Öğrenciye büyük tuzak, kampüs vurguncuları
Üniversitelerin açılmasıyla birlikte öğrencilerin burs arayışı da başladı. Ancak bu dönemde ne yazık ki dolandırıcılar da boş durmuyor. Sahte vakıf veya dernek isimleriyle, web siteleri kurarak, öğrencilere ulaşan dolandırıcılar, "burs vereceğiz" vaadiyle gençleri kandırmaya çalışıyor. Ele geçirilen bilgiler üzerinden öğrenciler adına hesaplar açılırken, kara para aklanıyor.
Üniversite sınavını kazananların en önemli sorunlarından birisi geçim sıkıntısı. Öğrencileri biraz olsun rahatlatabilmek adına çok sayıda vakıf ve hemşeri dernekleri de öğrencilere burs veriyor. Ancak öğrencilerin başvurularının artması ve ekonomik durum dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Öyle ki sahte vakıf ve dernekler kurarak öğrencileri burs vaadiyle kandırıp, kişisel bilgilerine ulaşabiliyorlar. Bu bilgileri ele geçiren simsarlar ise öğrenciler adına finansal işlemler yapıyor hatta kendilerini borçlandırarak dolandırıcı konumuna bile düşürebiliyorlar.
MUTLAKA DOĞRULAYIN
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, öğrencilerin dolandırıcılardan korunması için yapması gerekenleri anlatırken, "Öğrencilerin burs başvurusu yaparken dikkat etmeleri gereken ilk şey, başvurdukları vakıf veya derneğin resmi bir kurum olup olmadığını doğrulamaktır. Vakıf veya derneğin resmi web sitesinin olup olmadığını kontrol etmek, varsa sosyal medya hesaplarının aktif ve güvenilir olup olmadığını araştırmak önemli bir adım. Ayrıca, kurumu tanıyan ve güvenilir bulduğunuz kişilere danışmak, dolandırıcılıkla karşı karşıya kalma riskinizi azaltabilir" dedi.
ŞİFRE VERMEYİN
Kırık, burs başvurularında para talep edilmediğini belirterek, bu taleple karşılaşıldığında başvurudan vazgeçip durumu yetkililere bildirmek gerektiğini söyledi. Kırık, "T.C. kimlik numarası, banka hesap bilgileri, kredi kartı numarası, aile bireylerinin gelir durumu gibi özel bilgilerin istenmesi durumunda öğrenciler dikkatli olmalı. Ayrıca, sosyal medya hesap bilgileri, şifreler veya öğrencinin nerede yaşadığına dair ayrıntılı bilgiler gibi özel bilgilere de ihtiyaç duyulmamalı. Bu tür bilgiler genellikle dolandırıcıların kimlik hırsızlığı veya başka kötü niyetli amaçlar için topladığı bilgiler olabilir" ifadelerini kullandı.
SAHTE HESAPLAR
Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü de dolandırıcıların burs vaadi ile öğrencilerin kimlik bilgilerini alarak dijital finans uygulamaları açtıklarını söyledi. Güllü şu uyarıları sıraladı: "Burs dolandırıcıları bazen de farklı dernek, vakıf ve şirket isimlerini kullanarak açtıkları internet sitelerinde burs vereceklerini duyuruyor. Öğrenci, ilan sahipleriyle iletişime geçince de kişisel bilgilerini almaya veya para talep etmeye başlıyorlar."
SAVCILIĞA GİDİN
Bu durumlarda öğrencilerin şüphelenmeleri gerektiğine dikkat çeken Güllü, "Dolandırıcılar bazı öğrencilerden elde ettikleri kişisel bilgileri kullanarak hesaplarını boşaltıyorlar, kredi kullanabiliyor, daha da kötüsü yaptıkları kanunsuz işlerde bu öğrencilerin hesaplarını kullanarak haklarında çok sayıda ceza davası açılmasına yol açıyorlar. İstemeden bir dolandırıcılık şebekesinin üyesi haline gelebiliyorsunuz. Dolandırıcıların tuzağına düşmüş olanlar zaman kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmalı, kişisel ve finansal verileriyle ilgili şifrelerini yenilemelidirler" diye konuştu.
RESMİ KURUM OLMALI
Güllü, dolandırıcılıklara karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:
-Bursları ve teklifleri iyice araştırın. Burs verecek firma yada kişilerin resmi iletişim numaralarını arayın ve herhangi bir işlem yapmadan önce böyle bir durumun olup olmadığını doğrulayın.
-Bursun doğruluğunu ve işlemi yapan kişinin yetkili olduğunu anlamadan kesinlikle kişisel ve önemli verilerini vermekten kaçının.
-Ödeme yaparken veya kişisel bilgilerinizi verirken okulların resmi web sitelerine, tanınmış burs platformlarından işlem yapın. Ödeme ve banka sistemlerinizde çok faktörlü doğrulamayı tercih edin.
Kaynak: Web Özel