ABD ve İran masada! Kritik görüşmeler başladı

İran ve ABD arasındaki dolaylı görüşmeler Donald Trump'ın anlaşma sağlanamaması hâlinde askeri müdahalede bulunma tehdidinin gölgesinde, Umman'da başladı. Görüşmelerde Rusya'nın da etkin rol oynaması bekleniyor.
ABD ve İran'dan üst düzey yetkililer, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili görüşmeleri bugün Umman'da başladı. Görüşmelerin başladığını İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, duyurdu.
Bekayi, görüşmelerde İran ve ABD heyetleri için ayrı odalar tahsis edildiğini, Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi'nin iki taraf arasındaki mesajları ileteceğini aktardı.
İran heyetine Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi başkanlık ederken, ABD Başkanı Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ise ABD heyetinin başında.
Muskat'a varışının ardından bir açıklama yapan Arakçi, "İran'ın niyetinin eşit şartlarda adil ve onurlu bir anlaşmaya varmak olduğunu" belirtti. Arakçi, mevcut görüşmenin birçok ilkesel ve temel noktanın netleşmesine yardımcı olacağını ifade ederek, "Eğer karşı taraf da müzakerelere aynı yaklaşımla girerse, yapıcı bir müzakere sürecinin yolunu açacak bir ön mutabakata varma fırsatı doğacaktır" diye ekledi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile nükleer programı konusunda üst düzey yüz yüze müzakerelerin yapılacağını 7 Nisan'da duyurmuştu. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Mart ayında Trump yönetiminin doğrudan görüşme teklifini açıkça reddetmişti.
Bu gelişmenin ardından Trump, İran'a karşı askeri müdahale olasılığını gündeme getirmişti.
Görüşmelerde Rusya'nın da etkin rol oynaması bekleniyor. Kremlin tarafından 7 Nisan'da yapılan açıklamada, Rusya'nın Tahran'ın nükleer programı konusunda ABD ile İran arasındaki gerginliği çözmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğu belirtildi.
İran'ın nükleer programı, iki ülke arasındaki ilişkilerde en hassas ve gerilim yaratan konu olarak öne çıkıyor.