YASED Başkanı Aksoy: Türkiye'ye 7,1 milyar dolar doğrudan yatırım planlanıyor

Ekonomi haberleri dolar
YASED Başkanı Aksoy: Türkiye'ye 7,1 milyar dolar doğrudan yatırım planlanıyor

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Baskanı Engin Aksoy, YASED'in basın toplantısında Türkiye'deki yatırım ortamı ile değerlendirmelerde bulundu. Aksoy, üyelerinin Türkiye'ye 7,1 milyar dolar doğrudan yatırım planladığını söyledi.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Engin Aksoy, dernek çatısı altındaki şirketlerin önümüzdeki altı ayda Türkiye'de 7.1 milyar dolarlık yatırım planladığını söyledi.

Türkiye'ye yeni giriş yapmak isteyen şirketlerin de bulunduğunu ancak onların beklemede olduğunu söyleyen Aksoy, uluslararası yatırımların önündeki en büyük engelin makro ekonomik istikrar ile hukuk ve regülasyon gibi alanlardaki öngörülemezlik olduğuna işaret etti.

Aksoy, döviz kurundaki oynaklık ve enflasyon unsurlarının da diğer önemli olumsuzluklar olduğunu belirtti.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'nin son 12 ayda yaklaşık 10 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırımı (FDI)başka ülkelere kaptırmış olabileceği hesaplanıyor.

YASED 31 ülkeden 274 üyesi ile Türkiye'deki uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 85'ini temsil ediyor. YASED üyesi uluslarası şirketlerin Türkiye'deki toplam yatırım hacmi 94 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

YASED'in basın toplantısında yatırım ortamına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aksoy, Türkiye'nin FDI çekme konusunda potansiyelinin tamamını değerlendiremediğini belirterek, "Geçtiğimiz sene Türkiye 13.3 milyar dolar yatırım çekti. Kompozisyona baktığımızda biraz sıkıntılı. Gayrimenkul satışları uluslararası doğrudan yatırımlar içerisinde yüzde 50 pay aldı. Bu rakamın ve kompozisyonun ülkemizin iddiasını ve potansiyelini yansıtmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'nin küresel doğrudan yatırımlardan aldığı pay yüzde 0.7-yüzde 1 arasında değişiyor. Bu payın yüzde 1.5 seviyesine çıkartılması hedefi bulunuyor.

TÜRKİYE 10 MİLYAR DOLAR TUTARINDA FDI KAÇIRMIŞ OLABİLİR

Aksoy, "Önümüzdeki altı ay içerisinde üye şirketlerimiz 7.1 milyar dolar tutarında yatırımı hayata geçirmeyi planlıyor...7.1 milyar dolar bu ortamda çok iyi bir rakam. Ama biz bunu daha da yukarı çıkması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bizim kaybettiğimiz yatırım dünyanın başka bir yerinde gerçekleşiyor" dedi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, yaklaşık son 12 aylık dönemde Türkiye'nin son anda başka ülkelere kaptırdığı FDI'ın yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olabileceği hesaplanıyor.

Aksoy, Türkiye'ye yeni giriş yapmak isteyen, yatırım iştahı içerisinde şirketlerin bulunduğunu ancak bunların beklemede olduğunu belirtti.

Aksoy, "Yatırımların hukuki açıdan güvende olması, olası düzenlemlerde istişare yapılması, büyük ve beklenmedik değişimlerin olmaması yatırım kararlarını çok etkileyen unsurlar. Ülkemizin en önemi risk faktörü öngörülemezlik olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu.

KURUMLAR VERGİSİ ARTIŞI

Aniden değişen hukuki düzenmeler ve regülasyonların olumsuz etkisine de işaret eden Aksoy şöyle konuştu:

"Örneğin son dönemde gerçekleşen vergi artışları... Bu tarz geniş ve önemli düzenlemelerin yatırım ortamının öngörülebilirliğinin temini açısından sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile istişare edilerek, düzenlemelere uyum için adaptasyon süresi sağlanarak ve düzenlemenin geçici olduğu unsuru ile birlikte yapılmasının kritik olduğunu düşünüyoruz."

Kurumlar vergisi, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından oluşan maliyeti karşılamak ve bütçe dengesini yeniden tesis etmek için geçtiğimiz günlerde geçici olarak 5 puan artırıldı.

Aksoy, "Dünyadaki trend ve rekabetçilik liginde yarıştığımız ülkelerdeki trend kurumlar vergilerinin düşürülmesi. Yaşadığımız deprem faciasının etkisiyle bunun tersine bir durum oldu. Önemli olan bunun geçici olması. Birden gelen bu vergi düzenlemesi Türkiye'deki tüm yatırımcıları etkiledi. Biz bunun geçici olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Vergi artırımları, döviz kurlarındaki dalgalanma ve öngörülebilir çerçevedeki değişimler gibi konuların şirketlerin kâr marjlarının euro bazında daralmasına neden olduğunu belirten Aksoy, "Bu da yatırım kararlarında bir soru işaret oluşturuyor. Kârlılıklar euro bazında aşağı gittiği zaman, öngörülebilir bir çerçeve olmadığı zaman, düzenlemlerde istişare mekanizmaları çalışmadığı zaman yatırım kararları da gecikebiliyor" diye konuştu.

 

 

Kaynak: Reuters

türkiye