Token nedir? Coin ile token arasındaki fark nedir?

bitcoin dolar
Token nedir? Coin ile token arasındaki fark nedir?
token nedir

Token terimi özellikle son dönemde gündemde ve merak edilen, ilgi gören konular arasında. Peki, token nedir, token ne işe yarar, token nasıl alınır, token çeşitleri nelerdir, coin ile token arasındaki fark nedir?

Teknik olarak 'token'; 'kripto para' ya da 'kripto varlık' ile aynı anlama karşılık gelmektedir. Bununla birlikte bağlama dayalı olacak bir şekilde giderek daha spesifik anlamlar da elde etmiştir. Token öncelikle Bitcoin ve Ethereum'un haricindeki (bunlar da teknik bakımından token olsalar da) tüm kripto para birimlerine karşılık gelmektedir. Peki, asıl anlamıyla token nedir?

TOKEN NEDİR?

Kripto para birimlerinden birisini oluşturan token, bağımsız blok zincir üzerine inşa edilmeyen ve hali hazır vakitte bulunan blok zincire entegre edilerek kullanılan bir değer olarak ifade edilir. Farklı bir kripto paranın blok zincirini kullanarak yapılan token, birim değere sahiptir ve bu birim değer üstünden alım - satım işlemi yerine getirilir. Blockchain sistemi içerisinde kullanılan token, herhangi bir kripto para çeşidini ifade eder. Curve dao token olarak da bilinen bu birim, üzerine inşa edilmiş olduğu blok zincirdeki ürüne değer kazandırmayı hedefler.

Dijital olarak kullanımı olan bu varlıklar ek olarak bir ürünü ya da değeri de temsil edebilir. Transfer edilebilme özelliğine sahip token herhangi bir ürünü ya da hizmeti de ifade edebilir.

TOKEN NE İŞE YARAR?

Kripto para yapılırken kurulan blok zincire entegre olarak geliştirilen token, kripto para çeşidi değildir ve yalnızca bir değeri ifade ederken kullanılır. Dijital mülk olarak da isimlendirilen bu sistem içerisinde herhangi bir ürün ya da hizmet için de token oluşturma fırsatı bulunur. Bir ürünün değerini güçlendirmek ve kalitesini arttırma isteği güden token, kripto para borsasında da işlem alır. Kripto para çeşitlerinin blok zinciri üzerine inşa edilmesi ile birlikte dikkat çeken dijital varlıklar, belli bir dijital varlığa karşılık gelir ve ek olarak token sözleşmesinin dışına çıkmak da pek mümkün değildir. Token sözleşmesinde o değerin hangi amaç ve hangi işlem dahilinde kullanılacağı ifade edilir.

TOKEN NASIL ALINIR?

Başka bir blok zincir üzerinden varlığını devam ettiren token çeşitlerini satın almak adına sanal cüzdan oluşturmak gerekir. Sanal cüzdan oluşturmak için de çeşitli alım - satım yapan platformlar aracılığı ile yeni bir hesap oluşturulur ve bu hesaba da gerçek para birimlerinden herhangi bir tanesi ile para yatırma işlemi yapılır. Yatırılan bu para ile farklı şirket ya da kripto paraların blok zinciri ile oluşturulan token çeşitleri satın alınabilir.

token ile coin arasındaki fark

TOKEN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Herhangi bir hizmeti ya da ürünü temsil etme hedefiyle üretimi yapılan token çeşitleri kendi arasında gruplara ayrılır.

-Utility token, herhangi bir yatırım aracı olmayan ve belirli bir hizmete ulaşmak adına tercih edilen token çeşidi olarak ifade edilir. Eğlence parklarında olan ve bu parkların sağlamış olduğu hizmetlerden faydalanmak için kullanıcılara parkın kendine özgü parası verilir ve söz konusu bu para utility token çeşidine örnek olarak ifade edilir.

- Equity token hisse senedi olarak ifade edilir ve hisse senedinin birden fazla kullanıcıya ulaşarak satışının yapılması noktasında görev alır. Bu sistem dahilinde kripto para teknolojisine ihtiyaç duymadan girişimlerin yapılmasına da imkan sağlar.

- Credit token’ın temel hedefi yatırımcı ve girişimciler arasında köprü görevi olmaktır. Kredi verme isteğiyle üretilen bu token haricinde yatırımcılar girişimcilere borç verir. Kripto para piyasası içerisinde kullanılan token çeşitlerinin belirli bir standardı bulunur.

- ERC-20, ERC 223 ve ERC-721 token çeşitleri de Ethereum’un blok zincirinde yer alır ve her bir token kendine has özellikleri bünyesinde bulunur.

COİN İLE TOKEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Coin ile token arasındaki en temel ayrım; coin kriptoloji bilimi kullanılarak şifreleme tekniği ile oluşturulur, tokense hali hazır durumda oluşturulmuş olan bir blok zinciri kullanılarak kazanılır.

Coin, süreç içerisinde değerine değer katarak ilerlerken ve coin dijital para çeşidini yaratırken token ise sözleşmenin bir sembolü olarak kabul edilir.

Coin çeşitleri işlemlerinin her biri adına farklı bir blok zinciri oluşturmak ve kullanmak gerekir. Token çeşitleri farklı projeler aracılığı ile üretilir ve ödeme yöntemi olarak da kullanılabilen dijital varlıklar olarak ifade edilebilir.

Token oluşturmak farklı bir blok zinciri kullanılarak yapılmış olduğu için oldukça kolaydır fakat Coin oluşturmak token oluşturmaya göre daha zordur.

Coin, dijital bir para olarak ifade edilir, token ise daha çok dijital bir varlıktır.

Coin ile kripto para satın alırken token ile bir hizmet ya da ürün satın alınabilir.

NOT: BU İÇERİK YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR. YATIRIMCILAR KENDİ BAŞLARINA İNCELEME YAPIP İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİLERDİR.