4 SORU 4 CEVAP | 51 bin doları aşan Bitcoin'de neler oluyor?

dolar bitcoin
4 SORU 4 CEVAP | 51 bin doları aşan Bitcoin'de neler oluyor?

Bitcoin sınır tanımıyor... Görülen astronomik fiyatlarda ünlü iş insanı ve yatırımcı Elon Musk'ın etkisi konuşuluyor. Covid-19 kripto paralara ne yaptı? Bitcoin'de neler oluyor? Uzmanlar Haberglobal.com.tr'ye konuştu.

Kripto para piyasasında anormal hareketler görülmeye devam ediyor. Bitcoin’i oynatan dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın manipülatör mü yoksa gerçek bir yatırımcı mı olduğu tartışılırken Bitcoin 51 bin dolar seviyesini de aştı. Türkiye de kripto paralara ilginin oldukça fazla olduğu bir ülke. Uzmanlar ise küçük yatırımcıları dikkatli olmaları ‘dalgalarda boğulmamaları’ konusunda uyarıyor.

Bitcoin hakkında son zamanlarda merak edilen soruları Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat ve Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Kadir Kurtuluş, Haberglobal.com.tr okurları için yanıtladı.

1-Bitcoin’in 51 bin dolar seviyesini aşmasının sebebi Elon Musk mı?

İsmail Hakkı Polat: Bitcoin’in 50 bin doları aşması 2021 yılı için beklenen bir şeydi. Bitcoin’deki arz talep dengesine baktığınızda bunu görebiliyorsunuz. Özellikle ABD’deki kurumsal yatırımcılar Bitcoin’e yatırım yapma eğilimi fiyatları yükselten önemli etkenlerden biri. Microstrategy, Pay Pal ve Square gibi kurumların Bitcoin kabul edeceğini açıklaması 20 bin dolar barajının aşılmasını sağladı ama ABD’nin en büyük 10 firmasından biri olan Tesla’nın üstelik 1,5 milyar dolar yatırımı fiyatı önce 40 bin dolar, sonra da 51 bin doların üzerine taşıdı.

Kadir Kurtuluş: Aslında ortada olan bir yükseliş vardı. Pandemi ile dolara olan güven azalıyor ama kripto paralar da tam anlamıyla bir güvenli bir liman olarak algılanmıyordu.

Elon Musk yaptığı açıklamalar ile ilgi çekiyor, para kazanıyor ama Bitcoin’e bir regülasyon getirilmesi gerektiğini de düşündürtüyor. Kripto paraları itibarsızlaştırmak mı istiyor, ortada başka bir plan mı var? Bu süreç regülasyonları hızlandıracaktır çünkü normal olmayan bir seyir yaşıyoruz. Aynı zamanda ABD'de yaşanan hükümet değişiminin de sürece etkisi var. Biden hükümetinin 'kripto dostu' bir anlayış sergiliyor olması da mutlaka yaşanan süreçte etkili bir faktör olmuştur.

 

4 SORU 4 CEVAP | 51 bin doları aşan Bitcoin'de neler oluyor? - Resim : 1

2-Bitcoin’de süre gelen artışı Covid-19 süreci ile nasıl bağlayabiliriz?

İsmail Hakkı Polat: Aslında Bitcoin pandemi sürecinin başında tökezledi. Pandemi ile birlikte dijitalleşmenin yaygınlaşması ve finansal olarak zor duruma düşen kişi ve kurumların Bitcoin’i merak edip daha da yakından bakma arzusu insanlarda bir farkındalık yarattı. Eskiden kripto paraları dolandırıcılık veya deep web’in bir parçası olarak görenlerin de konuya bakışı değişti. 

Kadir Kurtuluş: Artıştaki en önemli sebeplerden biri uzun vadeli düşünen yatırımcıların da artık bu piyasada olması. Covid-19 neyi hızlandırdı dersek, dijitali hızlandırdı. Geleneksel her şeyin yerine dijital bir şeylerin olabileceğini hayal ettirdi.

Kağıt para yerine, dijital para... Fiziki eğitim yerine online eğitim... Mağazadan alışveriş yerine online alışveriş gibi... Örneğin Amazon'un veya kargo şirketlerinin karlılığına baktığınızda bunun bir sebebi var.

 

3-Bitcoin’in 51 bin dolar seviyelerini ‘abartı’ olarak değerlendirmek doğru mu?

İsmail Hakkı Polat: Bitcoin’in tahmin edilen bir yükselişi vardı ama normalin üzerinde gidecek olan seyir öne alındığında buna ‘fiyatta köpük oluştu’ denebilir. Ben bunlara sörfçü hareketi diyorum. Amerikan Merkez Bankası’nın dünyaya dağıttığı ucuz dolardan Bitcoin’e yatırım yaparak daha az etkilenebileceğini düşünüyor kurumsal yatırımcılar. Buradan küçük yatırımcılara da bir uyarıda bulunmak isterim. Bitcoin önemli köşe taşlarını aşarken hep çok yüksek dalgalanmalara şahit olur. Yüksek dalgalarda bu işi bilmeden girenlerin alabora olma riski yüksek. Konuya hakim değilseniz kısa vadeli alım-satım yapmak isterken birikiminizin heba olmasına yol açabilirsiniz. 

Kadir Kurtuluş: Teknik analiz yapmıyorum, temel analiz yapıyorum aslında ama bildiğimiz bir şey var; hayatımızda X coin veya Y coin olacak ama o 'coin' Bitcoin mi olacak, tartışılır. Bitcoin "para" olma özelliğini kaybetti. Tamamen yatırım amaçlı veya yatırımla büyüyen bir değer haline gelmeye çalışan bir şey oldu. 51 binde kalıp kalmaması eğer Elon Musk'ın başka bir tweet'ine kaldıysa bunun hakkında analiz yapıyor olmam kadar safsata bir şey olamaz. Analiz yapacağım ama yanlış olacak. Elon Musk'ın bir paylaşımıyla analizim çöp olacaksa burada bir köpükten veya hala bir tutarsızlıktan bahsediyoruz demektir.

 

4 SORU 4 CEVAP | 51 bin doları aşan Bitcoin'de neler oluyor? - Resim : 3

Bitcoin'in son 1 aylık grafiği (Kaynak: Coindesk)

4-Türkiye kripto paralarda işlem hacmi anlamında nerede?

İsmail Hakkı Polat: Dünyadaki tüm Bitcoin’lerin toplam değeri 1,53 trilyon dolar. Günlük işlem hacminin ise 180-190 milyar dolar bandında dalgalandığını söyleyebiliriz. Dünyadaki günlük Bitcoin işlemlerini yüzde 1 ila 2’si arası Türkiye’den gerçekleşiyor diyebiliriz.

Kadir Kurtuluş: Türkiye kripto paraları en çok benimsendiği ülkelerden biri olarak çıkıyor karşımıza. Beni Rusya'dan, İsviçre'den bir sürü insan aradı. 'Burada bir borsa kurmak istiyoruz' diyorlardı. Ciddi bir ilgi var ancak biz zaten böyleyiz. Sosyal medya kullanımında da dünyada zirvede yer alan ülkeler arasındayız.

 

Kaynak: Web Özel

'Bitcoin Elon Musk Kripto para dolar ekonomi