S&P'den Euro bölgesinde "yumuşak iniş" öngörüsü

Kredi derecelendirme kuruluşu Avrupa Birliği Euro Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri Yeni Zelanda
S&P'den Euro bölgesinde "yumuşak iniş" öngörüsü

Standard & Poor's, Avrupa'da Euro bölgesinde enflasyonun düşüşü ve iş gücü piyasalarını göz önünde bulundurarak "yumuşak inişin" en olası senaryo olduğunu belirtti. Ayrıca Hollanda'daki seçim sonuçlarının, ülkenin kredi notu üzerinde doğrudan etkisinin olmadığı dile getirildi.

 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), enflasyondaki düşüş ve dayanıklı iş gücü piyasaları nedeniyle reel gelirde artış beklendiğini belirterek, Avrupa ekonomisinde "yumuşak inişin" kısa vadede en olası senaryo olmaya devam ettiğini bildirdi.

S&P'den yapılan açıklamada, Avro Bölgesi için ekonomik görünümün "yumuşak inişe" işaret ettiği belirtildi.

Açıklamada, enflasyondaki düşüş ve dirençli iş gücü piyasaları nedeniyle reel gelirlerde artış beklendiği, Avrupa ekonomisinde "yumuşak inişin" kısa vadede en olası senaryo olmaya devam ettiği aktarıldı.

Avro Bölgesi'nde enflasyonun 2024'te 2 puan azalışla ortalama yüzde 2,9'a düşeceğinin tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, ücretlerin ise yüzde 4 artmasının ve istihdamın durağanlaşmasının beklendiği ifade edildi.

Açıklamada, açık iş pozisyonlarının azaldığı ancak tarihsel standartlara göre yüksek kalmaya devam ettiğine işaret edilerek, bunun gelecek 12 ayda işsizlik oranlarında ani bir artış olasılığını azalttığına dikkat çekildi.

Gelecek yılın ilk yarısında beklenen ekonomik yavaşlamanın seyrinin değiştiği belirtilen açıklamada, hizmet sektöründeki güçlü ivme azalırken imalat sektöründeki durumun iyileştiği kaydedildi.

Öte yandan S&P'den yapılan bir diğer açıklamada ise Hollanda'daki seçim sonuçlarının, koalisyon kurmanın karmaşık bir süreç olabileceği anlamına geldiği, ancak sonuçların ülkenin kredi notu üzerinde doğrudan etkisinin olmadığı dile getirildi.

AB-YENİ ZELANDA TİCARET ANLAŞMASI

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Birlik ile Yeni Zelanda arasında müzakereleri tamamlanan Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) onay verdi.

AB Konseyi, üye ülke ticaret bakanlarının Brüksel'de gerçekleştirdiği toplantıda, AB ile Yeni Zelanda arasındaki ticaret anlaşmasının tamamlanmasına onay verdiklerini açıkladı.

Açıklamada, alınan karar çerçevesinde AB'nin anlaşmanın yürürlüğe girmesi için gereken yasal süreci tamamladığı kaydedildi.

Anlaşmanın, ticareti ve yatırımı serbestleştireceği, daha yakın ekonomik ilişkileri teşvik edeceği ifade edilen açıklamada, bunun her iki taraftaki şirketler ve tüketiciler için önemli ekonomik fırsatlar doğuracağı belirtildi.

Açıklamada, AB'nin Yeni Zelanda'nın üçüncü büyük ticaret ortağı olduğu anımsatılarak, karşılıklı ticaretin geçen yıl 9,1 milyar avroya ulaştığına dikkati çekildi.

Ticaret anlaşmasıyla gümrük vergilerinin büyük ölçüde kalkacağı, böylece ikili ticarette yüzde 30 yükseliş beklendiği kaydedilen açıklamada, Yeni Zelanda'ya AB şirketlerinin yatırımlarının da artacağı bildirildi.

AB-Yeni Zelanda ticaret anlaşması müzakereleri geçen yıl tamamlanmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun (AP) onayı bekleniyordu.

Anlaşma, geçen hafta AP tarafından onaylanmıştı.

Anlaşmanın, Yeni Zelanda tarafından da onaylanmasının ardından 2024'ün ilk aylarında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

Kaynak: AA