Türkiye ekonomisinin büyüme beklentileri belli oldu

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri
Türkiye ekonomisinin büyüme beklentileri belli oldu

31 Mayıs Cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Türkiye ekonomisinin 2024 yılı 1. çeyrek GSYH rakamlarında beklentiler belli oldu.

31 Mayıs Cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Türkiye ekonomisinin 2024 yılı 1. çeyrek GSYH rakamlarında hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketlerinde beklentiler belli oldu.

Türkiye ekonomisinin 2024 yılı birinci çeyreğinde yüzde 5.9 ila 5.7 arasında büyümesi bekleniyor.

İşte hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın yaptığı anketlerin sonuçları şöyle;

REUTERS

Türkiye ekonomisinin güçlü iç tüketimin de etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 5.7 büyümesi, 2024'ün tamamında ise daha dengeli bir kompozisyon ile büyümenin yüzde 3.2'de kalması bekleniyor.

Reuters'ın 12 kurumla yaptığı ankete göre 2024 yılı ilk çeyrek için büyüme beklentileri yüzde 5 ila yüzde 7 bandında yer alıyor. Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2023 birinci çeyrekte yüzde 4, geçen yılın tamamında ise yüzde 4.5 büyüdü.

Ekonomistler sıkılaşan para politikasına rağmen 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel secim oncesi öne çekilen talebin birinci çeyrekteki ekonomik büyümeye katkı verdiğine dikkat çekiyor.

Genel beklenti yılın ikinci yarısında iç tüketimin yavaşlayacağı yönünde. Ekonomi yönetimi de yılın kalanında "daha dengeli bir büyüme kompozisyonu" görüleceğini söylüyor.

ANADOLU AJANSI

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) bu yılın 1. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 5,90 arttığını tahmin ediyor.

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 31 Mayıs Cuma günü açıklanacak 2024 yılı 1. çeyrek GSYH verilerine ilişkin beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistler, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 5,90 büyüdüğünü tahmin ediyor. Ankete katılan ekonomistlerin 2024'ün ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentileri, yüzde 4,20 ile yüzde 7 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin 2024 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,38 oldu. Söz konusu beklentiye ilişkin tahminler en düşük yüzde 2,90, en yüksek yüzde 4 olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, 14 ekonomistin 2025 sonuna ilişkin büyüme tahminlerinin ortalaması yüzde 3,56 oldu.

Türkiye ekonomisi, geçen yılın 1. ve 4. çeyreğinde de yüzde 4 büyüme kaydetmişti.