Putin'den flaş doğal gaz sevkiyatı açıklaması

Vladimir Putin Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Putin'den flaş doğal gaz sevkiyatı açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın dünya piyasalarına kesintisiz doğal gaz sevkiyatı sağlamaya devam edeceğini açıkladı.

Putin bir mektup göndererek doğal gaz sevkiyatına devam edeceklerini duyurdu.

Putin açıklamayı Doha'daki enerji konferansına gönderdiği mektupta yaptı.

Putin'in dün akşam Rusya'nın Ukrayna toprakları içindeki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlıklarını resmi olarak tanıdığını ifade etmesinin ardından ABD ve AB Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklamaya hazırlanıyorlar.

Petrol fiyatları artıyor

Petrol fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'dan bağımsızlığını ilan etmiş olan Donetsk ve Luhansk bölgelerine askeri birlik göndermesinin ardından kuvvetlenen arz endişeleriyle yükseldi ve 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Rusya'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerini resmi olarak tanıyarak Doğu Ukrayna'daki güvenlik krizini daha da tırmandırmasının ardından ABD ve Avrupa ülkelerinin, Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.

Ham petrol ticaretine aracılık eden PVM şirketinde görevli Tamas Varga, "Varil fiyatının 100 doların üzerine çıkabileceği beklentileri oldukça kuvvetlendi. Krizin derinleşeceğini öngörenler bu yönde pozisyon almışlardı" dedi.

Brent ham petrolü %3.7 artarak 98.87 dolara yükseldi. Brent, gün içerisinde 2014' ten bu yana görülen en yüksek seviye olan 99.38 dolara kadar yükselmişti.

ABD hafif ham petrolü %4.8 artarak 95.48 dolara yükseldi. Cuma günü ise 96 dolar ile yine 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeyi görmüştü. ABD piyasaları dün resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu için fiyat oluşmadı.

 

 

Kaynak: Reuters

Putin Rusya doğal gaz doğal gaz sevkiyatı rusya doğal gaz