Bitcoin ve kripto paralarda tarihi düşüş neden?

bitcoin
Bitcoin ve kripto paralarda tarihi düşüş neden?

Bitcoin'deki dalgalı düşüş trendi devam ederken 26 bin doların altı da görüldü. Kripto paralardaki genel düşüşün kuşkusuz birçok sebebi var ancak bunlardan bazıana sebepler olarak öne çıkmakta... Diğer piyasalar, oynaklık, yasal düzenlemeler ve Luna...

Bitcoin 26 bin dolar seviyesinin de altını gördü. Dünyanın en büyük kripto para birimi şu anda Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesinde. Ether ve BNB gibi diğer kripto para birimleri de benzer düşüşler yaşarken, büyük borsalarda işlem hacimleri de azaldı.

Bazı uzmanlar şimdi, sektörün şaşırtıcı büyümesinin yerini uzun bir daralma döneminin aldığı bir “kripto kışı” konusunda uyarılarda bulunuyor. Mevcut düşüşte ise bazı faktörler rol oynadı:

DÜNYA PİYASALARI İLE İÇ İÇE OLMASI 

Uzun zamandır kriptonun bağımsız olmasının, onu enflasyona ve krizlere karşı dirençli kılacağı konusunda bir inanış vardı. Bir numaralı kripto para birimi olan Bitcoin, kendisini kontrol eden bir otoriteye sahip değil. 

Ancak son birkaç yıl bunun doğru olmadığını kanıtladı. Koronavirüs pandemisi Mart 2020'de küresel piyasalara darbe vurduğunda, Bitcoin de yüzde 57 oranında düştü. Borsalar ve kripto para birimleri daha sonra hem toparlandı hem de yükselişe geçti...

Bitcoin ve kripto paralarda tarihi düşüş neden? - Resim : 1

Ancak son zamanlarda dünya genelindeki yüksek enflasyon Fed ve diğer merkez bankalarını faiz oranlarını yükseltmeye iterken, yatırımcılar da bu sebeple temkinli davranıyorlar. Güvenli bir liman arayan yatırımcılar için doğası gereği Bitcoin oynaklığıyla riskli görünebilir.

Bitcoin'deki erime, ABD'deki Dow ve Nasdaq ile S&P 500 borsalarındaki düşüşün hemen ardından geldi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali piyasayı tedirgin ederken Çin'de COVID-19 salgınlarının ortasında yavaşlayan büyüme de finansal endişelere katkıda bulunuyor.

2009'dan bu yana, kısa vadeli Bitcoin yatırımcılarının sırayla piyasayı şişirmesi ve ardından ilgiyi çekmesi ile birkaç büyük düşüş ve yükseliş döngüsü yaşandı.

Birçok borsa, özellikle yüksek zamanlarda yatırımcıların ödünç alınan kripto ile yatırım yapmasına izin veriyor. Büyük yatırımcıların hisselerini satmasıyla veya başka nedenlerle fiyatlar düşmeye başlarsa, gerçek nakit akışının olmaması kriptonun daha hızlı serbest düşüşler yaşamasına neden olabiliyor.

Kripto çöküşlerinin hafta sonları meydana gelmesi de tesadüf değil. Bu, yatırımcıların gelişmelere kulak asmama eğiliminde olduğu bir zaman. Bu yüzden hafta sonları daha büyük dalgalar yaşanabiliyor.

ŞÜPHECİLİK VE YASAL DÜZENLEME KORKUSU 

Kriptonun değerinin bir kısmını insanların ona olan inancından aldığı göz önüne alındığında piyasalar, kripto hakkındaki düzenlemeler ya da djital paraya olan şüphecilik yüzünden sarsılabilir.

Örneğin, Çin Hükümeti'nin 2021'in ortalarında kripto madenciliği üzerindeki baskısı, Bitcoin'in Nisan ayında 65.000 dolardan Haziran'da 35.000 dolara düşmesine neden oldu. Kriptonun toplam piyasa değeri, Mayıs 2021'de Elon Musk'ın çevresel nedenleri gerekçe göstererek Tesla'nın artık ödemeler için bitcoin kabul etmeyeceğini duyurduğu sıralarda da benzer şekilde düştü.

Birçok kripto yatırımcısı; ABD, Çin, Hindistan ve Almanya da dahil olmak üzere kripto ticareti veya madenciliği için merkez olan ülkelerin hükümetlerinin masaya yasal düzenlemeler getirmesini endişeyle izlemekte. Öte yandan kripto piyasaları, Ethereum yan zinciri Ronin'e yönelik 600 milyon dolarlık hackleme olayı da dahil olmak üzere piyasalardaki bir hack dalgası ve güvenlik ihlali ile de sarsıldı.

Piyasa analisti Edward Moya, "Bitcoin'in ana akımda benimsenmesinin insanların beklediğinden çok daha uzun sürdüğüne dair bir inanç var” dedi ve ekledi: “Şu anda gördüğümüz şey, kripto piyasasının bekle ve gör modunda olduğu.”

LUNA OLAYI 

En büyük sabit paralardan biri olan ve UST olarak da bilinen TerraUSD, her zaman 1 dolar değerinde olacak şekilde tasarlanmış bir coin olarak biliniyor. Ancak Pazartesi günü dolandırıcıların toplu Bitcoin alması ve spekülasyonlar yayması nedeniyle UST sahipleri paniğe kapılıp coin'lerini sahte bir bankada topluca sattıkça UST piyasalarda 70 sentin altına düştü.

Stablecoin koruma şirketi olan Luna Foundation Guard, UST'nin bu satışlar karşısında fiyatını sabit tutmak için 1,3 milyar dolarlık Bitcoin rezervini boşalttı ve 850 milyon dolar daha Bitcoin satın aldı. Kripto para ticaret şirketi dYdX'in büyüme lideri Corey Miller, “Bu eylem Bitcoin üzerinde anlamlı bir satış baskısı ekleyebilir ve bununla birlikte piyasaları aşağı çekebilir” dedi.

Bazı uzmanlar, daha fazla yatırımcı panikledikçe işlerin daha da kötüleşeceğine inanıyor. Ancak Bitcoin'in son on yıldaki büyüme modeline geri döneceğine inananlar da var.

Kaynaklar: The Time, Techchrunch

Kaynak: Web Özel

'Bitcoin kripto etherum Luna borsa Çin Elon Musk