ABD ve İngiltere'den Rus metal ticaretine yeni kısıtlama

AJANS BİZİM
ABD Rusya İngiltere
ABD ve İngiltere'den Rus metal ticaretine yeni kısıtlama

ABD ile İngiltere, Rusya menşeili alüminyum, bakır ve nikel ihracatına yönelik kısıtlamayı serleştirdi.

Bu kapsamda, Rusya menşeli alüminyum, bakır ve nikelin ithalatı yasaklanıyor; bunların küresel metal borsalarında ve tezgah üstü türev ticaretinde kullanımına yönelik sınırlamalar getiriliyor.

Yasak kapsamını genişleten yeni düzenleme Londra Metal Borsası (LME) ve Chicago Ticaret Borsası (CME) gibi metal borsalarının Rusya tarafından üretilen yeni alüminyum, bakır ve nikeli kabul etmeleri yasaklanacak. Metal borsaları dünya çapında endüstriyel metallerin ticaretinin kolaylaştırılmasında merkezi bir rol oynuyor.

Yeni karar 13 Nisan 2024 tarihinden sonra üretilen metalleri kapsıyor.

ABD ve İngiltere’nin ortak hareket ederek Rusya'yı ve metal üreticilerini önemli bir gelir kaynağından mahrum bırakacağı belirtildi.

"BİRLİKTE HAREKETLE DAHA İYİ BAŞARILIR"

Açıklamada her iki ülkenin bakanlarının konuya ilişkin değerlendirmelerine de yer verildi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, "İngiltere’deki ortaklarımızla koordinasyon halinde kilit metallere getirdiğimiz yeni yasaklar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü acımasız savaşı sürdürmek için elde edebileceği geliri hedef almaya devam edecektir. Bu eylemi hedefli ve sorumlu bir şekilde gerçekleştirerek, ortaklarımızı ve müttefiklerimizi istenmeyen yayılma etkilerinden korurken Rusya'nın kazançlarını azaltacağız" dedi.

İngiltere Maliye Bakanı Jeremy Hunt ise "Putin'in Ukrayna'daki yasadışı savaşını yürütme kapasitesini devre dışı bırakmak, müttefiklerimizle birlikte hareket ettiğimizde daha iyi başarılır. ABD ile birlikte Rus metallerinin en büyük iki borsada işlem görmesini yasaklayan kararlı adımımız, Kremlin'in savaş makinesine daha fazla para aktarmasını engelleyecektir" değerlendirmesinde bulundu.