'Hiç vaka yok' diyen Kuzey Kore şaşkına çevirdi: Ülkelerden bilgi çalıp aşı üretiyorlar

Kuzey Kore koronavirüs
'Hiç vaka yok' diyen Kuzey Kore şaşkına çevirdi: Ülkelerden bilgi çalıp aşı üretiyorlar

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıkmasından bu yana ülkede herhangi bir vaka görülmediğini iddia eden Kuzey Kore'nin yabancı bilim adamlarından hacklediği verileri kullanarak kendi koronavirüs aşısını geliştirmeye başladığı iddia edildi

Pyongyang yönetimi şimdiye kadar, binlerce şüpheli vakayı teste tabi tutmasına rağmen ülkede herhangi bir Kovid-19 vakası bildirmedi. Ülke, virüsün ortaya çıkmasının ardından geçen yıl ocak ayının sonlarında sınırlarını tamamen kapatmış ve uluslararası seyahati yasaklamıştı.

South China Morning Post gazetesi ise geçtiğimiz yılın mart ayında yaklaşık 200 Kuzey Koreli askerin Kovid-19’dan öldüğünü ve binlerce kişinin karantinaya alındığını ileri sürmüş, hatta  Kim Jong-un'un ülkesinin Çin ile olan sınırlarındaki muhafızlara gerçek mermi dağıtılmasını emrederek ülkesinin sınırlarına 1 kilometreden fazla yaklaşanların da vurulması emrini verdiği iddia edilmişti.

Devlet ajansı KCNA'nın bildirdiğine göre Kim Jong Un, yüksek seviyede alarm halinde olma salgın karşıtı çalışmaları yoğunlaştırma ihtiyacını vurgulamış, ülkesinin koronavirüsle nasıl başa çıkacağına dair bir yol bulduklarını da dile getirmişti.

Kim Jong Un'un nadiren ve devlet ajansı tarafından yayınlanan fotoğraflarda, kendi ve beraberindekilerin hiçbir zaman maske takmadıkları da gözlerden kaçmamıştı. 

ÜLKELERİN BİLGİLERİNİ HACKLEYİP, KENDİ AŞILARINI ÜRETİYORLAR

İngiliz basınına düşen bir iddia ise, herkesi şaşırttı. Daily Mail gazetesinin haberine göre, ülkenin başkenti Pyongyang'da bulunan laboratuvarlarda Kuzey Koreli bilim insanları etkili bir aşı geliştirme çalışmalarına başladı. 

Kuzey Kore'nin yabancı bilim adamlarından hacklediği verileri kullanarak kendi koronavirüs aşısını geliştirmeye başladığı iddia ediliyor. 

Güney Kore kaynaklı haberlere göre ise, Kim Jong Un'un partisi koronavirüs aşı üretimi için özel bir büro oluşturmuş, aşı çalışmalarında 'korona benzeri belirtiler' gösteren kişileri denek olarak kullandıkları iddia edildi. 

Güney Kore'nin bir diğer iddiası ise, Kim Il Sung Üniversitesi'nde kurulan merkezde yürütülen çalışmalarda aşı konusunda dünyanın diğer ülkelerinde elde edilen verilerin 'hacklenerek' kullanıldığı, aşı çalışmalarını diğer ülkelerden çalmak için kullanılan birime 'Büro 325' adı verildiği öne sürüldü. 

Kuzey Kore'nin koronavirüs aşısının Faz I ve Faz II çalışmalarının çoktan tamamlandığı, geniş çaplı Faz III çalışmalarının devam ettiği gelen haberler arasında. 

GOOGLE DA KUZEY KORE'NİN BİLGİ ÇALDIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Google'ın Tehdit Analizi Grubu'ndan araştırmacı Adam Weidemann, yayınladığı çevrim içi raporda, Kuzey Kore'nin desteklediği düşünülen bilgisayar korsanlarının, güven kazanmak ve hedeflerindeki güvenlik araştırmacılarıyla etkileşim kurmak için sahte bir araştırma blogu ve birden fazla Twitter profili oluşturduğunu açıkladı.

Weidemann, güvenlik araştırmacılarıyla bağlantı kurduktan sonra, siber güvenlik açığı araştırmaları konusunda iş birliği teklif eden bilgisayar korsanlarının, kötü amaçlı yazılım yüklemek için tasarlanan bir kodla hedefledikleri kişinin bilgisayarından bilgi çaldıklarını ifade etti.

Google, bilgisayar korsanlarının ne tür bilgi ele geçirilebileceğine ilişkin açıklama yapmazken uzmanlar, saldırıların Kuzey Kore'nin siber becerilerini geliştirme çabalarını yansıttığına, Google'ın Chrome internet tarayıcısı ve Microsoft'un Windows 10 işletim sistemi gibi yaygın kullanılan yazılımlarını ihlal edebildiğine dikkat çekiyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

Kuzey Kore