Bakanlık 2019 yaş çay yaprağına yapılacak fark ödeme tutarını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı
Bakanlık 2019 yaş çay yaprağına yapılacak fark ödeme tutarını açıkladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2019 üretim yılında yaş çay yaprağı için yapılacak fark ödemeleri tutarlarını ve son başvuru tarihlerini açıkladı

Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ekinde yer alan Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli listesinde belirlenen havzalarda desteklemeye esas 2019 yılı üretim sezonunda üretilen ve satışı yapılan yaş çay yaprağına verilecek fark ödemesi desteğine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

KİMLERE FARK ÖDEMESİ YAPILACAK?

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan tebliğ ile, ödemeler; ruhsatlı üretici olup Karardan önceki yaş çay ürünü destekleme ödemelerine ilişkin kararnameler doğrultusunda yaş çay ürünü destekleme ödemelerinden faydalanmak için kamu ve/veya özel sektör işletmelerine başvuruda bulunan ve ruhsatını yenileyen, 2019 yılı üretim sezonunda da üreticiliği devam eden ruhsatlı üreticiler ile ilk defa 2019 yılı üretim sezonunda yaş çay yaprağı üreterek satışını yapan ruhsatlı üreticilere yapılacak.

YAŞ ÇAY YAPRAĞINA NE KADAR FARK ÖDENECEK?

Yaş çay yaprağı yapılacak fark ödemesi ise kilogram başına 13 kuruş olacak.

FARK ÖDEMELERİ NEREYE VE NASIL YAPILACAK?

Bakanlık, 2020 Mali Yılı Bütçesinin ilgili harcama kaleminden, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, doğrudan üreticilere ödeme yapılmak üzere ÇAY-KUR'a kaynak aktarılacak. Bu Tebliğin uygulanmasıyla ilgili olarak üstlendiği hizmetlerden dolayı üreticilere ödenen destek tutarının yüzde 0,1'i oranında hizmet komisyonu ÇAY-KUR'a, yüzde 0,2'si oranında hizmet komisyonu ise T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğüne Bakanlık tarafından ayrıca ödenecek.

Fark ödemesi desteği, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, Bakanlığın ilgili kuruluşu olan ÇAY-KUR aracılığı ile üreticilere ödenecek. 

Ödemeler, ÇAY-KUR'a kaynak aktarılmasını müteakip, ruhsatlı üreticilerin kayıtlı olduğu ÇAY-KUR fabrikalarının anlaşmalı olduğu bankalardaki üretici adına önceden açılmış bulunan hesaplara yapılacak. 

Ruhsatlı üreticinin kayıtlı olduğu ÇAY-KUR fabrikasının anlaşmalı olduğu bankada adına açılmış hesabı bulunmayan üreticilere ödeme yapılmayacak. Ödeme hesap açılması halinde yapılacak.

KİMLER FARK ÖDEMESİ ALAMAYACAK?

Mücbir sebepler, fark ödemesi desteğinden faydalanacak kişinin ölümü, yangın, deprem ve sel gibi tabii afetler dışında aşağıdaki üreticiler fark ödemesi desteğinden yararlanamayacak:

27 Aralık 2019'a kadar istenilen belgelerle başvuruda bulunmayan üreticiler. 

Askı listelerinde ismi bulunmayan veya askı süresi sonuna kadar hatalı kayıtların düzeltilmesi için yazılı başvuruda bulunmayan üreticiler. 

Ruhsatsız üreticiler. 

Üretim sezonundan önce ruhsatlı üreticiliği sona erenler. 

2/4/2012 tarihli ve 2012/3067 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar doğrultusunda ruhsatını yenilemeyen üreticiler. 

Kamu kurum ve kuruluşları.