Avrupa'da borsalar günü düşüşle noktaladı

Avrupa Borsa Hisse senetleri Euro Ekonomi haberleri Dünya haberleri Gündem haberleri
Avrupa'da borsalar günü düşüşle noktaladı

Avrupa borsaları günü düşüş ile sonlandırdı. Gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,34 değer kaybı ile kapanışta 458,41 puana geriledi. Analistler, bu hafta Fed Başkanı Powel'ın yapacağı açıklamalar ile ABD'de açıklanacak büyüme verisinin piyasaların odak noktasında olacağını bildirdi.

Avrupa borsaları günü düşüşle tamamladı.

Seyahat şirketlerinin hisseleri gün içerisinde yüzde 0,8 değer kaybetti.

Perşembe günü yapılması planlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) toplantısına ilişkin beklentilerle petrol ve doğal gaz şirketleri gün içerisinde görece kayıplarını telafi etti.

ABD Merkez Bankasının (Fed) ekonomide yumuşak inişi sağlayabileceğine yönelik güçlü beklentilere karşın yeni haftada Çin'de açıklanan makroekonomik verilerin kötü gelmesi, piyasalarda Fed kaynaklı iyimserliği azalttı.

Analistler, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powel'ın yapacağı açıklamalar ile ABD'de açıklanacak büyüme verisinin piyasaların odak noktasında olacağını belirtti.

Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,34 değer kaybederek 458,41 puana geriledi.

Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,39 düşerek 15.966,37 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,37 değer kaybederek 7.265,49 puana indi.

İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,31 düşerek 29.342,29 puana geriledi.

İngiltere’de ise FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 azalarak 7.460,70 puana indi.

Avro/dolar paritesi, TSİ 20.20 itibarıyla yüzde 0,055 azalarak 1,093’ye geriledi.

S&P'DEN EURO BÖLGESİ TAHMİNİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), enflasyondaki düşüş ve dayanıklı iş gücü piyasaları nedeniyle reel gelirde artış beklendiğini belirterek, Avrupa ekonomisinde "yumuşak inişin" kısa vadede en olası senaryo olmaya devam ettiğini bildirdi.

S&P'den yapılan açıklamada, Avro Bölgesi için ekonomik görünümün "yumuşak inişe" işaret ettiği belirtildi.

Açıklamada, enflasyondaki düşüş ve dirençli iş gücü piyasaları nedeniyle reel gelirlerde artış beklendiği, Avrupa ekonomisinde "yumuşak inişin" kısa vadede en olası senaryo olmaya devam ettiği aktarıldı.

Avro Bölgesi'nde enflasyonun 2024'te 2 puan azalışla ortalama yüzde 2,9'a düşeceğinin tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, ücretlerin ise yüzde 4 artmasının ve istihdamın durağanlaşmasının beklendiği ifade edildi.

 

Kaynak: AA