Aşı olmayı reddeden gümrük çalışanlarının işine son verildi

Yeni Zelanda koronavirüs
Aşı olmayı reddeden gümrük çalışanlarının işine son verildi

Şu ana kadar toplam 2 bin 623 vaka, 26 can kaybının görüldüğü Yeni Zelanda'da tüm sınır görevlilerinin Nisan ayı sonuna kadar aşılanmasını şartı koşulmuştu. Koronavirüs aşısı olmayı reddeden 9 gümrük görevlisi, işten kovuldu.

Yeni Zelanda yönetimi, sınır görevlilerinin yüzde 95'inin ilk COVID-19 aşısını ve yüzde 85'inin ikinci aşısını yaptırdığını bildirdi. Yeni Zelanda gümrük dairesi, COVID-19 aşısı olmayı reddeden dokuz sınır işçisini işten çıkardı.

Başbakan Jacinda Ardern, hükümetin aşıyı sınır görevlileri için zorunlu hale getirmeyeceğini ve aşıyı reddedenlerin arka plandaki görevlere alınacağını söylemişti. Ancak gümrüklerin insan kaynakları deniz sınırında görevli dokuz işçiyi yeniden görevlendirmek için başka bir iş bulunamadığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Bu kişilerin işten ayrılmak zorunda kaldıkları için üzgünüz ve bunun onlar için ne kadar zor bir durum olduğunu anlıyoruz" denildi.

COVID-19 Halk Sağlığı Müdahale Yasası kapsamındaki Sağlık Bakanlığı emri, yüksek riskli sınır ortamlarında çalışan herkesin 1 Mayıs tarihine kadar aşılanmasını yasal bir zorunluluk haline getirmişti.

TRT'nin haberine göre, Yeni Zelanda sendikaları, aşıyı reddeden işçilerin işten çıkarılmasına karşı çıkarak bunların yerine yeniden konuşlandırılmaları gerektiğini açıkladı.

Sendikalar "Zorunlu aşılamayı desteklemiyoruz ve aşı yaptırmamayı seçen işçilere karşı ayrımcılığı hoş görmeyeceğiz" açıklaması yaptı.

Avustralya'nın Sydney kentinde küresel politikaları takip eden bağımsız uluslararası politika düşünce kuruluşu Lowy Enstitüsü, koronavirüs salgını ile mücadelede ülkelerin performansı incelemiş, toplam 98 ülkede, 9 Ocak 2021'e kadar mevcut verileri kullanılmıştı. Araştırmada, her ülkede görülen 100 korona vakasının kaydedilmesinin ardından 36 haftalık süreci değerlendirilmişti ve buna göre, Yeni Zelanda en başarılı performansı gösteren ülke olurken Yeni Zelanda’yı Vietnam, Tayvan, Tayland, Kıbrıs, Ruanda, İzlanda, Avustralya, Letonya ve Sri Lanka takip etmişti.

Kaynak: Haber Global TV

Yeni Zelanda koronavirüs