Dolar zirvede, euro yeniden yükselişte

Ekonomi haberleri dolar
Dolar zirvede, euro yeniden yükselişte

Dolar kuru perşembe gününe 28,52 TL'den başlarken, 5 Kasım'dan bu yana yatay seyir izleyen euro ise yeniden yükselişe geçerek 30,55 TL'ye ulaştı. Bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek.

Dolar kuru perşembe gününe 28,52 TL'den başlarken, 5 Kasım'dan bu yana yatay seyir izleyen euro ise yeniden yükselişe geçerek 30,55 TL'ye ulaştı.

Bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşması takip edilecek.

TCMB, sadeleşme konusunda bir adım daha attı. Şirketlerin nakdi kredilerini ve döviz pozisyonlarını TCMB'ye bildirme şartlarında değişiklik yapıldı. Değişiklik Ocak 2024'ten itibaren uygulanacak. 

Önceki uygulamada söz konusu bildirim yükümlülüğü kriteri; şirketlerin 15 milyon dolar ve üstü yurt içi ve yurt dışından sağlanan "yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredilerini" kapsıyordu. Bu kriter; "toplam nakdi kredi bakiyesi" 100 milyon TL ve üzerinde olan firmalar ile geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon TL ve üzerinde olan firmalar şeklinde düzenlendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi paradigmasını anlatmak için seyahatlerine devam ediyor. Aralık ayında TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Asya turuna çıkacak olan Bakan Şimşek, Ocak ayında da New York'ta ABD'li yatırım bankası JP Morgan'ın düzenleyeceği konferansta yatırımcılarla buluşacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,  "Kademeli bir şekilde, belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istiyoruz. Bunun programını, planını yapmış durumdayız" dedi.

Yılmaz "Büyümede, ihracatta, istihdamda, üretimde önemli bir başarı ortaya koyduk. Sadece son 3 yıla baktığımızda, 2020-2022 dönemine dünya ekonomisi bu 3 yılda yüzde 7 büyüyebilmiş kümülatif. Türkiye ekonomisi yüzde 20 büyümüş. Reel bazda söylüyorum bunu, enflasyondan arındırılmış olarak. Dolayısıyla reel tarafta iyiyiz." dedi.

Öte yandan Türk şirketleriyle başlayan dış borçlanma sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı dün uluslararası sermaye piyasalarında, 5 yıl vadeli (14 Ocak 2029), 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihraç edildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sertifikanın kira oranı yüzde 8,5091, getiri oranı ise yüzde 8,5000 (UST + 394,4 baz puan) olarak gerçekleşti. İhraç tutarı 14 Kasım'da hesaplara girecek.

 

Kaynak: Haber Global TV