Ukrayna sularının dibinde bomba arıyorlar! 'Eğer bir kişi üzerine basarsa...'

Web Özel
Ukrayna sularının dibinde bomba arıyorlar! 'Eğer bir kişi üzerine basarsa...'
Irpin Nehri'nde Ruslardan kalma mühimmatların olabileceği düşünülüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali dördüncü ayına girerken, ülkenin dört bir yanında dalgıçlar Rus bombalarını arıyor. Ukrayna ordusu büyük ölçüde karada patlayıcı temizliğini tamamladı, şimdi dalgıçlar akarsuların dibini tarıyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 4. aya yaklaşıldı Kiev ve çevresi dahil, Rusların çekildiği yerlerde ise arama ve mühimmat temizleme çalışmaları devam ediyor. Mayın ya da patlamamış mühimmat deyince akla metal dedektörüyle arazide bomba arayan kişiler gelebilir. Ancak Ukrayna gibi göl ve nehirlerin bol olduğu bir yerde dalgıçlar ön plana çıkıyor.

Ukrayna 603 bin km kareye yaklaşan yüzölçümü ile Avrupa'nın en büyük ülkelerinden biri. Ülkenin yüzde 4'üne yakını akarsu ve göllerden oluşuyor. Ülkede Dinyeper, Dinyester, Irpin, Desna... gibi birçok akarsu bulunmakta. Özellikle Dinyeper nehri havzasında oldukça fazla doğal göl ve baraj gölü bulunuyor.

Ukrayna sularının dibinde bomba arıyorlar! 'Eğer bir kişi üzerine basarsa...' - Resim : 1

Rusya'nın işgali sırasında Kiev ve çevresindeki İrpin, Buça, Hostomel, gibi şehirler yoğun bir şekilde top atışı, havan topu, balistik ve seyir füzesi yağmuruna maruz kaldı. Bu mermi ve füzeler ile döşenen mayınlar, Rusların buradan çekildiği sürede büyük ölçüde temizlendi. Sadece Kiev'de 300 bin hektardan fazla alan patlayıcıdan arındırıldı. Karadaki temizleme bitti ama şimdi işin zor kısmı olan göl ve akarsulardaki temizlik başladı.

Hostomel'de yaz günü nehir kıyısında hummalı bir çalışma var. Mühimmat arayan temizleme ekibi suyun dibini didik didik ediyor. Suyun kenarında birden genç bir dalgıç belirdi. Elinde 82 milimetrelik kalibresi olan patlamamış bir havan topu bulunuyordu. Sualtı temizleme faaliyetlerinin başkanı olan 31 yaşındaki Roman Horiak, mühimmatı göstererek “Bu düştü ve patlamadı” dedi ve "Üzerine basarsanız, patlatıcının durumuna göre infilak edebilir veya etmeyebilir. Ancak bir kişi ateşleme fünyesine basarsa tatsız bir kaza meydana gelebilir” diye ekledi. Horiak'ın ekibi göllerdeki patlamamış mühimmatlara odaklanıyor. 

'MEDİTASYON GİBİ GÖRÜNEBİLİR AMA...'

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Ukrayna'da göllerin dibine patlamamış havan topları olduğu biliniyor. Horiak daha önce bir meraklının, bir tanesini evine götürdüğünü ve muhtemelen kazara kendini havaya uçurduğunu söylüyor. Başka bir durumdan daha örnek veren Horiak, "Bir grup ateş yaktı, oraya mühimmat attı, kaçtı ve ağaçların arkasına saklandı ancak patlama gerçekleşmedi" diyor.

Ukrayna sularının dibinde bomba arıyorlar! 'Eğer bir kişi üzerine basarsa...' - Resim : 2
Nehirlerin üzerindeki köprüler Rus bombalarının hedefi oldu. Kaynak: Reuters

Aynı bölgede görev yapan, 40 yaşındaki baş dalgıç Denys Borbit, “Dışarıdan bakıldığında, su altında mayın temizleme süreci meditasyon gibi görünebilir. Ama bu gölde durumun böyle olmadığını söyleyebilirim. Görüş mesafesi sıfır, hoş olmayan bir koku ve alt kısımı komple kaplayan kabukla... Burada neredeyse körü körüne çalışıyoruz" diyor. 

DİĞER BİR SORUN RUS SABOTAJCILAR...

Suda veya su çevresinde aranan şeyler sadece mühimmat değil. Açıkça örnek vermeseler de nehir kenarında saklanan çokça Rus sabotajcı ya da silah bulunduğunu söylüyorlar. Sabotajcılar ise nehirde ulusal polis yönetiminde başka bir ekip tarafından aranıyor. Bu iki ekip koordine halinde çalışıyor.

Nehrin ortasındaki adaları açıklıkları izlemeye yardımcı olan bir drone kullanan 40 yaşındaki Sergey Ushynskiy, "Şimdi bir kıyıya gittiğimizi hayal edin. Tekneden görebileceğimiz tek kişi olduğuna dair garantimiz var mı? Yoksa silahlı bir grup insan olamaz mı?” diyor.

Ukrayna sularının dibinde bomba arıyorlar! 'Eğer bir kişi üzerine basarsa...' - Resim : 3

Arama ekibinden Ruslan Doroshenko, meslektaşı ile beraber sabotajcı sığınağı olduğu düşünülen bir yeri teftiş ediyor. Burada bir adam, tavada omlet pişirerek radyodan pop müzik dinliyor. Yasa dışı bir balık ağı da buluyorlar ama üzerinde durmuyorlar. Doroshenko 'misafir' aradıklarını söylüyor.

Rus sabotajcı tehdidinin gerçek olduğunu vurgulayan dalgıç Karpina, Ukraynalıların her zaman tetikte olmaları gerektiğini ifade ediyor. Karpina Ukrayna halkının Dnipro'da balık tutma ve tekne gezintisi gibi yaz geleneklerinin tadını çıkarma isteklerini de anladığını söylüyor. 

*Bu yazının bir bölümü Washington Post'ta yayınlanan "Hunting the hidden dangers that lurk in Ukraine’s lakes and rivers" adlı makaleden alınmıştır. 

Ek Kaynak: France 24 

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya savaş bomba havan topu