Türkiye'den Ukrayna'ya seyahatler ne durumda?

Ukrayna Rusya
Türkiye'den Ukrayna'ya seyahatler ne durumda?
Lviv'in tarihi opera binası kentin sembollerinden. Fotoğraf: Shutterstock

Türk vatandaşlarının yükselen döviz kuru ile birlikte ekonomik olarak yurt dışı tatili yapabileceği ülkelerin sayısı kısıtlı. Bu ülkelerden biri kimlikle gidilebilen Ukrayna ancak ülkedeki belirsizlik bazı tatilcileri düşündürüyor.

Bütün dünyanın gözü Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimde. NATO ve Rusya uzun yıllar sonra ilk kez bu kadar sıcak bir biçimde karşı karşıya geliyor. ABD Başkanı Joe Biden sık sık Rusya’nın Ukrayna’yı işgali senaryosunun gerçekleşeceğine yönelik açıklamalarda bulunuyor. Rusya tarafı ise Ukrayna’yı işgal etmek istemediğini ve savaştan kaçınmak istediğini vurgulasa da işgal kartını masadan çekmiyor.

Uzun yıllar sonra iki bloğun nükleer güçleri de dahil olmak üzere pek çok ihtimal masada ve konuşuluyor. Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında arabulucu olmak istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna’ya geçen haftalarda bir ziyaret gerçekleştirdi. 27 Ocak 2022 tarihinde yapılan açıklamada ise Putin’in Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceği duyuruldu.

TÜRKİYE UKRAYNA İLİŞKİLERİ SICAK

Türkiye’nin Ukrayna ile son yıllarda sıcak bir ilişkisi var. Öyle ki iki ülke vatandaşları sadece kimlik kartları ile birbirlerini ziyaret edebiliyor. Son yıllarda Euro kurunun seyri düşünülürse Türk vatandaşları için Schengen vizesi, uçak ve yeme içme ücretleri Batı Avrupa’da bir hayli katlandı. Yurt dışı tatili yapmak isteyenler vizesiz Balkan ülkeleri ve diğer alternatiflere yöneliyor. Ukrayna da bu açıdan ekonomik bir çözüm olarak gözüküyor.

Türk Hava Yolları dün yaptığı açıklamada Ukrayna bileti olan vatandaşlara bilet iadesi ve değişikliği hakkı tanıyacaklarını açıkladı. 13-28 Şubat 2022 tarihleri arasında Kiev, Odessa, Lviv, Harvik, Zaporijya ve Herson’a bileti olan yolcular 31 Mart 2022 tarihine kadar olan seferlere biletlerini değiştirebilecek. Bilet hiç kullanılmışsa ücret iadesi yapılacak.

'SAVAŞ ÇIKACAK MI, ÇIKMAYACAK MI?'

Yamaç Tur firması İstanbul, İzmir, Adana ve Kayseri gibi şehirlerden Ukrayna’ya turlar düzenliyor. Firmanın yetkilisi, “Bir belirsizlik var. Savaş çıkacak mı, çıkmayacak mı? ABD'nin yaptığı asker yardımları ya da sınıra yakın tankların ve askerlerin gönderilmesi insanları tedirgin ediyor. Bu belirsizlikte Türkiye'den kimsenin gideceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Tur yetkilisi Ukrayna hakkında aldıkları telefonların sayısının azaldığını söylerken, ülkede gerilimden uzak olan şehirlere de bir talep olmadığını söyledi. Yetkili, “Arayanlar ise 'Savaşla ilgili son durumu nedir?', 'Bir kargaşa var mı?' gibi sorular yöneltiyorlar" dedi.

Yetkili, özellikle döviz kurunun dalgalandığı dönemde ve Noel zamanı, Türkiye’den Ukrayna’ya ciddi bir talep olduğunu söylerken  “Hem ucuz hem de kimlikle giriş olduğu için kültür turizmi dikkat çekiyordu. 2-3-4 günlük paketlerimizin hiçbiri gerçekleşmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'den Ukrayna'ya seyahatler ne durumda? - Resim : 2
Ukrayna'nın Pripyat şehri Çernobil faciasının ardından yıllar sonra turist akınına uğruyor. Fotoğrafta patlamanın ardından terk edilmiş bir okulu görüyorsunuz. Fotoğraf: Shutterstock

Başka bir seyahat acentasının yetkilileri ise bugüne kadar binlerce Türk turisti Ukrayna’ya gönderdiklerini söylüyor. Yetkili geçen ay olaylar bu kadar ısınmadan önce bir kafileyi ülkeye gönderdiklerini şu an Ukrayna’ya Türkiye’den değil, diğer ülkelerden de turizm talebi olmadığını belirtti.

Seyahat acentası Touristica.com yetkilileri ise halihazırda Ramazan ve Kurban Bayramı için Ukrayna turları satıldığını söyledi. Yetkili fiilen başlayan bir çatışma durumu olmadığı için talepleri topladıklarını anlattı.

Türkiye'den Ukrayna'ya seyahatler ne durumda? - Resim : 3
Ezgi Erdem Karaca (sağdan birinci), eşi Taylan Karaca (soldan birinci) Lviv şehrinin simge yapısı olan Lviv Opera Binası önünde...    

'1 AY ÖNCE EŞİMLE GİTTİM'

Ezgi Erdem Karaca yaklaşık 1 ay önce eşi ile birlikte Ukrayna’nın Lviv şehrine tatile gittiğinde herhangi bir tedirginlik yaşamadığını söyledi. Karaca kayınpederlerinin seyahatleri konusunda tedirgin olduğunu söylerken, “Oraya gittiğimizde herhangi bir sıkıntı yoktu. Günlük yaşam sürüyordu ancak sokaklarda gruplar halinde askerler geziyordu. Bugün gitmeye karar versem, bu savaş tehlikesi nedeniyle düşünürüm" şeklinde konuştu.

'GİDİP GİTMEYECEĞİME KARAR VERECEĞİM'

13 Mart’ta Ukrayna için rezervasyon yaptıran Hasancan Meşelik, 2 sene önce bilet aldığını ancak aksilikler nedeniyle gidemediğini söyledi. Meşelik, şimdi endişeli olduğunu belirterek, “Ne olacağı belirsiz. İki ülke arasında savaş olacağını düşünmüyorum ama kısıtlamalar uygulanabilir diye korkuyorum. Şu an olsa, bilet almazdım başka bir yere giderdim. Seyahat günüm geldiğinde gidip gitmeyeceğime karar vereceğim. İptal de edebilirim” diye konuştu.

Konu hakkında görüşünü almak için başvurduğumuz seyahat acentesi meslek örgütleri açıklama yapmadı.

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna