Bilim insanları açıkladı: Çin aşıları Delta varyantına karşı etkili mi?

Çin koronavirüs Mutasyonlu virüs
Bilim insanları açıkladı: Çin aşıları Delta varyantına karşı etkili mi?

Şu ana kadar 90 ülkeye sıçrayan Delta varyantına karşı İngiliz basını, aşının bir kurtarıcı olmadığı haberleri yaparken, Çin aşılarının etkinliğine yönelik Türkiye'de de kullanılan Sinovac'ın yer aldığı araştırmayla ilgili bilim insanlarından açıklama geldi.

İlk olarak Hindistan'da görülen ve Delta varyantı olarak da bilinen mutasyona uğramış koronavirüs korku yaratmaya devam ediyor.  Orijinal Covid-19'da çok daha hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle vaka sayılarında yükselişin çoktan başladığı ülkeler var ve buralarda kısıtlamalar yeniden gündemde.

Çin tarafından üretilen aşılar başta Türkiye, Brezilya ve Endonezya olmak üzere birçok ülkede kullanılırken, aşıların uygulandığı ülkelerde Delta varyantına karşı etkinliğine dair soru işaretleri devam ederken bilim insanları konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

ÇİN'İN SALGINLA MÜCADELESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYAN İSİM AÇIKLADI

Reuters haber ajansına göre, Çinli yetkililer aşılarıyla ilgili Delta varyantı üzerindeki etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi vermezken, Çin’in koronavirüs ile mücadelesinde önemli bir rol oynayan epidemiyolog Zhong Nanshan gazetecilere verdiği demeçte aşılarının Delta varyantına karşı etkili olduğunu açıkladı.

Nanshani, Guangzhou kentindeki enfeksiyonların analizine dayanan araştırmanın ön sonuçlarında, "Araştırmacılar, Çin aşılarının Delta varyantının neden olduğu semptomatik ve ciddi vaka riskini azaltmada etkili olduğunu buldular" diye konuştu.

SİNOVAC’TAN ÜÇÜNCÜ DOZ AÇIKLAMASI

Türkiye’de de kullanılan Çin aşısı Sinovac’ın sözcüsü Liu Peicheng ise yaptığı açıklamada, aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan ön sonuçlarda, aşılarının Delta varyantını nötrleştirici etkide üç kat azalma gösterdiğini belirtti.

Peicheng, İki doz aşının ardından bir güçlendirici doz uygulamasının, Delta'ya karşı daha güçlü ve daha dayanıklı antikor reaksiyonunu hızla ortaya çıkarabileceğini söyledi.

BIONTECH YÜZDE 88 KORUYOR

Birleşik Krallık’ta AstraZeneca ve Pfizer/BioNTech aşısı kullanılıyor. Bilimsel olarak iki doz aşı yaptırmanın Delta varyantına karşı ciddi bir koruyuculuğu da bulunuyor.

Dünyanın önde gelen dijital medya platformlarından Business Insider, İngiltere’de daha önce yapılmış bir araştırmanın detaylarını yazarak Pfizer/BioNTech’in iki doz aşısının Delta varyantı semptomlarına karşı yüzde 88 oranında koruma sağladığını yazarken AstraZeneca’nın aşısında ise bu oranın yüzde 60 olduğunu hatırlattı.

Fakat Spiegelhalter ve Masters, yaşın önemli bir faktör olduğuna dikkat çekerken, “Eğer virüs, aşının sağladığı koruma alanını delerse, yaşla birlikte ölüm oranı da artıyor” ifadesini kullandı.

 

AVUSTURALYA'DA SALGIN PATLADI

Koronavirüs salgınına karşı çok sıkı önlemler alarak normale dönen ilk ülkelerden biri olan Avustralya yeniden kabusu yaşıyor. Avustralya’da başta en popüler şehir Sydney olmak üzere birçok bölgede salgın başladı, birçok şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yetkililer çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip Delta varyantının ülke genelinde yaygın olduğunu açıkladı. Kuzey, Queensland ve Batı Avustralya bölgelerinde vaka sayılarının arttığına dikkat çekilirken, aylar sonra ilk kez ülkenin farklı bölgelerinde aynı zamanda koronavirüsü vakalarında artış yaşandı.

AVRUPA DA ALARMDA

Delta varyantının 90 ülkede görülmesi ve vakaların artması sonrasında Avrupa ülkeleri de alarma geçti. Özellikle İngiltere'de artan Delta varyantı vakaları sonrası Almanya, bu ülkeden gelenlerin Avrupa Birliği'ne seyahatlerine kısıtlama getirilmesi için girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Almanya, aşı olup olmadığına bakılmaksızın Birleşik Krallık'tan gelen turistlerin AB'ye seyahat etmesinin yasaklanması için adım atacak. Almanya Başbakanı Merkel'in koronavirüsün Delta varyantı çok yaygın olduğu için İngiltere'yi 'endişe verici ülke' olarak belirlemek ve riski azaltmak istediğini iddia edildi. İddialara göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ülkesinde artan vakaların ardından öneriye sıcak bakıyor. Ancak birkaç Akdeniz ülkesinin bu tür kısıtlamalara karşı çıkması bekleniyor.

İSRAİL'DE MASKE GERİ DÖNÜYOR

Hayatın normalde döndüğü İsrail’de şimdilerde ise ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonu paniği yaşanıyor. Ülkede 6 Haziran'da 216'ya kadar düşen aktif vaka sayısı, son günlerdeki artışla 789'a yükseldi. İsrail Hükümeti, kısa bir süre önce kaldırdığı kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunu vakalardaki artış nedeniyle yeniden uygulama kararı aldı. Söz konusu karar, son günlerde dünyayı etkisi altına alan Delta varyantı nedeniyle alındı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Delta varyantı Sinovac koronavirüs