aynı yıl CHP'den ihraç edildi.

İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANI ADAYLIĞI

DSP'ye yeniden katılan Mustafa Sarıgül 2009 yılında partiden ikinci kez istifa etti ve Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattığını açıkladı. 2013 yılında ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Sarıgül, bir kez daha CHP'ye katıldı. 2014 yerel seçimlerinde de CHP'den İstanbul Belediye Başkanı adayı oldu. 30 Mart 2014'te yapılan seçimleri 7 puan farkla AK Parti'nin adayı Kadir Topbaş'a kaybetti. Bu seçimde Topbaş yüzde 47 oy alırken Sarıgül'ün oyu yüzde 40'ta kaldı.

2019 yılında CHP'den istifa edip üçüncü kez DSP'ye katılan Mustafa Sarıgül, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Şişli Belediye Başkanı adayı oldu. Ancak seçimleri Millet İttifakı Adayı Muammer Keskin'e kaybetti.

32 yıl sonra Meclis'e girdi | Mustafa Sarıgül'ün seçim serüveni - Resim : 1
 Kemal Kılıçdaroğlu'na Erzincan Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde Millet İttifakı'nın milletvekili adayı Mustafa Sarıgül eşlik etti. Fotoğraf: İHA

Sarıgül, 27 Ekim 2020 tarihinde DSP'den ayrıldığını ve yeni siyasi parti kuracağını açıkladı. Takvimler 17 Aralık 2020'yi gösterdiğinde Türkiye Değişim Hareketi'nin devamı niteliğinde olan Türkiye Değişim Partisi'ni kuran Sarıgül, 3 yıl boyunca Türkiye'yi dolaşarak sosyal medyada ilginç videolar yayınladı. Sarıgül, 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı alınca genel seçimlerde CHP listesinden Erzincan milletvekili adayı oldu. Karar, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 8 Nisan'da yapılan parti meclisi toplantısında açıklanmıştı. Ardından Erzincan'ın Mercan, Tercan, Çayırlı gibi ilçelerde mitingler veren Sarıgül, 2023 seçimleri için hummalı bir çalışma içerisine girdi.

32 YIL SONRA YENİDEN MECLİS'TE

Mustafa Sarıgül 14 Mayıs 2023 seçiminde oyunu ise aday olduğu Erzincan'daki Mehmetçik Ortaokulu'nda kullandı. AA'ya konuşan Sarıgül, oyunu kullandıktan sonra "Seçimin kazananı kaybedeni olmaz, her zaman cennet vatanım ve Türkiye'm kazansın" dedi.

2 milletvekili çıkaran Erzincan'da oyların yüzde 36'sını alan Sarıgül 1987'den bu yana ilk kez Meclis'e girme başarısını gösterdi. Yüzde 38.42 oy alan AK Parti Erzincan 1. sıra milletvekili adayı da Meclis'e giren bir diğer isim oldu. 24 Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 44.71 oy alan AK Parti, Erzincan'da 2 milletvekilini birden Meclis'e soktu. CHP yüzde 25.66'lık oy oranına rağmen vekil çıkaramamıştı. 

Kaynaklar: AA, Hürriyet, İHA, NTV

CHP Erzincan Mustafa Sarıgül 14 Mayıs seçimleri