Doların gözü ABD enflasyonunda!

Ekonomi haberleri dolar FED
Doların gözü ABD enflasyonunda!

Fed'in politikalarına yön verecek mahiyette verinin açıklanacağı güne dolar kuru 26,09 TL'den, euro ise 28,8073 TL'den başladı. Bugün ABD enflasyonu saat 15:30'da açıklanacak. Beklentilerin üstünde gelecek bir veri Fed'i daha fazla sıkılaştırmaya itebilir.

ABD enflasyonunun açıklanacağı kritik güne dolar ve euro kurları yatay seyirde başladı. Dolar 26,09 TL'den başlarken, Euro 28,81 TL'den başladı.

Özellikle euro'daki yükseliş dikkati çekiyor. Euro'nun yükselişi 26 Mayıs'tan bu yana yüzde 34,79 oldu. Doların 26 Mayıs'tan bu yana gerçekleşen yükselişi ise yüzde 31,69 oldu.

Bugün ABD'nin haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Enflasyonun yavaşlaması bekleniyor. Ancak çekirdek enflasyonda olası bir güçlenme Fed'i daha fazla sıkılaştırmaya itebilir. Veri bugün saat 15:30'da açıklanacak. 

Türkiye piyasaları NATO zirvesinin gelişmeleri izliyor. Türkiye'nin İsveç'in Nato'ya girmesine onay vermesi ve İsveç'in Türkiye'nin AB'ye girişini destekleyeceğini taahhüt etmesi piyasaları rahatlattı. Borsa İstanbul yükseliş serisine devam ederken, Türkiye'nin risk primi CDS ise son 2 ayın dibine indi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile birlikte bir takım temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan'a gidecek. Şimşek ile Erkan, Suudi Arabistan'da yatırımcılarla bir dizi toplantı gerçekleştirecek.

Dün açıklanan cari açık rakamları beklentileri aştı! Cari açık mayıs ayında 7.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Beklentiler 7 milyar dolar düzeyindeydi... Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1.2 milyar dolar açık verdi.

Portföy yatırımlarında 1.4 milyar dolar çıkış yaşanırken, 89 milyon dolar doğrudan yatırım gerçekleşti. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün yaptığı açıklamada TCMB'nin rezervlerindeki artışın sevindirici olduğunu belirtti. Şimşek, "26 Mayıs’ta 98.5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıkmıştır." dedi. Şimşek, Merkez Bankası rezervlerine katkı sağlayacak rasyonel politikalara devam edeceklerini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Meclis'te komisyonda yaptığı bütçe sunumunda "Orta vadede en önemli hedefimiz enflasyonu tek haneye düşürmek" dedi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan