Yunan basınından flaş iddia: "Türkiye F-35 programına dönecek"

Dünya haberleri Türkiye ABD yunanistan f-35

Yunan Kathimerini Gazetesi dikkat çeken bir iddiayı gündeme taşıdı. Türkiye'nin, Rusya'dan aldığı S-400 sistemlerini "yumuşak şekilde" devre dışı bırakması halinde F-35 programına geri dönebileceği ileri sürüldü. Bu durumdan rahatsızlık duyan Yunan lobisi ise hemen düğmeye bastı. ABD kongresinin 4 kilit ismine gönderilen mektupta, "Türkiye'ye F-35 satmayın" denildi.

Türkiye, F-35 programına geri dönecek mi? yunanistan yine diken üstünde. Şubat ayında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışının onaylanmasının ardından ABD, F-35 programına geri dönüşe de yeşil ışık yakmıştı. Yunan Kathimerini Gazetesi Ankara-Washington hattindaki diplomasi trafiğini mercek altina alip farkli bir iddiayi gündeme taşıdı.

Habere göre, Rusya'dan satın alınan S-400 füze sisteminin “yumuşak” şekilde devre dışı bırakılması karşılığında, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının yeniden satılması gündemde. Hatta ABD’li yetkililerin, S-400’lerin ABD'ye teslim edilmesini ya da Adana’daki İncirlik Üssü’nün ABD kontrolündeki bölümüne aktarılmasını teklif ettiği de iddialar arasında.

Ancak haberde Türkiye'nin bu teklife olumlu yaklaşmadığı, bu hafta New York’taki BM Genel Kurulu kapsamında temasların süreceği aktarıldı.

İddialar Türkiye'ye karşı silahlanma yarışına giren Miçotakis yönetimini tedirgin etmeye yetti. Hatta Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, 5 Eylül’de ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile yaptığı görüşmede endişelerini iletti.

ABD kongresindeki Yunan lobisi de devrede. Helen Amerikan Liderlik Konseyi, kongrenin 4 kilit ismine mektup yazıp "Türkiye, Amerikan yapımı silahları Amerika’nın ortakları ve müttefiklerine karşı kullanmaya istekli" dedi. Türkiye'nin mavi vatan doktrininden duyulan rahatsızlık açıkça dile getirildi.

Türkiye, F-35 programına 2002'de katılmıştı. Bu kapsamda ilk uçak 2018'de teslim alındı. Ancak ABD yönetimi, Temmuz 2019’da Rusya’dan alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle Türkiye’yi F-35 programından çıkardı.