Rusya'da memurlara zam yok! Putin askıya aldı!

Rusya Ekonomi haberleri
Rusya'da memurlara zam yok! Putin askıya aldı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya'da kamu çalışanlarının maaşlarında enflasyon oranında artış yapılması askıya alındı. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordu ve güvenlik güçleri hariç tüm kamu çalışanlarının maaşlarının endekslenmesini askıya alan yasayı imzaladı

Yasaya göre, devlet maaşlarının endekslenmesi 2024 yılının tamamı için askıya alınacak. Rus yetkililer bunun 36 milyar ruble (yaklaşık 403 milyon dolar) tasarruf sağlayacağını düşünüyor.

Yasa, Rusya'nın askeri veya güvenlik güçlerinde görev yapanlar için geçerli olmayacak. 

ÖZEL SEKTÖR ZAM BEKLİYOR

Öte yandan, yapılan bir anket Rusya’daki şirketlerin yarısının 2024 yılında maaşlara zam yapmayı planladığını gösteriyor. 

Ankete katılan şirket temsilcilerinin yüzde 50’si bu cevabı verirken, Superjob’un anketine katılan çalışanların ise yüzde 49’u kısa süre içinde maaşlarında zam beklediklerini söyledi.

Ankete göre, Rusya’daki şirketlerin yüzde 47’si altı aydan daha kısa süre önce çalışanlarının maaşlarında artışa gitti. Şirketlerin yüzde 32’si 6-12 ay, yüzde 10’u 1-2 yıl önce maaşlara zam yaptı.

2020-2022 döneminde ise anketlere göre maaşlara zam planlayan şirketlerin oranı yüzde 30’un altındaydı.

EKONOMİ DE OLUMSUZ SİNYALLER VERİYOR

Rus ekonomisindeki ısınma belirtileri Merkez Bankası'nı yeniden faiz arttırmaya mecbur bırakabilir. 

TurkRus'un Kommersant gazetesinden aktardığı habere göre Rusya'da orta ve alt orta nüfus grubunda tüketim eğilimi yeniden kuvvetlendi. Bunun enflasyonu daha da körüklemesi endişesiyle, tüketimi frenleyecek yeni faiz artırımı "makul adım" olarak görülüyor. 

Merkez Bankası'nın kasım anketlerinde tüketici kredisi kullanan ailelerin oranı yüzde 41'le mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ailelerin bu kredileri gıda dışı ürünler ya da otomobil almak için kullandığı belirtiliyor.

Ekim ayında bu oran yüzde 37 olarak hesaplanmıştı.

Gazeteye konuşan Makroekonomik Analiz ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi yetkilileri, daha az varlıklı ailelerin tüketim alışkanlıklarını muhafaza edebilmek için kredi kullanımına yönelmiş olabileceği görüşünde.

Ülkede gözlenen personel açığı nedeniyle maaşların artması ve daha da artacağı yönündeki beklenti de hane halkının tüketim iştahını kabartan etkenler arasında.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, gelecek yıl enflasyon hedef orana ulaşmayı beklediklerini belirterek, “Temel senaryomuz, önümüzdeki yıl enflasyonu yüzde 4 hedefine getireceğimizi gösteriyor. Ardından faiz oranını düşürmeye başlayacağız. Ancak enflasyon çarkının yavaşlaması, ekonominin 12 ayda yaratılan rekor kredi hacmini sindirebilmesi için faiz oranı bir süre daha yüksek kalacak" demişti.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini son olarak 27 Ekim'de 200 baz puan artışla 15'e yükseltmişti. 

 

Kaynak: Ajans Bizim