Vaka bildirmeyen Kuzey Kore hakkında flaş iddia

ABD Kuzey Kore koronavirüs
Vaka bildirmeyen Kuzey Kore hakkında flaş iddia

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıkmasından bu yana ülkede herhangi bir vaka görülmediğini iddia eden Kuzey Koreli hackerların, ABD'li ilaç üreticisi Pfizer'a yönelik siber saldırı gerçekleştirdiğini öne sürüldü

Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore’nin, ABD'li ilaç üreticisi Pfizer'a yönelik siber saldırı gerçekleştirdiğini öne sürdü. Devlet destekli Kuzey Koreli hackerlar tarafından yapıldığı iddia edilen saldırının hedefi ise Pfizer’ın Covid-19 aşısı ve tedavisine ilişkin teknolojik bilgilerini çalmak olarak bildirildi.

NIS tarafından yapılan açıklamada, siber saldırıların ne zaman gerçekleştirildiği veya başarılı olup olmadığına dair net bilgi verilmezken, Kuzey Koreli hackerların geçtiğimiz yıl, Johnson&Johnson, Novavax ve AstraZeneca da dahil en az 9 ilaç şirketine daha siber saldırı düzenlediğinden şüphelenildiği aktarıldı.

NIS, Kuzey Kore'nin korona virüs aşısı geliştiren Güney Koreli ilaç şirketlerine sızma girişimlerinin de engellendiğini açıkladı. Kuzey Koreli hackerların, Covid-19 aşılarına ilişkin verileri, aşı geliştirmekten çok satmak için kullanacağı öne sürüldü.

NIS daha önce de dünyanın en önemli dijital para borsalarının hacklenmesi ve milyarlarca dolarlık dijital paranın çalınması olaylarının arkasında Kuzey Kore'nin olabileceğini öne sürmüştü.

Kuzey Kore'nin, COVAX programı aracılığıyla bu yılın ilk yarısına kadar yaklaşık 2 milyon doz AstraZeneca-Oxford Covid-19 aşısı alması bekleniyor. Öte yandan Kuzey Kore, salgının başlangıcından bu yana ülkede koronavirüs vakası doğrulanmadığını iddia ediyor.

ÜLKELERİN BİLGİLERİNİ HACKLEYİP, KENDİ AŞILARINI ÜRETİYORLAR

İngiliz basını da ülkenin başkenti Pyongyang'da bulunan laboratuvarlarda Kuzey Koreli bilim insanlarının etkili bir aşı geliştirme çalışmalarına başladığını, Kuzey Kore'nin yabancı bilim adamlarından hacklediği verileri kullanarak kendi koronavirüs aşısını geliştirmeye başladığını iddia etmiş, Kuzey Kore'nin koronavirüs aşısının Faz I ve Faz II çalışmalarının çoktan tamamlandığı, geniş çaplı Faz III çalışmalarının devam ettiği öne sürülmüştü.

Güney Kore kaynaklı haberlere göre ise, Kim Jong Un'un partisi koronavirüs aşı üretimi için özel bir büro oluşturmuş, aşı çalışmalarında 'korona benzeri belirtiler' gösteren kişileri denek olarak kullandıkları iddia edilirken, Kim Il Sung Üniversitesi'nde kurulan merkezde yürütülen çalışmalarda aşı konusunda dünyanın diğer ülkelerinde elde edilen verilerin 'hacklenerek' kullanıldığı, aşı çalışmalarını diğer ülkelerden çalmak için kullanılan birime 'Büro 325' adı verildiği söylenmişti.

 

Kaynak: İHA

Kuzey Kore