İngiltere duvar ördü! Olağanüstü performans

İngiltere EURO 2020
İngiltere duvar ördü! Olağanüstü performans

Euro 2020'de sona yaklaşıyoruz. Yarı final için geri sayım başlarken Wembley'de Danimarka'yı konuk edecek olan İngiltere, favori konumunda. Beş maçta da kalesini gole kapayan İngilizler, kalecisi Pickford ve savunmasıyla tarih yazıyor. Hatta Pickford çoktan tarihe geçti!

Euro 2020 bir kısmımızda travmaya dönüştü. Neredeyse her gün futbol oynanan geçen sezonun ardından, Türkiye de beklentilerin çok altında kalan bir futbolla elenince “detoksa” girmek garipsenecek bir karar değil ancak Euro 2020 izlemeye devam eden futbolseverler ilginç bir turnuvaya şahitlik ediyor.

Salı günü İtalya ile İspanya, çarşamba ise İngiltere ile Danimarka final için kozlarını paylaşacak. Bu dört takım arasından yalnızca İspanya'nın sessiz sedasız geldiğini söyleyebiliriz. Danimarka'nın dramatik hikayesi, İtalya'nın görkemli futbolu ve İngiltere'nin her turnuvada kopardığı klasik yaygara İspanya'yı biraz da doğal olarak geri plana atıyor.

Ancak İngiltere'ye bu kez hakkını teslim etmek gerekecek.

Euro 2016'da Son 16 Turu'nda İzlanda'ya 2-1 mağlup olarak turnuvaya veda eden, 2018 Dünya Kupası'nda ise finali uzatmalarda kaçırıp üçüncülük maçında da Belçika'ya yenilerek dördüncü sırada turnuvayı noktalayan ancak hayli yıkıcı İngiliz basınından ekseriyetle alkış alan Gareth Southgate ve öğrencileri heyecan verici bir görüntü çiziyor.

İngiltere duvar ördü! Olağanüstü performans - Resim : 1

FARKI SAVUNMASI

Genç ancak deneyimli ve alternatifli kadrosuyla, yüksek enerjisi ve temposuyla etkili olan İngiltere, farkı ise savunmasıyla yaratmakta. Turnuvalarda şampiyon ve iz bırakan takımların sağlam savunma hatları dikkat çeker; İngiltere de Southgate'in güçlü savunma kurgusuyla sıkıntı yaşamıyor.

Öyle ki beş maçta da kalesini gole kapatmayı başaran İngilizler; Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw hattının verdiği rahatlıkla, hem dörtlü savunma hattıyla hem de gereken noktada üçlü savunma hattıyla oynayabiliyor.

İngiltere duvar ördü! Olağanüstü performans - Resim : 2

Orta sahanın merkezinde görev yapan Declan Rice ve Kalvin Phillips'in (fotoğrafta solda) yüksek tempoları ve sergiledikleri mücadele gücü de takım savunmasına ciddi anlamda katkı veriyor ve takımı yorulmak bilmez bir “tim” haline getiriyor.

PICKFORD YILDIZLAŞIYOR

Kaledeki Jordan Pickford da performansıyla yıldızlaşan isimlerden. İngiltere kalesine turnuva boyunca şu ana dek 42 şut çekildi. Bunların 10'u kaleyi tutarken Pickford biri hariç (İskoçya maçının 62. dakikasında Dykes'ın kaleye yönelen şutunu çıkaran Reece James oldu) 9'unda başarılı oldu.

İskoçya maçında O'Donnell'ın sağ çaprazdan gönderdiği sert şut, Almanya maçının 32. dakikasında Werner'le karşı karşıya kaldığı pozisyonda ve 48'de Havertz'in sert şutunda (aşağıda fotoğrafta) yaptığı kurtarışlar akıllara ilk gelen kurtarışlar. Burada Opta'nın tuttuğu “gol beklentisi” istatistiğinin de altını çizmekte fayda var.

GEÇİT YOK!

Sadece Son 16 Turu'ndaki Almanya maçında 1.4'lük “gol beklentisi” ile karşı karşıya kalan İngiltere, diğer dört maçta rakiplerinin 0.5'i geçmesine bir kez, İskoçya maçında şans verdi.

İngiltere duvar ördü! Olağanüstü performans - Resim : 3

Bu da aslında İngiltere'nin takım savunmasını vurguluyor. 42 şutun 24'ü ceza sahası içinden gelirken, İngilizler'in Dykes ve Werner'in şutları dışında ceza sahası içinde etkili bir pozisyonla karşılaştığını söylemek pek kolay değil.

İngiltere'nin kalesine gelen şutlara göz atacak olursak 16 şutun bloklandığını, 17 şutta rakiplerin çerçeveyi bulamadığını, 9 şutta ise Pickford'ın başarılı olduğunu görüyoruz. Son olarak 31 Mart'ta, 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde Polonya'yı konuk eden ve 2-1 kazanan İngiltere, o tarihten beri kalesinde gol görmedi.

İngiltere duvar ördü! Olağanüstü performans - Resim : 4

PICKFORD'IN TARİHİ BAŞARISI

Takım savunmasına dikkat çekmiş olsak da Everton'ın 27 yaşındaki file bekçisi Jordan Pickford'ın elde ettiği başarının sıradışı ve tarihi olduğunu vurgulamakta da fayda var. Pickford'dan önce bir Euro'da beş maç gol yemeyen tek kaleci Iker Casillas'tı. Efsanevi kaleci Euro 2012'de sadece gruptaki ilk maçta gol yemiş, daha sonra İspanya şampiyonluğa ulaşırken kalesini gole kapatmıştı.

Tüm bunlar İngiltere'yi özellikle Wembley'de oynanacak Danimarka maçında mutlak favori haline getiriyor. İngiltere geçmişte olduğu gibi kendini bir anda şampiyon ilan etmeye, "futbolun evine döndüğünü" söylemeye çok müsait ancak en azından bu kez çok haklılar. Southgate ise ihtiyaç duyulan şeyi söylüyor: "Çok uzun bir yıl geçirdik ve Wembley'de yarı finale gidiyoruz. Herkes dört gözle beklesin ve keyfini çıkarsın." 

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: The Times, The Guardian

Kaynak: Web Özel

İngiltere EURO 2020