Ukrayna Savaşı'ndan vahşi yaşam nasıl etkileniyor? Ormanlarda mayın kâbusu!

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Ukrayna Savaşı'ndan vahşi yaşam nasıl etkileniyor? Ormanlarda mayın kâbusu!
Ukrayna'da kırsal kesimlerde bulunan mayınlar vahşi yaşamı tehdit ediyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana binlerce insan yaşamını yitirirken milyonlarcası evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ancak sadece insanlar değil, orman yangınları ve döşenen mayınlar nedeniyle Ukrayna'daki vahşi yaşam da zor durumda. Şehirlerdeki hayvanlar ise açlıkla boğuşuyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgal etmesinden bu yana 8 aydan fazla bir süre geçti. Şu ana kadar birçok şehir harabeye dönmüş durumda. Ancak savaştan sadece insanlar değil, birçok hayvan ve bitki türü de zarar görüyor.

Ukrayna, bitki örtüsü ve nehirleriyle 'Avrupa'nın Amazonları' olarak anılıyordu. Ülkede Dinyeper, Dinyester ve Desna gibi birçok önemli nehir ile çok sayıda göl ve bataklık da bulunuyor. Bu sulak havzanın etkisiyle ülkenin büyük bir kısmını ormanlar ve yeşil bitki örtüsü kaplıyor. Bu ormanlarda oldukça zengin bir vahşi yaşam bulunuyor. Ancak şimdi bu yaşam, savaş yüzünden tehdit altında.

Ukraynalı Orman Korucusu Valeri Stepanenko vahşi doğa için en büyük tehlikenin Rusların döşediği kara mayınları ve ormanlara isabet eden top mermileri olduğunu söylüyor.

Rus ordusu, bu şehirlerden geri püskürtülmeden önce Kiev, Harkov, Sumi gibi şehirlere tonlarca füze ve top mermisi yağdırdı. Bu mermi ve füzelerin bazıları, şehirlerin yakınındaki ormanlık alanları da tahrip etti. Bu mermilerin neden olduğu yangınlar yüzünden yaklaşık 2 bin hektar el değmemiş ormanın yanarak kül olduğu ifade ediliyor. Sadece ormanlar değil, bu yöreye özgü bulunan nadir bitkiler ve ormanlarda yaşayan hayvanlar da yanıyor.

MAYINLAR HAYVANLARI TEHDİT EDİYOR 

Sık ormanların bulunduğu Belarus'un ve Polonya'nın bir kısmını da içerisine adan Polissia bölgesi, Ukrayna'nın ortası ve kuzeyini kapsıyor. Bu bölge, Avrupa'da uzun süre önce nesli tükenen bazı kurt, vaşak ve geyik türlerine ev sahipliği yapıyor.

Savaş şimdi bu türleri de tehdit ediyor. Orman korucusu Valeri Stepanenko "Polissia kurdu dünyanın en büyüklerinden biri. Bulunduğumuz bölgede de iki büyük kurt sürüsü bulunmakta" diye açıklıyor.

Ukrayna Savaşı'ndan vahşi yaşam nasıl etkileniyor? Ormanlarda mayın kâbusu! - Resim : 1
Ukrayna Ordusu, kırsal bölgelerde mayın arama çalışmalarını sürdürüyor. Fotoğraf: Reuters

Rusların yerleştirdiği mayınlar, Ukrayna'nın Polissia bölgesini çok farklı bir sorunla baş başa bıraktı. Rus kuvvetleri, işgalden bu yana ülkenin çeşitli yerlerinde, çoğunlukla işaretlenmemiş mayın tarlaları oluşturdu. Söz konusu arazilere en az yedi farklı türde anti-personel mayın yerleştirildi.

Bu durum artık asfaltsız yollarda gezmenin çok tehlikeli olduğu anlamına geliyor. Ancak mayın tehlikesi sadece insanlar için geçerli değil. Orman korucusu Stepanenko, "Bazen mayına basmış bir geyiğin kalıntılarına rastlıyoruz. Hayvanlar onları göremiyor. Çok üzücü" diyor.

HAYVANAT BAHÇELERİNDEN BİRÇOK HAYVAN KURTARILDI 

Ormanlardaki hayvanlarla beraber evcil hayvanlar, sokak hayvanları ve hayvanat bahçelerindeki hayvanlar da savaş yüzünden oldukça zor durumda kaldılar. Lviv Hayvan Barınağı Gönüllüleri, Ukrayna Binicilik Federasyonu ve Avrupa Birliği'nin çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyelerinden oluşan gönüllüler sayesinde savaşın başlamasından bu yana ne kadar hayvanın ülke dışarısına çıkarıldığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak her gün çeşitli araçlarla getirilen hayvanlar önce Lviv'deki hayvan barınağına oradan ise AB ülkelerine götürülüyor.

Savaşın başında bombardıman altındaki Harkov şehrinde de çok sayıda hayvan kurtarıldı. Bunların arasında Ecopark adındaki hayvanat bahçesinden kurtarılan 7 ayı, 3 kaplan ve 4 aslan da bulunuyordu.

Ukrayna'da bir hayvanat bahçesinden kurtarılan yedi yetişkin aslan ve iki yavru şimdi ABD'nin Colorado eyaletindeki vahşi yaşam sığınaklarında yaşıyor.

Aslanlar, Ukrayna'nın güneyinde Rus bombardımanından ağır şekilde etkilenen Karadeniz kıyısındaki bir liman kenti olan Odessa'daki Biopark Hayvanat Bahçesi'ndeydi. Colorado'daki Vahşi Hayvan Barınağı sözcüsü Derek McCormick, “Savaş tırmanmaya devam ederken aslanları dışarı çıkarmak istedik” dedi.

Aslanlar yaklaşık 965 kilometre taşındıktan sonra Romanya'da bir hayvanat bahçesine getirildi. Burada yaklaşık 3 ay kalan aslanlar, daha sonra ABD'deki yeni evlerine taşındı.

Ancak her hayvan bu aslanlar kadar şanslı değil. Hayvanat bahçelerinde birçok hayvanın savaş ya da açlık nedeniyle öldüğü bildiriliyor. En büyük zorluğu da evlerini terk eden mültecilerin geride bıraktığı evcil hayvanlar çekiyor. Bu evcil hayvanlardan da şanslı olanları gönüllüler tarafından kurtarılırken, geri kalanı yaşam savaşı veriyor.

Kaynaklar: The Guardian, BBC, Denver Post

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı