Türkiye görüşme masasında... İsveç'in tavrı neden yapıcı değil?

Finlandiya Türkiye
Türkiye görüşme masasında... İsveç'in tavrı neden yapıcı değil?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu önceki gün Berlin'de Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavısto (solda) ve İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde (sağda) ile 3’lü toplantı gerçekleştirdi. Fotoğraf: AA

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmek için Türkiye'nin 'evet' oyuna ihtiyaçları var. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun da belirttiği üzere Finlandiya'nın tavrı İsveç'e göre daha yapıcı. Peki Türkiye'nin 'evet'ine ihtiyacı olan bu ülke neden böyle davranıyor, terör örgütü PKK'ya desteği ne seviyede?

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için kilit bir konumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu iki ülkenin de NATO’ya katılımına sıcak bakmadığını söylerken kuzey ülkelerinin terör ile aralarına mesafe koymaları gerektiğini vurguladı.

Önceki gün açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın Türkiye’nin iki ülkenin üyeliğine kapıyı kapatmadığını ancak PKK ve Gülen Cemaati'nin "Türkiye için ulusal güvenlik meselesi olduğuna" dikkat çektiklerini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise dün katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi toplantısında önemli temaslarda bulundu. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın yanı sıra, İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanları ile de bir gün öncesinde görüştü. Bakan Berlin’de düzenlenen toplantı sonrasında NATO’nun açık kapı politikasını hep desteklediklerini ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, “İsveç'in silah yardımı dahil rahatsız olduğumuz konuları fotoğraf ve belgelerle müttefiklere anlattık” diyor. Çavuşoğlu ayrıca Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’ye savunma sanayi konusunda ambargo uyguladığını da sözlerine ekledi.

Türkiye görüşme masasında... İsveç'in tavrı neden yapıcı değil? - Resim : 1
Çavuşoğlu gayriesmi NATO zirvesi kapsamındaki toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile ayaküstü sohbet etti. Fotoğraf: AA

'FİNLANDİYA TEMKİNLİ AMA...'

Çavuşoğlu Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nun açıklamalarını temkinli ve dengeli bulduğunu belirtirken İsveç’in tavrının provakatif olduğunu vurguladı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, “Biz PKK’nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Kuzey Suriye’deki oluşum için aynı şeyi düşünmüyoruz, birçok NATO ülkesi de düşünmüyor. ABD ve diğer NATO ülkeleri gibi biz de Kuzey Suriye’deki Kürt örgütleri ile görüştük” ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu iki ülkenin bakanları ile teması sonrası iki ülkenin meseleye bakışları arasındaki farkı şu ifadelerle anlattı:

İsveç Dışişleri Bakanı’nın bugüne kadarki açıklamaları da maalesef yapıcı değil, tam tersine provoke edici açıklamalara devam ediyor ama Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın (Pekka Haavisto) açıklamaları ise gayet temkinli, çözülebileceğine yönelik inancını da söylüyor ve bunun bir günde olmayacağını da söylüyor. Olup olmayacağı konusunda da net bir şey söylemiyor.

Türkiye 2017-2021 yılları arasında PKK’ya karşı yaptığı operasyonlarda İsveç yapımı AT-4 tanksavar silahları ele geçirmişti. Ayrıca İsveç makamları “Fetö’nün AB tarafından bir terör örgütü olarak tanınmadığı” iddiasıyla bu terör örgütüne karşı önlem almaya yanaşmıyor. Finlandiya ise Afrin harekatı sebebiyle Türkiye’ye silah satışını durdurma kararı almıştı. Bu ülkede üç tane FETÖ okulu bulunuyor.

Peki Finlandiya’nın daha diplomatik üslubuna karşı İsveç neden onayına ihtiyacı olduğu Türkiye hakkında uzlaşmaz bir tutum içinde?

Türkiye görüşme masasında... İsveç'in tavrı neden yapıcı değil? - Resim : 2

'İSVEÇ'TE BİR SABIKALILIK VAR'

Haberglobal.com.tr'ye konuşan; İstanbul Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Baydur, “İsveç'in 1980 darbesinden itibaren Türkiye'den kaçanlara karşı oldukça davetkar ve bünyesinde barındırmaya yatkın bir politika izlediği görülmüştür. İsveç'in Türkiye'nin kaygıları ve hassasiyeti açısından sabıkalık bir durumu mevcuttur. Bu çerçevede Türkiye'nin tepkisi doğrudur, haklıdır ve temkinlidir” ifadelerini kullanıyor.

İsveç Dışişleri Bakanı’nın açıklamasındaki rahat tavrı arkasında ABD’nin olmasına bağlayan Baydur, “İçinde bulunduğumuz konjoktürde Rusya'ya karşı NATO'nun büyüyen gücünü gösterme açısından Türkiye'ye karşı büyük bir baskı mekanizması işleyecektir” demekte.

Finlandiya’nın İsveç gibi Türkiye aleyhtarı olmadığını ancak ülkesinde PKK’nın lobi faaliyetleri yapmasına müsaade ettiğini söyleyen Baydur sözlerini şöyle noktaladı: "Finlandiya ile Türkiye arasında aslında büyük bir sorun yok. Aslında Türkiye'nin temel derdi İsveç'tir. Finlandiya İsveç gibi sorunlu bir ülke değil. Ancak unutmamak lazımdır ki; PKK meselesinde İsveç gibi gizli lobi faaliyetlerine izin vermekle, örgütlenmesine destek vermekle kalmayıp açıktan Kuzey Suriye'de bir ordu teşekkül ettiren, ellerine en ağır silahları veren, bütün bunların eğitimini sağlayan ve Türkiye'ye karşı makro planlar kuran ABD'dir."

Peki İsveç ve Finlandiya’nın birliğe katılması askeri olarak ne anlama geliyor? Eski Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger’e göre; birliğe deniz ve hava desteği daha çok sağlanacak.

Uluslararası Barış Bürosu İcra Direktörü Reiner Braun ise Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasının, Baltık ülkelerinin sınırına daha çok nükleer silah getireceği uyarısında bulundu. Terör örgütü YPG/PKK'nın Nisan 2016'dan bu yana Stockholm'de bir ofisi bulunuyor.

29 Mart 2021'de İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, sözde "Suriye Demokratik Konseyi Başkanı" İlham Ahmed'le çevrim içi bir görüşme gerçekleştirmişti. İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist ile PKK/YPG’nin elebaşlarından Ferhat Abdi Şahin arasında 20 Nisan 2021'de video konferans yapmışlardı.

Ek kaynaklar: AA

Kaynak: Web Özel

türkiye Finlandiya