Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor'

Ekonomi haberleri Enflasyon
Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor'

Hayat pahalılığı her geçen gün artarken, vatandaşlar sebze-meyve için semt pazarlarını tercih ediyor. Eskiden bir ürünü daha ucuza almak için akşam saatleri beklenirdi. Peki şu an akşam pazarlarında son durum ne? Vatandaş ve pazarcı ne diyor? Fiyatlarda sabahtan akşama belirgin değişiklik var mı?

Cihat Aslan-Eren Sakarya

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; mart ayında yıllık enflasyon yüzde 61'i aştı. Fiyatı en çok artan ürünler arasında temel gıda maddeleri soğan, kıvırcık ve lahana dikkat çekiyor.

Bu tür sebze ve meyvelerin marketlere nazaran ucuzluğu vatandaşı semt pazarlarına yöneltiyor. Semt pazarları da pahalılıktan nasibini aldı. Eskiden daha ucuz olduğu için akşam pazarına çıkan bazı vatandaşlar artık gündüz ve akşam arasında fiyatlarda çok büyük bir değişiklik olmadığını söylüyor.

'PAZAR ARABASI YERİNE POŞETLE DÖNÜYORUZ'

İstanbul, Zeytinburnu'nda Yeşiltepe Mahallesi'nde her hafta sonu kurulan Pazar pazarında saat 16:00'daki fiyatlarda 10 TL'nin altında neredeyse ürün yok. Fiyatlara gelince, domatesin kilosu 15 TL, limonun kilosu 10 TL, lahana tanesi 20 TL, kabağın kilosu 12 TL, salatalığın kilosu 14 TL, biberin fiyatı ise 30-35 TL aralığında.

Pazardan alışveriş yapan bir vatandaş, "Eskiden pazar arabasıyla gelirdik şimdi, ellerimizde poşetlerle dönebiliyoruz" diyor. Bu sırada kilosu 35 TL olan biberden 5 liralık isteyen kadına, pazarcı esnafı "Abla 10 TL'den aşağısı kurtarmıyor. 5 liralık nasıl tartayım" diye cevap veriyor.

Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor' - Resim : 1

20 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Mahmut A., "Ben bu domatesi neden 15 TL'ye satıyorum. 5 TL'ye satsam daha çok sürümden kazanacağım. Ama bana 13-14 TL'ye gelen domatesi nasıl o fiyata satayım. Eskiden yarım kilo isteyen mi olurdu?" diyor.

AKŞAM PAZARINDA FİYATLAR NASIL?

Aynı pazarın iftardan bir saat öncesinde (18.30) ürün fiyatlarında değişiklik göze çarpıyor, akşam pazarı tarifesi uygulanıyor. İftardan önce fiyatlarını sordurduğumuz ürünlerin iftara 1 saat kala fiyatları ise şöyle: Domatesin kilosu 11 TL, limonun kilosu 4 TL, lahana tanesi 15 TL, kabağın kilosu 10 TL, salatalığın kilosu 12 TL, biberin fiyatı ise 35 TL'den 30 TL'ye çekiliyor.

Göçmenlerin akşam pazarında daha fazla göründüğünü söyleyebiliriz. Pazarda domates alan Ahmet A., "İftardan önce gelmeye çalışıyoruz, çünkü gündüzden 1-2 TL daha düşük. Akşam pazarlarında eskiden yarı yarıya hatta daha fazla fiyat farkı olurdu. Şimdi sabahı-akşamı kalmadı" şeklinde konuştu.

Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor' - Resim : 2

Kadıköy, Göztepe'de pazartesi günleri kurulan semt pazarında ise pazarcıların "Daha vaktimiz var" itirazlarına karşın 17.30 gibi zabıtaların uyarıları ile pazar yavaş yavaş sökülmeye başlanıyor. 

'50 TL'YE ELİMDEKİLERİ ALABİLDİM'

Buradaki pazar esnafı, sabah ve akşam saatleri arasında fiyatlarda eskisi kadar oynama yapamadıklarını söyledi. Bir tezgahtar, "Biz de isterdik çok indirim yapmayı. Yine de makul ölçülerde yapıyoruz" dedi. 

Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor' - Resim : 3
Göztepe'deki semt pazarında ise pazarcılar tezgahlarını toplamadan önce son indirimlerini yapıyor.

Göztepe semt pazarında bazı sebzelerin ve meyvelerin fiyatları şöyle: Kıvırcık tanesi sabah 15 akşam- 6 lira, salatalık kilosu sabah 20, akşam 15 lira, çarliston biberi sabah 28, akşam 20 TL, sivri biberin kilosu sabah 40 TL, akşam 30 TL, domatesin kilosu sabah ve akşam 20 TL, maydanoz sabah tanesi 4 TL, akşam üç tanesi 5 TL, çileğin kilosu sabah 35 TL, akşam 30 TL, golden elma kilosu sabah ve akşam 10 TL, portakalın kilosu sabah 8 lira, akşam 6.5 TL.

'SÜRÜMDEN KAZANAMAYINCA İNDİRİM AZ'

İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, akşam pazarlarında ürünlerin daha ucuz olduğunu söylüyor. Şengün, "Eskiden 1 ton domates satan pazarcı, malı bitirmek için akşam 5-6 gibi 300 kilo kalıyorsa, fiyatı çok düşürürdü. Az kârla malı satıyordu. Ama halihazırda zaten pazarcı anca 150-200 kilo domates satıyor. Vatandaşın alım gücü azaldığı için haftalık ihtiyaçlar günlüğe döndü" diyor.

Akşam saatlerinde fiyatların düşmediği zaman pazarcılara artı bir masraf getirdiğini belirten Şengün, "Bütün malı tekrar sandıklara yükle, araba tut, işçilik parası ver. Bu tür şeylerden kurtulmak için akşam malları bitiririz. Eskiden insanlar 1-1,5 liraya düşsün diye akşamı beklerdi şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor. Akşam pazarları hala tercih ediliyor" dedi.

Akşam pazarında son durum ne? 'Şimdi 5 TL'yi gördüğü an alıyor' - Resim : 4

Kaynak: Web Özel

enflasyon ekonomi haberleri