Balık restoranları şiş, kanat satar hale geldi: "Pandemiden beter!"

Balık restoranları şiş, kanat satar hale geldi: "Pandemiden beter!"

Balık müdavimleri müsilaj kaygısından dolayı siparişten önce "Balıklar Marmara'dan mı" diye sorup, eğer öyleyse kestirip atar hale geldi. Restoran işletmecilerine göre müsilajın satışlardaki etkisi pandemiden ağır oldu. Ya ithal balık ya da salata, meze satılıyor. Şiş, kanat satan bile var.

Marmara Denizi'ndeki yoğun müsilaj balık restoranlarını vurdu. Balık müdavimleri rezervasyon yaptırmadan önce "Balıklar Marmara'dan mı" diye sorup, eğer öyleyse ya rezervasyon fikrinden vazgeçiyor ya da alternatif olarak ne yiyebileceğini soruyor.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Coşkun Balık Sahibi Coşkun Arslan, "Vatandaş sipariş verirken ya da rezervasyon yaptırırken "Marmara balığı olmasın" diyerek kesip atıyor. Yıllardır samimi olduğum, bana güvenen müşteriler bile bu şekilde. İşlerim yüzde 80 düştü" dedi.

Geçen sene yaz aylarında günlük 50 bin TL ciro yaparken bu sene 7-8 bin TL'ye kadar düştüğüne dikkat çeken Arslan, "Müsilaj pandemiden beter etki yaptı. Bizim müşteri portföyümüz çok geniş; futbolcular ve sanatçılar da geliyor bürokratlar da... Biz bu kadar etkilendiysek küçük esnafı düşünemiyorum" diye konuştu.

1998'den bu yana hizmet veren Takanik Balık Lokantası Sahibi Sefer Kaan Kayhan ise, müsilajın etkisiyle salata ve mezelere olan talebin arttığını, ithal balığın toplam satışlar içindeki payının da müsilajla birlikte yüzde 20'den yüzde 60'a yükseldiğini ifade etti.

Balık restoranları şiş, kanat satar hale geldi: "Pandemiden beter!" - Resim : 1

"ÇİFTLİK BALIKLARINA TALEP ARTTI"

Coşkun Balık Sahibi Coşkun Arslan, 17 Mayıs'ta biten tam kapanmadan sonraki hafta çok ciddi satışlar yaptıklarını, ancak sonraki haftalarda müsilajın patlamasıyla dibi gördüklerini anlatıyor.

İnsanların zehirlenme korkusu nedeniyle ilk olarak "Balıklar Marmara'dan mı" diye sorup, eğer öyleyse yemediklerini kaydeden Arslan, "Çiftlik balıklarına talep arttı. Akdeniz'den gelen mercan, Çanakkale taraflarından gelen palamut, dil balığı gibi balıklara yönelim var. Oysa ki müsilajdan önce çiftlik balıklarından uzak durulurdu, şimdi denizden çıkan balığa mesafeliler. Marmara'dan avlanan sarı kanat, hamsi, çinekop ve lüfer satışları yüzde 80 düştü" dedi.

SADECE ARAPLAR GELİYOR

Arslan, günlük 1500 müşteri ağırlanırken bu sayının müsilajla birlikte 300-400 kişiye düştüğünü söylüyor.

Balık sezonlarındaki günlük cirolarının 150 bin TL'ye kadar çıktığını, yaz aylarında ise 50 bin TL olduğunu aktaran Arslan, "Müsilajdan dolayı elemanların parasını çıkarmakta bile zorlanıyoruz" diyor: "Şu an sadece Araplar geliyor. Müsilaj pandemiden de beter. Çünkü salgının en kötü dönemlerinde dahi oturma düzenini sosyal mesafeye uygun hale getiriyorduk. İnsanlar sağlıklı diye balığa olan taleplerini artırmıştı. 3-4 gün açıktık ama bazen öyle iş yapıyorduk ki sezonda o kadar iş olmamıştır."

MEZE, SALATA VE TAVUK SATIYORLAR

Coşkun Balık Sahibi Coşkun Arslan, balık restoranlarının et lokantasına dönüştüğünü, şiş ve kanat satmaya başladığının bilgisini de verirken; Takanik Balık Lokantası Sahibi Sefer Kaan Kayhan ise, müsilajın işlerini yüzde 40 düşürdüğünü, insanların artık deniz mahsulü yemek istemediğini, yerse de artık daha çok çiftlik balığı, Ege Denizi'ndeki balıklar ve ithal türlerin satıldığını aktardı.

"Meze ve salata çeşitlerine olan talep arttı" diyen Kayhan, "Bu dönemde karides, somon, kalamar gibi ithal balıkların toplam satışlar içindeki payı da yüzde 20'den 60'a yükseldi" diye konuştu.

Öte yandan Arslan, yetkililerden müsilajlı denizden çıkan balığın sağlık için tehlike yaratıp yaratmadığına dair resmi bir açıklama yapılmasını talep ediyor. Arslan, ancak o şekilde işlerin düzeleceğine inanmakta.

FİYATLAR YÜZDE 30 ZAMLI

İstanbul Beşiktaş'taki Sur Balık yetkilisi ise, fiyatların geçen seneye göre yüzde 20-30 zamlanarak kişi başı ortalama 450-500 TL'ye çıktığı bilgisini verdi.

Yetkili, müsilajdan dolayı kaygılı olan müşterinin ilk sorduğu sorunun "Balıklar nereden" olduğunu; ancak insanların restoranda yemek yemeyi özlediği için gelenlerin sayısında artış olduğunu kaydetti. Pandemi öncesinde günlük 170-180 kişi ağırlarken, şu an 250'nin üzerine çıktığını dile getiren yetkili, "Ne kadar devam eder bilmiyoruz" diyor.

gamze.bal@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel