Tüm gözler bölgede! Dünya diken üstünde bu soruya yanıt arıyor! "İran'ı beklemeden yapabilirler"

HABER MERKEZİ
İsmail Haniye İsrail İran Lübnan
Tüm gözler bölgede! Dünya diken üstünde bu soruya yanıt arıyor! "İran'ı beklemeden yapabilirler"

İsrail'in İsmail Haniye suikastının ardından İran'ın misillemesi beklenirken, Hizbullah'ın İran'ı beklemeden bir saldırı gerçekleştirme ihtimali masada. Ayrıca İsrail'in de Hizbullah'ın misillemesinden önce Lübnan'a saldırma ihtimali konuşuluyor.

İran'ın İsrail'e yönelik büyük çaplı misilleme saldırısı için dünya teyakkuza geçmişken, Hizbullah'ın da bir saldırı yapabileceği konuşuluyor.

"HİZBULLAH, İRAN'DAN BAĞIMSIZ HAREKETE GEÇEBİLİR"

CNN International, konuyla ilgili 2 kaynağa dayandırdığı haberinde Hizbullah’ın İsrail’e yönelik beklenen İran yanıtından bağımsız olarak harekete geçeceğini iddia etti.

"HAZIRLIKLARIN HEPSİ TAMAMLANMADI"

İran, nasıl yanıt vereceği konusunda hala belli başlı kararsızlıklar yaşıyor. NTV'nin aktardığına göre, bir ABD askeri yetkilisi, İran'ın planlanan saldırı öncesinde hazırlıklarının bir kısmını yaptığını, ancak hepsini tamamlamadığını söyledi.

"HİZBULLAH, İRAN'I BEKLEMEDEN SALDIRABİLİR"

Kaynaklardan biri, Hizbullah’ın İran’dan daha hızlı bir şekilde saldırıya hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde bir saldırı başlatmayı hedeflediğini aktardı.

İkinci kaynak ise, İran’ın aksine Lübnan’ın İsrail ile sınır komşusu olması nedeniyle Hizbullah’ın herhangi bir işaret vermeden saldırı başlatabileceğini söyledi.

İran ile Hizbullah’ın potansiyel bir saldırı konusunda iş birliği yapıp yapmayacağının ise belirsizliğini koruyor.

İSRAİLLİ BAKAN: ÖNCÜ SALDIRI DÜZENLENMELİ

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, 1967'deki "Altı Gün Savaşı"ndaki gibi, İran ve Hizbullah'a karşı "öncü saldırı" düzenlemesi çağrısı yaptı.

Ben-Gvir, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "Bay Başbakan, Levi Eshkol beklememişti" ifadesini kullandı.

İsrail, 1967'de Arap ülkelerine karşı giriştiği Altı Gün Savaşı'nda Mısır'a karşı "sürpriz bir öncü saldırı" düzenlemişti. Bu dönemde İsrail'de Başbakanlık koltuğunda Levi Eshkol oturuyordu.