Zenginler yoksullardan 9 yıl daha fazla yaşıyor

Zenginler yoksullardan 9 yıl daha fazla yaşıyor

University College London'da (UCL) gerçekleştirilen araştırma, en zenginlerin en yoksullara göre hastalıktan ve engellilikten uzak 10 yıl daha uzun yaşadığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, Birleşik Krallık (BK) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında ortalama yaşam süresi açısından büyük farklılıklar bulmazken zenginliğin anket katılımcılarının kaç yıl yaşayacakları üzerinde ciddi etkisi olduğunu açığa çıkarttı.

2002 yılında çalışmaya başlayan ve 2013 yılına kadar 10 yıl boyunca katılımcıları takip ederek, 50 yaş ve üzeri yaşlarda 25 bin kişinin verilerini inceleyen uzmanlar, 50 yaşındaki en yoksul erkeklerin 22, en varlıklı erkeklerin ise 31 yıl daha sağlıklı yaşadığını belirledi. En varlıklı grupta bulunan kadınların ise sağlıklı şekilde fazladan 33 yıl daha yaşadığını, en yoksul gruptaki kadınlarda bu sürenin 24'le 25 yıl aralığında kaldığını tespit etti.

Çalışmanın başyazarı UCL'den Dr. Paola Zaninotto; Ortalama yaşam süresi sağlık için kullanışlı bir gösterge olmakla birlikte yaşlandıkça yaşam kalitesi de çok önemli hale geliyor. Sağlıklı ortalama ömür süresini ölçerek olumlu sağlık durumunda veya bir engellilik olmadan geçirilecek yıl sayısına dair bir tahmine ulaşabiliriz." dedi.

uzun yaşam