Kısıtlamalar, yasaklar geri mi dönüyor? Delta 90 ülkeye sıçradı, vakalar patladı!

Kısıtlamalar, yasaklar geri mi dönüyor? Delta 90 ülkeye sıçradı, vakalar patladı!

İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı şu ana kadar 90 ülkeye sıçradı, vakalar patladı. Birçok ülkede aşılama kampanyalarıyla birlikte yaşanan rahatlama tehlikeye girdi, hükümetler peş peşe yeni kısıtlamaları açıklamaya başladı.

İlk olarak Hindistan'da görülen ve Delta varyantı olarak da bilinen mutasyona uğramış koronavirüs korku yaratmaya devam ediyor.  Orijinal Covid-19'da çok daha hızlı yayılan Delta varyantı nedeniyle vaka sayılarında yükselişin çoktan başladığı ülkeler var ve buralarda kısıtlamalar yeniden gündemde.

AVUSTURALYA'DA SALGIN PATLADI

Koronavirüsüsalgınına karşı çok sıkı önlemler alarak normale dönen ilk ülkelerden biri olan Avustralya yeniden kabusu yaşıyor. Avustralya’da başta en popüler şehir Sydney olmak üzere birçok bölgede salgın başladı, birçok şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yetkililer çok yüksek bulaşıcılık oranına sahip Delta varyantının ülke genelinde yaygın olduğunu açıkladı. Kuzey, Queensland ve Batı Avustralya bölgelerinde vaka sayılarının arttığına dikkat çekilirken, aylar sonra ilk kez ülkenin farklı bölgelerinde aynı zamanda koronavirüsü vakalarında artış yaşandı.

AVRUPA'DA ALARMDA

Delta varyantının 90 ülkede görülmesi ve vakaların artması sonrasında Avrupa ülkeleri de alarma geçti. Özellikle İngiltere'de artan Delta varyantı vakaları sonrası Almanya, bu ülkeden gelenlerin Avrupa Birliği'ne seyahatlerine kısıtlama getirilmesi için girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Reuters'ın haberine göre, Almanya, aşı olup olmadığına bakılmaksızın Birleşik Krallık'tan gelen turistlerin AB'ye seyahat etmesinin yasaklanması için adım atacak.Almanya Başbakanı Merkel'in koronavirüsün Delta varyantı çok yaygın olduğu için İngiltere'yi 'endişe verici ülke' olarak belirlemek ve riski azaltmak istediğini iddia edildi. İddialara göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ülkesinde artan vakaların ardından öneriye sıcak bakıyor. Ancak birkaç Akdeniz ülkesinin bu tür kısıtlamalara karşı çıkması bekleniyor.

PORTEKİZ'DEN İNGİLTERE'DEN GELENLERE KARANTİNA ŞARTI

Portekiz hükümeti, İngiltere'den gelecek yolcular için 14 günlük karantina şartı getirdiğini duyurdu. Böylelikle, İngiltere'den Portekiz'e seyahat eden iki doz aşısını olmamış kişiler, 14 gün karantinada kalmak zorunda. Portekiz'den İngiltere'ye giden kişiler ise 10 gün boyunca karantinada kalmak zorunda.

Öte yandan vakaların artması sebebiyle tam normalleşmenin ertelendiği İngiltere'de 19 Temmuz'da kısıtlamaların kaldırabileceği ifade edildi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın "Özgürlük Günü'ne" kadar kısıtlamaların kalkması gerektiğini söylediği aktarıldı.

İSRAİL'DE MASKE GERİ DÖNÜYOR

Hayatın normalde döndüğü İsrail’de şimdilerde ise ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta mutasyonu paniği yaşanıyor. Ülkede 6 Haziran'da 216'ya kadar düşen aktif vaka sayısı, son günlerdeki artışla 789'a yükseldi. İsrail Hükümeti, kısa bir süre önce kaldırdığı kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunu vakalardaki artış nedeniyle yeniden uygulama kararı aldı. Söz konusu karar, son günlerde dünyayı etkisi altına alan Delta varyantı nedeniyle alındı.

Kaynak: Haber Global TV

Hindistan Delta varyantı