İsrail'in Türkiye'ye yaptırım çağrısı ABD'nin bir kulağından girdi, öbür kulağından çıktı

İsrail ABD Türkiye Ekonomi haberleri Gazze
İsrail'in Türkiye'ye yaptırım çağrısı ABD'nin bir kulağından girdi, öbür kulağından çıktı

Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'in Türkiye'ye yaptırım uygulaması talebini reddedeceği belirtiliyor.

Rusya'da yayınlanan Sputnik'in haberine Türkiye'nin İsrail'e birçok ticari üründe yaptırım kararı almasının ardından İsrail, ABD'yi Türkiye'ye yaptırım uygulamaya davet etmişti.

İsrail'in misilleme talebi Rus basınına göre ABD'de ses getirmedi.

Sputnik'e konuşan Banka Analisti Maxim Osadchi, "Türkiye'nin Rusya-Ukrayna çatışmasının gelişimi üzerinde önemli bir etkisi var. ABD, Türkiye'ye baskı uygulayarak bu ülkenin Rusya'ya yaklaşmasını istemiyor" dedi.

ABD'nin Türkiye'ye olan doğrudan yatırımlarını kesmesinin Türkiye ekonomisi açısından kritik bir önemi olmadığını da savunan Osadchi, "Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımların büyük kısmı Avrupa'dan geliyor. Dolayısıyla ABD'den gelen yatırımların kaybedilmesi tehdidi Türkiye için kritik önemde değil" değerlendirmesinde bulundu.

Osadchi, "2023 yılın sonunda Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 15,5 milyar dolar civarında. Rusya'ya ise 45 milyar doları buluyor. Çin'e 44, Almanya'ya ise 28 milyon dolar. Yani ABD ile ticaretin Türkiye için çok da bir önemi yok" şeklinde konuştu.

İsrail Dışişleri Katz, Türkiye'nin yaptırım kararının ardından ABD'yi Türk ekonomisine yönelik yatırımlarını askıya almaya çağırmıştı.