Tüm dünyanın problemi: 'Aşı olmadım ve olmayı da düşünmüyorum...'

ABD Türkiye Fransa koronavirüs
Tüm dünyanın problemi: 'Aşı olmadım ve olmayı da düşünmüyorum...'

Dünya toplumsal bağışıklığa ulaşmanın yollarını ararken bu yönde atılan adımların sekteye uğramasında henüz hiç olmayanlar ve gelecekte de hiç aşı olmayacak olanlar önemli bir rol oynuyor. Milyonlarca insan henüz aşı olmadı, işte çarpıcı tablo...

Koronavirüs ile mücadelenin artık nihayete erebilmesi için toplum bağışıklığı şart. Bu sadece Türkiye için tüm dünya için geçerli bir durum. Sırası gelip aşı olmayanlar, yani başka bir deyişle aşı hakkını kullanmayanlar ile ikinci doza gitmeyenler, toplumsal bağışıklık mücadelesinin de sekteye uğramasına neden oluyorlar.

Bir de aşı karşıtlığı propogandasına soyunup kitleleri etkilemeye çalışan ve kararsızları manipüle eden gruplar var ki... Peki aşı olmayanlar noktasında dünyada durum ne?

FRANSA VE ABD DİKKAT ÇEKTİ

Londra'da Imperial College'ın yaptığı ve sürekli güncellenen “Covid-19 Davranış İzleyicisi” adlı çalışmada ortaya çıkan veriler oldukça çarpıcı. Dünyanın farklı ülkelerinden, 18 yaşından büyük en az 500 kişinin katıldığı araştırmaların derlendiği çalışmada Fransa ve ABD'deki sayılar dikkat çekiyor.

Araştırmaya göre Fransa'da katılımcıların yüzde 32'si aşı olmamış ve aşı olmayı da hiç düşünmüyor. Avustralya'da bu oran yüzde 27, ABD'de ise yüzde 29 seviyesinde. İtalya'da yüzde 16 ve Almanya'da yüzde 20 olarak kayıtlara geçen oran, Japonya'da yüzde 13, Norveç'te ise yüzde 12. Benzer bir araştırmaya imza atan Ipsos'un verileri ise Türkiye için çarpıcı bir tabloyu gözler önüne seriyor.

TÜRKİYE'DE YAKLAŞIK YÜZDE 24...

Buna göre Türkiye'den araştırmaya katılanların yüzde 11'i aşı olmamış ve olmak istemiyor. Bunun yanında aşı olmamış ve henüz olup olmama konusunda emin olmayanların oranı yüzde 13 olarak dikkat çekiyor.

ABD'de ve Fransa'da ise pandemi sürecinin başında dahi aşı kararsızlığı, endişe verici bir duruma dönüşebilecek bir sorun olarak görülmekteydi. Bu potansiyel sorun aşı programını aksatacak bir gerçeğe dönüştü.

Tüm dünyanın problemi: 'Aşı olmadım ve olmayı da düşünmüyorum...' - Resim : 1

İki ülkede de sağlık otoriteleri, Delta varyantının etkisine dikkat çekmek adına, yeni vakaların neredeyse tamamının hiç aşı olmamış veya iki dozun sadece birini olmuş bireylerden oluştuğunun altını çiziyor. Hatta Fransa'da bu oran yüzde 96.

HEDEFE ULAŞAMADILAR

Araştırmanın yanında gerçek oranlara da bakmak gerekirse ABD'de tamamen aşılanmış insanların nüfusa oranı yüzde 49 olarak göze çarpıyor. ABD Başkanı Joe Biden, 4 Temmuz'a kadar ABD'de en az bir doz aşı olanların oranının yüzde 70'e ulaşmasını hedeflediklerini belirtmişti.

Bu oran ise yüzde 57 olarak görünüyor. Aşı karşıtlığı ve aşı konusundaki endişelerin baştan beri yüksek olduğu Fransa'da ise aşısı tamamlanmış olanların nüfusa oranı yüzde 46. Almanya ve İtalya'da yüzde 51, İspanya'da ise yüzde 56'ya ulaşılmışken Fransa'nın o seviyede kalması aşı karşıtlığının ve tedirginliğin bir sonucu olarak görülüyor.

YAPTIRIMLAR...

Bununla mücadele etmek isteyen ve bu noktada yaptırımları devreye sokan Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron, 15 Eylül'e kadar bütün sağlık çalışanlarının aşı olması gerektiğini söylerken, aşı olmayan Fransız vatandaşlarının 1 Ağustos'tan itibaren kamusal alanların neredeyse hiçbirine giremeyeceğini de ifade etti.

En az bir doz aşı olanların oranının yüzde 60 olduğu Fransa'da, kalan yüzde 40'lık kesim dikkat çekiyor. 12 yaş üzeri tüm vatandaşların aşı olabildiği ülkede nüfusun 17.5'ini 0-14 arası kesim oluşturmakta. Bu da yaklaşık 12 milyona tekabül ediyor.

Yaklaşık bir hesap yapmak gerekirse Fransa'da yaklaşık 13-14 milyonluk bir kesimin aşı olmadığını söylemek mümkün. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı verilere göre ilk doz aşısını henüz yaptırmayanların sayısı 21.9 milyon civarında.

Nüfusun yüzde 18.3'ünü 0-14 yaş arası çocukların oluşturduğu 333 milyon nüfuslu ABD'de ise 70 milyonu aşkın insanın ilk doz aşısını olmadığı düşünülüyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Our World In Data, Ipsos, London Imperial College, New York Times, Euronews

Kaynak: Web Özel

aşılar koronavirüs Pandemi Fransa ABD türkiye