Türkiye'ye yaptırım uygulayan ABD, Rusya'nın gizli müşterisi çıktı

ABD Rusya
Türkiye'ye yaptırım uygulayan ABD, Rusya'nın gizli müşterisi çıktı

S-400 alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulayan ABD'nin, Rusya’nın ikinci en büyük gizli silah müşterisi olduğu ortaya çıktı... Listede 5 NATO ülkesi de var.

Son veriler, ABD'nin Rusya’nın ikinci en büyük gizli silah müşterisi olduğunu gösteriyor. Gizli ihracat kavramı, silah, mühimmat, askeri veya sivil uçak ve helikopterlerin yanı sıra bazı nükleer malzemelerin tedarikini içeriyor.

Rusya Federal Gümrük İdaresi'nin resmi raporuna göre, bu yılın ilk 8 ayında Rusya'dan en çok silah satın alan ülke Cezayir oldu. 1 milyar dolarlık Rus savunma malzemesi aldı.

İkinci sırada şaşırtıcı şekilde ABD var. Ancak ne kadar harcama yaptığı ve hangi ürünleri aldığı raporda gizli tutulmuş.

Rusyalı askeri uzmanlarsa ABD'nin Rusya’dan en çok füze motoru, kalaşnikof tüfeği ve tanksavar silah aldığını belirtiyor. ABD her yıl milyonlarca adet Rus yapımı mermi de ithal ediyor.

Şaşırtıcı bilgiler bununla sınırlı değil. Rusya'dan en sık gizli silah ihracatı yapılan ülkeler arasında 5 NATO ülkesi daha var. Bunlar Çekya, Almanya, Estonya, İngiltere ve Hollanda...

Rapora göre, Türkiye son sekiz ayda Rusya'dan yeni silah alımı yapmadı.

ABD, Rus s-400 alımı nedeniyle Türkiye'yi NATO müttefikliği ruhuna zarar vermek ve ABD'nin ulusal çıkarlarını tehlikeye atmakla suçluyor. Bu gerekçelerle CAATSA yaptırımları uygulandı ve Türkiye üretici ortak olduğu F-35 programından da çıkarıldı.

ABD'nin bu tutumuna rağmen Rusya'dan silah alması "Türkiye olunca yaptırım ABD olunca serbest" yorumuna yol açtı.

Kaynak: Haber Global TV

ABD Rusya S-400