Twitter CEO'luğundan istifa eden Jack Dorsey, nasıl Bitcoin liderine dönüştü?

bitcoin
Twitter CEO'luğundan istifa eden Jack Dorsey, nasıl Bitcoin liderine dönüştü?

2021 yılında Twitter CEO'luğundan istifa eden Jack Dorsey, Bitcoin'in dünya üzerindeki en büyük savunucularından biri haline geldi. Kripto para birimleri hakkında konferanslar veren Dorsey, şirketlerini Bitcoin ödeme sistemleri haline dönüştürdü. Dorsey'e göre gelecek neden Bitcoin'de?

Twitter'in kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey, 2021 yılında ABD'nin Miami kentinde düzenlenen Bitcoin etkinliğine katılması o dönem oldukça ses getirdi. Dorsey, kazıtılmış kafası, uzun sakalları ve turuncu renkli batik tişörtüyle, dünyanın en büyük sosyal medya şirketlerinden birinin CEO'sundan çok plajda gezer gibi bir hali vardı.

Dorsey'in Miami ziyaretinin asıl gürültü koparan kısmı görünüşü değil tabi. Twitter'in eski CEO'su, bir süredir Bitcoin'e oldukça yakın bir ilgi duyuyor. Konferansa konuşmacı olarak katılan Dorsey, bununla kalmadı, eski ağır siklet dünya boks şampiyonu Floyd Mayweather ile de takıldı. Mayweather da Bitcoin ile uğraşan bir yatırımcıya dönüştü ve etkinlikte yeni bir kripto para birimi olan EthereumMax adına bulunuyordu.

"BITCOIN HER ŞEYİ DEĞİŞTİRECEK" 

Dorsey'in etkinlikte Bitcoin hakkında söyleyecek çok şeyi vardı. Bitcoin'in bankaların yerini alacağını, gelişmekte olan dünyadaki girişimcilere ekonomik fırsatlar getireceğini ve yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik edeceğini öngördü. Dorsey gerçekçi bir şekilde “Bitcoin kesinlikle her şeyi değiştiriyor” dedi ve ekledi: "Hayatımda üzerinde çalışacak daha önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum."

Uzun süredir Dorsey'in vaktinin çoğunu Bitcoin'e ayırdığı, CEO'su olduğu Square ve Twitter'dan çalışanları tarafından da biliniyordu. Küçük işletmeler ve kafelerin ödemelerine yardımcı olmak amacıyla kurduğu Square'i, blockchain uygulaması Block Inc.'e çevirdi. Yeniden adlandırılan Block, Bitcoin'i hemen hemen her iş birimine dahil etti. Şirket, doları Bitcoin'e dönüştürmek için bir teknoloji geliştiriyor. Ayrıca Block, Bitcoin madencilik çipleri üzerinde çalışıyor ve insanların Bitcoin'lerini çevrimdışı olarak güvenle saklayabilmeleri için kendi donanım cüzdanını yaratmak üzerinde duruyor. Musk'ın şirketi Tesla  tarafından sağlanan güneş panellerini kullanarak Teksas'ta bir Bitcoin madeni inşa etme girişimi de var.

Twitter CEO'luğundan istifa eden Jack Dorsey, nasıl Bitcoin liderine dönüştü? - Resim : 2
Jack Dorsey, yeni imajı ile sık sık Bitcoin hakkında konuşmalar yapıyor. Kaynak: Reuters

Twitter'i aşırı kurumsal yapısından kurtarmaya çalışan Dorsey, bunu kısıtlayıcı bulduğunu her fırsatta dile getiriyordu. Dorsey kısa süre önce şirketlerin çevrimiçi içeriği ve kullanıcı kimliğini kontrol etmesinin bir hata olduğunu yazdı. “Kısmen suçlu olduğumu anlıyorum ve pişmanım” diye tweet attı. Bu, Twitter'ın milyarlarca dolarlık hissesini de satın alan Elon Musk tarafından da paylaşılan bir görüş. Dorsey'nin kurumsal kontrole karşı isteksizliği, onun düzenlemeye tabi olmayan ve herhangi bir şirket tarafından kontrol edilmeyen Bitcoin'e olan sevgisini de kısmen açıklıyor.

Dorsey, Twitter'i kurumsallıktan çıkarıp kendi deyimi ile "özgürleştirmek" için epey uğraştı. Şirkete uzaktan çalışma kültürünü yerleştirmek için adeta savaş verdi. Hatta 2020'de Afrika gezisi sonrası "Afrika'da 6 ay kadar kalmayı düşünüyorum" açıklamasını yaptı. Ancak yönetimden gelen baskılar sonucu bu planını dondurmak zorunda kaldı. Her ne kadar yönetim Dorsey'in CEO'luğuna güvendiğini açıklasa da Dorsey sonunda Twitter'dan Kasım 2021'de istifa ettiğini açıkladı. Artık en sevdiği  Bitcoin ile daha çok vakit geçirebilirdi. 

BITCOIN LİDERİNE DÖNÜŞÜYOR 

Dorsey, Bitcoin piyasasında sağlamlaşmak için başka yatırımlarda da bulundu. PayPal'a benzeri tüketici ödeme hizmeti olan Cash App'i yarattı. Şu anda şirket aylık 44 milyon kullanıcıya sahip. Ayrıca Cash App, insanların Bitcoin alıp satması için oldukça popüler bir uygulama geldi. Müşteriler, yalnızca geçen yıl Cash App aracılığıyla 10 milyar dolar değerinde Bitcoin işlemi yaptı. 

2021'in başlarında Dorsey, Jay-Z'nin sahip olduğu müzik uygulaması Tidal için 300 milyon dolar ödemeyi kabul etti ve o yıl daha sonra Avustralyalı taksitli alışveriş platformu Afterpay Ltd. için 29 milyar dolar harcadı. Dorsey, Square'in kafeler için yaptığı gibi, Tidal'i alarak Block'un müzisyenlerin ödeme almaları için daha iyi yollar yaratacağı bir iş mantığı oluşturmayı istedi. Bütün bu yatırımları Dorsey'in gelecek hayallerinin bir parçası. ""Özgürlük" olarak nitelediği Bitcoin üzerinden bir bankacılık, kredi ve ödeme sistemleri geliştirmek Dorsey'in tek amacı. Bugün tüketiciler Cash App aracılığıyla ödeme yapabilir, işletmeler bu ödemeleri orijinal Square hizmetini kullanarak kabul edebilir ve Block'un bankacılık operasyonundan kredi çekebilir. Dorsey'in trendleri on yıllar önce görme özelliğini onu yıllar içinde Bitcoin piyasası liderine dönüştürebilir. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Bloomberg’de Kurt Wagner imzası ile yayımlanan ‘How Jack Dorsey Quit Twitter to Become Bitcoin’s Spiritual Leader’ isimli makaleden alınmıştır.

 

 

Kaynak: Web Özel

Jack Dorsey twitter 'Bitcoin Kripto para CEO