Ukraynalı çocuklar bir travma da ABD kapısında yaşıyor!

Ukrayna Meksika ABD
Ukraynalı çocuklar bir travma da ABD kapısında yaşıyor!
Annesi, babası ya da yasal vasisi dışında biri ile ABD sınırına gelen çocuklar, incelemeler tamamlanana kadar sığınma evlerinde misafir ediliyor. Yasa çocukları insan kaçakçılığından korumayı amaçlıyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ülkeden çıkmak durumunda kalan çocuklar açısından travmatik sonuçlar doğurmakta. Savaşın kendi ağırlığının yanında sınır kapılarında da çarpıcı vakalar yaşanıyor. Meksika-ABD sınırına gelen Ukraynalı çocuklar ise yürürlükteki bir yasanın hükümleriyle karşı karşıya.

Iryna Merezhko güç de olsa kız kardeşini ikna etmeyi başardı. 14 yaşındaki yeğeni Ivan'ı Los Angeles'a getirecekti. Böylece çocuk bu oldukça zor günleri teyzenin yanında geçirecekti. Merezhko, “Ivan'a bu süreci bir California tatili gibi düşünmesini söyledim. Disneyland'e, Universal Studios'a, plajlara gidecektik” diye hatırlıyor. Ancak işler o ve eşi Vadym'in planladığı gibi gitmedi.

Iryna, yeğenini almak için Romanya-Ukrayna sınırına gitti, Ivan'la buluştu ve onu Meksika'nın Tijuana'ya kentine getirdi. Burada teyze-yeğen ABD'ye girebilmek için bekleyen binlerce Ukraynalıya katıldı.

Tedbiri elden bırakmadığını düşünen Iryna Merezhko, Ivan'ın teyzesinin bakımına emanet edildiğini gösteren noter onaylı bir vekaletname taşıyordu. Lakin sınırdaki memur, Ivan'ın teyzesi ile birlikte giremeyeceğini söyleyince buruk coşku yerini endişeye bıraktı.

'BİRKAÇ GÜN' DEDİ 10 GÜN HABER ALAMADI!

Iryna Merezhko, Ivan'ın ebeveyni değildi ve bu şartlarda sınırı teyzesiyle birlikte geçemezdi. Merezhko, “Birkaç gün ayrı kalacağımızı söylediler” diyor. Ivan'ın nerede olduğunu ancak 10 gün sonra öğrenebildiler. ABD'de göçmen çocukların insan ticaretine maruz kalmasını önlemek için tasarlanmış bir yasa gereği düzinelerce Ukraynalı çocuk, sınıra geldikleri ağabeylerinden, akrabalarından ve arkadaşlarından ayrılmak durumunda kaldı.

Ukraynalı çocuklar bir travma da ABD kapısında yaşıyor! - Resim : 1

2008'den beri yürürlükte olan yasa, ABD sınır yetkililerinin “refakatsiz küçükleri” vasileri araştırılıp onaylanana kadar sığınma evlerine yönlendirmeleri gerektiğini söylüyor. Bu şart gereği çocuklar, bir süre araştırmalar tamamlanana kadar devletin sığınma evlerinde kalıyor.

Yasanın etkilerini 2008'den beri hissedenler Latin Amerikalı çocuklar. Çete savaşlarından kaçıp bir şekilde sınıra gelmeyi başaran çocuklar bir de böyle bir durumla karşı karşıya kalıyorlar lakin onlar buna alışık. Bir süre misafir edileceklerini biliyorlar... Ukraynalı akranları ise bir savaş bölgesinden kaçmış olmanın zorluğunun yanında güvendikleri insanlardan da koparılmanın şaşkınlığını yaşıyorlar.

Meksika'nın ABD ile en batı sınırındaki Tijuana'da sığınmacılarla çalışan bir göçmen destek grubu olan Al Otro Lado'nun avukatı Erika Pinheiro şunları ifade ediyor:

“Hayal edin bu çocukların ebeveynlerinden bazıları öldü ya da savaşıyor; savaştan ve yolculuktan dolayı travma geçirdiler. Sonra da nedenini anlamadan ailelerinden ayrılıyorlar ve çalışanların kendi dillerini konuşmadığı bir sığınma evine gönderiliyorlar.”

'ÇOCUKLARI KORUMAK HAYATİ ANCAK...'

Pinheiro, çocukları potansiyel insan tacirlerinden korumanın hayati olduğunu kabul ediyor ancak sınırda yapılacak daha dikkatli taramaların travmatik ayrılıkların önüne geçebileceğinin de altını çizerek “Oradaki çocukların iyiliğini kalpten önemsemeyen insanlar var” diyor.

ABD resmi makamları kaç çocuğun buna maruz kaldığını açıklamadı ancak sivil toplum kuruluşları sayının en az 50 olduğunu ifade ediyor. Bu çocukların çoğu zaman, babaları ve anneleri ülkeyi terk edemeyecek konumda oluyor. Bu ebeveynler güvendikleri insanlara çocuklarını ABD'ye götürmeleri için emanet ediyor.

Ukraynalı çocuklar bir travma da ABD kapısında yaşıyor! - Resim : 2
Ukrayna'dan Meksika-ABD sınırına gelmeyi başaranlar Tijuana'da ABD'ye geçmeyi beklerken ortaya çarpıcı kareler çıkmakta. Fotoğraflar: Reuters

Aktivistler, savaşın kaosunda çocukların insan ticaretine ve sömürüye karşı savunmasız kalma riskinin bulunduğunu kabul ediyor ancak ABD makamlarının yasayı tutarsız bir şekilde uygulayarak kafa karışıklığı ve gönül yarası ektiğini söylüyor.

Molly Surazhsky bu yaraya şahit olanlardan. Yakın dostunun 17 yaşındaki kızı Liza Krasulia'yı Polonya'dan güney sınırına getiren Molly bir avukata danışmış. Brooklyn'de yaşayan Molly, New York'taki avukatın herhangi bir sorun öngörmediğini söylemesi üzerine rahatlamış. Memurlar yasa gereği Liza'yı iki gün için ağırlayacaklarını söylediğinde de endişelenmeyen Molly, gerçeği Liza'dan öğrendiğini söylüyor.

BAĞCIKLARINA EL KOYDULAR!

Molly'yi aramayı başaran Liza'nın anlattığına göre memurlar telefonuna, bagajına, kitaplarına ve ayakkabı bağcıklarına el koymuş. Ukrayna'dan, Rusya'dan ve diğer ülkelerden gelen 25 kadınla bir hücreyi paylaşmak ve yerde uyumak durumunda kalmış.

Surazhsky, Liza'nın Bronx'taki bir göçmen çocuk sığınma evine nakledildiğini günler sonra öğrendi. 40 sayfa evrak ve parmak izi sundu. 18 Nisan'da sürecin 3 hafta ya da 1 ay sürebileceğini söylediler. Aynı durum Ivan için de geçerliydi.

Surazhsky de Merezhko da kendilerine emanet edilen çocukların en azından nerede olduklarını biliyorlar ancak çocukların için sürecin ekstra travmatik sonuçlar doğurması konusunda oldukça endişeliler...

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “Ukrainian Children and Caregivers Are Being Separated at U.S. Border” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ukrayna Ukrayna-Rusya meksika abd sınırı