İslam Memiş anlattı: Rusya Ukrayna savaşı çıkarsa altın dolar euro ne olur?

Rusya Ukrayna Savaşı İslam Memiş Gram altın dolar Rusya Ukrayna
İslam Memiş anlattı: Rusya Ukrayna savaşı çıkarsa altın dolar euro ne olur?

Dünyanın gündeminde Rusya-Ukrayna gerginliği var. Ekonominin de... Rusya Ukrayna gerginliği çatışmaya dönüşürse piyasaları nasıl etkileyecek? İslam Memiş, Youtube'daki yeni videosunda bu sorunun yanıtını aradı.

İslam Memiş, Rusya-Ukrayna gerginliğinin ardından ülkelerin vatandaşlarını ve diplomatlarını bir bir geriye çağırmasının ardından endişelerin arttığını belirterek bunun piyasalara olan olası etkisini değerlendirdi.

Savaş çıkarsa piyasalara yansıması nasıl olabilir?
Yüzde 75 alım yapanlar ne yapmalı?
Yüzde 25 alacaklar ne yapmalı?
Gerçek mi, manipülasyon mu?

Bu soruların yanıtını arayan Memiş, varlıklarının yüzde 75'iyle sepet yapanların bu süreçte risklerinin sıfır olduğunu belirtti.

ALINAN POZİSYONLAR NELER?

İslam Memiş, Mart ayındaki FED'in beklenen faiz artırımı kararına kadar alınan pozisyonları şöyle anlattı:

"Varlıklarının yüzde 25'i için Şubat sonuna kadar beklemeye devam ediliyor.

20 Aralık'ta dövizdeki hızlı düşüşle birlikte 10-11 bandından dolar ihtiyacı olanlar yüzde 50 alımını yaptı. Yüzde 25'ini 13.30'dan yaptı. Dolar tarafından ortalaması 11.43 liraya geldi. Bu kenarda duruyor.

Gram altında ise Aralıkta önce 630 lira seviyesinden yüzde 50 alım yaptık. Diğer yüzde 25'ini ise 778-780 lira aralığından aldı. Ortalaması 680 liraya geldi. Geri kalan yüzde 25 için ise 720-750 bandını bekliyoruz. Olabilir mi? Şubat ayı jeopolotik risklerle manipüle ediliyor. Olmadı Mart ayından 720-750 bant aralığında alım fırsatı için halen umudumu koruyorum. Bu yüzde 25'i alamayanlar, herhangi bir savaş patlak verse dahi, en azından yüzde 75'ini almış oldu."

Peki bu hafta bizleri neler bekliyor? Rusya Ukrayna gerilimi piyasaları nasıl etkileyecek? İşte İslam Memiş'in yatırım tavsiyesi olmayan yorumları:

BORSA NE OLUR?

"Borsada 2000 puanın altına sarkmaları bu hafta takip edeceğim.

DOLAR NE OLUR?

Dolar 13.50 liradan kapandı, 13.48 bandı yukarı yönlü kırıldı. Enflasyon açıklandığında 13.63 görüldü ancak bu kırmızı çizgi olduğu için kırılmadı. Bu jeopolitik riskler nedeniyle 13.68'de görülebilir. Çatışmalar başlarsa 13.80'e doğru sıçramalar da görebiliriz. Ancak ben bu iki seviyenin de üzerinde alımlara sıcak bakmıyorum.

EURO DOLAR PARİTESİ NE OLUR?

Euro TL kuru ise dolar kurunu takip edecek. Euro dolar paritesi 1.1480 bandına kadar yükselişin ardından düşüş başladı. Pariteninin 1.15 bandının yukarısında olması lazım ancak tuzak fiyatlama olduğu için tam tersine bir düşüş gördük, bu düşüşler biraz daha devam edecek gibi. 1.12 bandının altını görebiliriz. Çekilme devam ederse 1.11 ya da 1.1090 bandını da görebiliriz. Bu durumda uzun vade için alım fırsatları oluşacak. Bu yüzden sepetinizde euro bulundurmak gerekiyor. Benim nazarımda şu an için euro ucuz."

Peki Rusya Ukrayna gerilimi gram altın, ons altın, petrol ve bitcoin'i nasıl etkileyecek? Bakın İslam Memiş neler söyledi:

GRAM ALTIN NE OLUR?

"Gram altında ise 790 liraya kadar geriledikten sonra 808 lira seviyesinden kapanış yaptı. 800 lira seviyesinin üzerinde gram altın alınmaz 770 ya da 750 bandına gerileyince alabilirsiniz. Bu düşüncem halen geçerli. Sepetinizdeki düşük maliyetli altın ve dolarınıza dokunmayın, daha bir süre bu düşük maliyeti yakalayamayacaksınız.

Ons altın 1820 dolardan yükselip 1861 dolardan kapanış yaptı. Enflasyondan sonra yukarı yönlü hareketler olması gerekiyordu. Biden'ın açıklamaları olmasaydı 1790 dolara kadar düşüş görecektik. Ancak jeopilitik riskler hızlı yükselişleri beraberinde getirdi. Ancak çatışma olacağını tahmin etmiyorum yükselişler de bu yüzden kalıcı olmayacaktır. Eğer çatışma olursa 2000 dolarları zorlayan bir ons altın görürüz ki o zaman bambaşka bir dünya ekonomisini yorumluyor oluruz. Şubat sonuna kadar beklemek daha mantıklı karar.

Petrol fiyatları yıl içinde 107 dolar seviyesine kadar yükselecek. Zamlar da gelmeye devam edecek.

BITCOIN NE OLUR?

Bitcoin'de ise satışlarla 40 bin dolar seviyesine kadar bir gerileme olabilir. Şu anki yükselişler tuzak yükselişler. Kaldıraçlı işlem yapmayın.

STERLIN NE OLUR?

Sterlin dolar bantı 1.35 bandının altına düşerse alım yapmayı düşünüyorum.

Rusya Ukrayna gerginliği nereye gidecek bilmiyoruz. ABD, Rusya'nın önümüzdeki hafta Ukrayna'yı işgal edeceğini söylüyor. Ben de bunun manipülasyon olduğunu, enflasyonu unutturmak için yapıldığını düşünüyorum. İsrail de devreye girdi ve vatandaşlarını geri çağırdı. Bakalım kimin dediği doğru çıkacak. Dünyadaki bütün insanlar şu anda enflasyonla fakirleştiriliyor. Varlıkları manipülasyonla alıyorlar. Geçici enflasyon denilerek yapıldı şimdi de Rusya-Ukrayna gerginliğiyle yapılıyor."

 

 

dolar kuru gram altın fiyatları İslam Memiş rusya ukrayna gerginliği dolar gram altın