Dolar 31,20 TL'nin üstünde! Gözler büyüme rakamlarında

Ekonomi haberleri
Dolar 31,20 TL'nin üstünde! Gözler büyüme rakamlarında

Türkiye ekonomisinin 2023 4. çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağı güne 31,2177 TL'den başladı. Euro ise 33,82 TL'den başladı. Öte yandan bugün Fed'in faiz politikalarına yön verecek mahiyette olan "ABD kişisel harcamalar" rakamları da piyasanın takibinde olacak.

Türkiye ekonomisinin 2023 4. çeyrek büyüme rakamlarının açıklanacağı güne 31,2177 TL'den başladı. Euro ise 33,82 TL'den başladı.

Türkiye ekonomisinin 2023 4. çeyreğinde yüzde 3,97 büyüdüğü öngörülüyor. Anketlere katılan ekonomistlerin 2023 yılının tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 4,40 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye ekonomisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 3,9 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüme kaydetmişti.

Büyümenin sıkılaşma politikalarının etkilerinin belirginleştiği 4. çeyrekte yüzde 5,9'dan yüzde 3,7'ye doğru yavaşladığı öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB Başkanı Fatih Karahan ile G20 toplantılarına katılmak için Brezilya'ya gitti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İngiltere'de temaslarına devam ediyor. Cevdet Yılmaz dün İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden biraraya geldi. Yılmaz "Görüşmemizde, Türkiye-İngiltere arasındaki ikili ilişkiler, mevcut iş birlikleri ve diğer potansiyel alanların yanı sıra karşılıklı ticaret ve yatırımlar ile Türkiye-Birleşik Krallık Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) kapsamında yapılan çalışmaları ele aldık." açıklamasında bulunurken, görüşmede ayrıca serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesi ve vize kolaylığının sağlanmasının da gündeme geldiğini söyledi.

ABD ekonomisinin dördüncü çeyrek büyümesi yıllık yüzde 3,3'den yüzde 3,2'ye revize edildi. Bugün ABD'de kişisel harcamalar verisi açıklanacak. Açıklanacak veri Fed'in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağına dair öngörü sağlayacak. 

Veri öncesinde dolar küresel para birimleri karşısında geriliyor. Dolar endeksi DXY yatay seyirde 103,837'de seyrediyor. 

 Bugün ayrıca bankacılık verileri ile TCMB'nin rezerv rakamları takip edilecek.