Yunan adalarında 'Türk sinyali'

yunanistan Türkiye Akdeniz Ekonomi haberleri Turizm
Yunan adalarında 'Türk sinyali'

Türk GSM şirketlerinin Ege adalarına uzanan sinyal kapasitesi Yunanistan'da gündem oldu. Yunan medyasında, bu durumun 'ulusal güvenlik sorunu' olduğu belirtilerek Yunan sinyalinin kapsama alanının genişletilmesi için yapılan çalışmalara yer verildi.

Türkiye'ye yakın Ege adalarındaki kapsama alanında Türk GSM şebekelerinin sinyal gücü Yunanistan'da gündem oldu. To Vima gazetesinde yer verilen bir makalede Ege'nin doğu yakasındaki, hatta orta Ege'deki adalara gidenlerin, telefonlarında Türk şirketlerin sinyali ile karşılaştıkları belirtilerek, telefon dışında radyolarda bile Yunanca bir program bulmak için çok fazla zaman harcandığından şikayet edildi.

BAKANLIK ÇALIŞMA YAPIYOR

Makalede, Ege'deki bu duruma karşı Yunanistan Dijital Yönetişim Bakanlığı'nın çalışma yaptığı belirtilerek, “Türk şirketin sinyalinin olduğu tüm alanda Yunan sinyalinin alınması yönündeki girişim ulusal önem taşıyor” denildi. Bakanlığın çalışmalarıyla ilgili bilgi verilen makalede şunlar kaydedildi: “Aylardır bu programın tanıtımını yapan Dijital Yönetişimden Sorumlu Bakan Yardımcısı Konstantinos Kyranakis'e göre bakanlık, yalnızca Türk şirketin ulaşabildiği bölgelerde Yunan sinyali için yaklaşık 30 hedef noktada çoklu kullanım altyapısı oluşturuyor.”

ÇARE ARANIYOR

Türk GSM sinyaline karşı çarelerin tartışıldığı makalede adalarda yaşayan vatandaşların ilaç vb. gibi ihtiyaçlarının karşılanması için '5G drone' teknolojisinin kullanıldığı belirtilerek, bu teknolojiden yararlanılabileceği ifade edildi. Yazıda “Altyapılar stratejik noktalara yerleştirilecek, böylece sınır gözetleme konusunda da teknolojik çözümler bulunacak. Doğal afet nedeniyle ulaşımı kesilen adalara ilaç ulaştırılması ve sınır gözetimi amacıyla drone teknolojisi kullanılıyor. Küçük yangınları tespit etmek için kullanılan yapay zeka teknolojisinin, Doğu Ege'nin dar geçitlerindeki kaçak gemileri tespit etmek için de kullanılabileceğini bilmelisiniz” denildi.

'ULUSAL GÜVENLİK' İDDİASI

Makalede Ege'de bu sinyal meselesinin 'ulusal güvenlik sorunu' olduğu belirtilerek şunlar yer aldı: “Bakanlık, hem pratik ihtiyaçlara hem de ülkenin genel güvenliğine yardımcı olduğu için projeyi haklı olarak 'ulusal öneme sahip' diye nitelendiriyor. Yunanistan sınırları içindeki Türk sinyali dolaşım alanlarında yapılan konuşmaların ulusal güvenliğimiz açısından büyük riskler taşıdığını bilmek gerekir.”

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel