Doların yükselişi sürüyor

Ekonomi haberleri dolar Merkez Bankası
Doların yükselişi sürüyor

Doların küresel para birimleri karşısındaki yükselişi sürüyor. Dolar/TL'de bu gelişmelerin etkisiyle 27 TL üstündeki yükselişini hızlandırıyor. Kur bugüne 27,30 TL'den başladı, Euro ise 28,834 TL'den başladı.

Doların küresel para birimleri karşısındaki yükselişi sürüyor. Fed'in politika faizini daha uzun süre yüksek tutacağı beklentileriyle ABD hazine tahvillerinin getirileri yüzde 4.558'e yükseldi. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi de 10 ayın zirvesinden işlem görüyor.

Dolar/TL'de bu gelişmelerin etkisiyle 27 TL üstündeki yükselişini hızlandırıyor. Kur bugüne 27,30 TL'den başladı, Euro ise 28,834 TL'den başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleşen kabine toplantısı sonrasında "3 yılın sonunda 1,3 trilyon doları aşan bir ekonomik büyüklüğü ve 15 bin dolara yaklaşan kişi başına milli geliri yakalayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12nci Kalkınma Planını ve hükümet programını yakında açıklayacaklarını söyledi. Erdoğan, ön yargılar kırıldıkça Türkiye'ye yatırımların artacağını söyledi.  

Merkez Bankası, Türk Lirası'nı cazip kılma yolundaki adımlarına devam ediyor. TL'ye geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen TL payı artış hedefi, yüzde 2,5'e yükseltildi.

Dün basına kapalı gerçekleşen  İİT-İSEDAK Merkez Bankaları Forumu Toplantısı'nda konuşan TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, öncü göstergelerin, yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki Türk lirası (TL) varlıkların payını artırmaya başladığına işaret etti. Gaye Erkan "2024 yılında dezenflasyonu tesis etmeye yönelik yol haritamızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Öncü göstergeler, yerli ve yabancı yatırımcıların portföylerindeki Türk lirası varlıkların payını artırmaya başladığına işaret etmektedir. Türk lirası varlıklara yönelik yerel ve uluslararası talebi arttırmaya kararlıyız." dedi.

 

Kaynak: Haber Global TV

dolar euro Döviz mevduatları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan