Ürünlerin ambalajına 'çevre dostu' yazılamayacak! İspat zorunlu oldu

Avrupa
Ürünlerin ambalajına 'çevre dostu' yazılamayacak! İspat zorunlu oldu
Fotoğraf: DepoPhotos

Avrupa Parlamentosu ürünlerde yanıltıcı çevreci ifadeleri yasaklayan ve etiketlemeyi iyileştiren yeni bir düzenlemeyi onayladı. 

Üyeler, tüketicileri yanıltıcı pazarlama uygulamalarından korumayı ve daha iyi satın alma tercihleri yapmalarına yardımcı olmayı amaçlayan düzenleme lehinde ezici bir çoğunlukla oy kullandı.

Parlamentodan yapılan açıklamada, "Bunu başarmak için, yeşil yıkama ve malların erken eskitilmesiyle ilgili bir dizi sorunlu pazarlama alışkanlığı AB'nin yasaklı ticari uygulamalar listesine eklenecek" denildi.

Bu, "çevre dostu", "biyolojik olarak parçalanabilir" ve "iklim nötr" gibi terimlerin artık reklamlarda veya ambalajlarda somut kanıtlar olmadan kullanılmaması gerektiği anlamına geliyor.

Resmi sertifikasyon gerekecek

Yeni kurallar üye ülkelerde uygulamaya konulduğunda, AB'de sadece resmi sertifikasyon programlarına dayanan ya da kamu otoriteleri tarafından oluşturulan sürdürülebilirlik etiketlerine izin verilecek.

Buna ek olarak direktif, CO2 emisyonlarını dengeleme planları nedeniyle bir ürünün çevre üzerinde "iklim açısından nötr", "azaltılmış" veya "iklim açısından olumlu" bir etkiye sahip olduğu iddialarını yasaklayacaktır.

AB, şirketlerin iklim koruma projelerine yaptıkları yatırımların memnuniyetle karşılandığını ve hala iletilebileceğini, ancak artık insanları bir ürünün "şirket bir yere ağaç diktiği için iyi olduğuna" inandıramayacaklarını söyledi.

Bunun çevre, iklim ve tüketiciler için büyük bir başarı olduğu belirtildi.

İki yıllık geçiş dönemi

Yeni yasanın bir diğer önemli hedefi de üreticilerin ve tüketicilerin malların dayanıklılığına daha fazla odaklanmalarını sağlamak. Gelecekte, garanti bilgilerinin daha görünür olması gerekecek ve garanti süresi uzatılmış mallara daha fazla önem vermek için yeni, uyumlu bir etiket oluşturulacak.

Direktifin onaylanması, AB kurumları ve üye devletler arasında çevresel iddiaların nasıl düzenlenmesi gerektiğine ilişkin aylarca süren müzakerelerin ardından geldi.

Üye devletlerin yeni kuralları uygulamaya koymaları için iki yılları var.