Ukrayna İHA'yla Rusya'daki petrol deposunu vurdu

Ajans Bizim
Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Ukrayna İHA'yla Rusya'daki petrol deposunu vurdu
Fotoğraf: DepoPhotos

Ukrayna'nın sınır ötesi İHA saldırısında Rusya'nın batısındaki bir petrol deposunda çıkan yangında bölge tahliye edildi. 

TASS haber ajansı, petrol devi Rosneft tarafından kontrol edilen tesisteki yangının Bryansk Bölgesi, Klintsy'deki tanklarla birlikte 1.000 metrekarelik bir alana yayıldığını söyledi.

Bryansk valisi Alexander Bogomaz, Ukrayna'ya ait "uçak tarzı bir İHA'nın" düşürüldüğünü ve petrol deposunun üzerine düşen mühimmatın ardından yangın çıktığını söyledi.

İHA düzenlenen saldırı, bu hafta içinde Rus petrol tesislerine yönelik iki gün içinde düzenlenen ikinci saldırı oldu.

Rus yetkililer insansız hava aracının hasara yol açmadan düşürüldüğünü belirtirken, Kiev'de bu tür sınır ötesi saldırıların Ukrayna stratejisinde yeni bir aşamanın parçası olduğu yorumları yapıldı.

Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatı GUR'un sözcüsü Andriy Yusov, saldırının arkasında Ukrayna'nın olduğunu ne doğruladı ne de reddetti, ancak "bu tür olayların saldırgan devletin askeri tesislerinde düzenli olarak meydana geldiğini" söyledi.

Yusov, ulusal televizyona verdiği demeçte, olayın Rus birlikleri için lojistiği zorlaştırmasını ve Ukrayna güçlerinin "manevra alanını" arttırmasını beklediğini ifade etti. 

Ukrayna medyasında yer alan haberlerde, büyük yangına neden olan saldırının arkasında GUR'un olduğu öne sürüldü.

Bölge valisi, hava savunma birimlerinin Cuma günü Ukrayna sınırının yaklaşık 70 km kuzeyinde yer alan Bryansk'ın diğer bölgeleri üzerinde iki Ukrayna İHA'nın daha düşürdüğünü söyledi. Vali, "Şu anda yangın alanı yaklaşık 1.000 metrekaredir. Toplam hacmi 6,000 metreküp olan dört yakıt tankı yanıyor" dedi. 

Vali tarafından paylaşılan görüntülerde itfaiyeciler, havayı yoğun duman kaplarken en az biri ağır hasar görmüş gibi görünen depolama tanklarının etrafındaki dev alevlere su hortumlarını yönlendirirken görülüyor.

St. Petersburg'a saldırı

Yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmanın ortasında Rusya ve Ukrayna birbirlerinin enerji altyapısını hedef alan saldırılar düzenliyor. Bu stratejik saldırılar, tedarik hatlarını ve lojistiği aksatmayı amaçlayarak hem taktiksel bir avantaj hem de görünürde bir çözümü olmayan uzun süreli bir savaşta rakibin moralini bozmak için bir araç olarak hizmet ediyor.

Perşembe günü nadir görülen bir saldırı Rusya'nın St Petersburg kentindeki büyük bir petrol yükleme terminalini hedef aldı. Rus yetkililer insansız hava aracının imha edildiğini ve enkazının St Petersburg Petrol Terminaline düştüğünü söyledi.

Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Oleksandr Kamyshin, Perşembe günü, "Evet, dün gece hedefi vurduk. Bu şey dün gece 1,250 km'yi aştı" dedi

Ukraynalı bir bakan Interfax-Ukrayna haber ajansına yaptığı açıklamada saldırının yerli üretim bir İHA kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.