Bu da oldu! Kripto gaspçıları ortaya çıktı!

Birleşik Krallık Kripto para
Bu da oldu! Kripto gaspçıları ortaya çıktı!

Birleşik Krallık'ta polisin anonim suç raporları incelendiğinde çarpıcı bir durum ortaya çıktı. Raporlar, gaspçıların silahla zor kullanarak insanların telefonlarındaki platformlara girip kendilerine kripto para aktardıklarını ortaya koydu. İşte o şikayetlerden bazıları...

Kripto varlıklar yaygınlaşmaya başladıkça hayatın içinde farklı biçimlerde yer almaya da başlıyor. Ancak bunlar her zaman gelişim ve ilerlemeye de işaret etmiyor. Hatta öyle ki Birleşik Krallık'ta polis, hırsızların “kripto gaspçılığına” başladığını ve sokaktaki dijital para yatırımcılarını hedef alarak on binlerce pound değerinde soygun yaptıklarını açıkladı.

Anonim suç raporlarına göre soyguncular fiziksel güç ve zor kullanarak dijital bilgilere erişiyor.

Londra'daki Liverpool Street istasyonu yakınlarında Uber çağırdığı esnada gasp edilen bir kurban, çeteye telefonunu verdiğini ve daha sonra kontrol ettiğinde telefonunda yüklü kripto yatırım platformundaki hesaplarından 5 bin pound değerinde Ethereum'un transfer edildiğini tespit etti.

ZORLA YÜZ KİLİDİNİ AÇTIRDILAR

Başka bir olayda ise bir grup tarafından uyuşturucu teklif eden kurban teklifi kabul ederek kuytu bir yere gidiyor. Adamlar bir numara yazmak için kurbanın telefonunu alıyor ve sonrasında zor kullarak yüz kilidini açıyor ve 6 bin pound değerinde Ripple çalıyor.

Üçüncü bir kurban ise gaspçı tarafından parmak izi kullanılarak telefonunun kilidini açmaya ve güvenlik ayarlarını değiştirmeye zorlanıyor. Bu şekilde kurbanın 28 bin 700 pound değerindeki kripto varlığı çalınıyor.

Polise gelen başka bir şikayette ise mağdur şahıs yankesiciliğe uğradığını söylüyor. Kalabalık bir mekanda kartlarının ve telefonunun cebinden çalındığını söyleyen kişi telefonuyla uğraştığı sırada yankesicilerin gizlice şifresini öğrenmiş olabileceğinden şüpheleniyor.

Dijital para birimleri üzerine bir kitap olan Attack on the 50 Foot Blockchain'in yazarı David Gerard, kripto para transferlerinin banka havalelerinden farklı olarak geri alınamaz olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Soyulursam ve beni havale ya da EFT yapmaya zorlarlarsa, banka paranın nereye gittiğini izleyebilir ve her türlü geri dönüş sağlanabilir. Yani işlemi tersine çevirebilirsiniz. Kriptoda ise kripto varlıklarınızı kendi cüzdanıma aktarırsam artık benim olurlar; onları geri alamazsınız.”

'SANKİ BU PARA DEĞİL GİBİ...'

Gerard bununla birlikte bazı insanların yatırımlarını akıllı telefonlarda değerlendirirken nakit işlemlerde olduğu kadar dikkatli davranmadıklarını da öne sürüyor ve “İnsanlar dijital kripto hesaplarında akıl dışı miktarda paralar tutuyor. Sanki bir şekilde bunun 'para' olduğunu düşünmüyor gibiler” ifadelerini kullanıyor.

FBI için 23 yıl boyunca çalışıp emekli olan ve bu günlerde devlet kurumlarının ve finans kurumlarının dijital para birimi hareketlerini izlemesine yardımcı olan Chainalysis için CTO olarak görev yapan Gurvais Grigg de konuyu değerlendiriyor ve mümkün çözümü öne sürüyor.

İşlemlerin bir şekilde bir blok zincirine kayıtlı olduğunu aktaran Grigg, polisin teorik olarak bunu takip edebileceğin ifade ediyor:

“Hırsızların çalınan varlıkları transfer etmek için bir cüzdan adresi sağlamaları gerekiyor ve bu kişiler büyük olasılıkla gelecekte de bu cüzdan adresini tekrar kullanacaklar. Ayrıca bu varlıkları fiziki paraya dönüştürmek istiyorlarsa onu bir borsaya getirmeleri gerek.”

Fakat Grigg, “Küçük bir miktardaki münferit hırsızlıklar, polisin dikkatini çekmeyebilir” diyerek bunun daha küçük boyutlu, tek seferlik suçları takip etmek noktasında çok işe yaramayacağını da kabul ediyor. Öte yandan bu olaylar yeni ve sadece Londra'ya özgü de değil.

MİLYONLAR ÇALINDI...

Kent'te bir öğrenci geçen yıl sekiz kişinin üniversite yurdundaki odasını basarak bıçak zoruyla 68 bin pound değerindeki kripto varlığının çalındığı şikayetinde bulunmuştu. Ayrıca yine 2021'de ABD'li teknoloji girişimcisi Zaryn Dentzel, Madrid'deki evinde maskeli hırsızlar tarafından bıçak ve şok tabancasıyla işkenceye maruz kaldığını ve 3 milyon Euro'luk kripto varlığının çalındığını açıklamıştı.

Ulusal Polis Şefleri Konseyi'nin siber suç programında kripto para birimi ekibine liderlik eden Phil Ariss, memurlara kripto ile ilgili çeşitli suçlar hakkında eğitim verildiğini söyledi. Ariss aynı zamanda polisin halkı kripto hesabına erişirken dikkatli olunması gerektiği konusunda bilgilendirmenin yollarını aradığını da aktardı ve şöyle ekledi:

“Elinizde para sayarak sokakta yürümezsiniz. Bu, kripto varlıkları olan insanlar için de geçerli olmalı.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı “‘Crypto muggings’: thieves in London target digital investors by taking phones” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

kripto kripto varlık