TikTok'ta dans görüntüsüyle başlayıp cinayete giden video güvenlik açığı tepkilerine neden oldu

TikTok
TikTok'ta dans görüntüsüyle başlayıp cinayete giden video güvenlik açığı tepkilerine neden oldu

Son zamanlarda sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanıp yayılan videolar güvenlik eksikliğini ortaya çıkardı. Öyle ki, 19 yaşında bir genç kızın dans videosunu izleyenler birkaç dakika sonra bir erkeğin vahşice kafasının kesildiği görüntüyle şoke oldu

@mayenggo3 isimli bir kullanıcı tarafından yüklenen videoda, genç bir kızın dans ettiği görülürken, dakikalar sonra videoda bir erkeğin bir grup erkek tarafından vahşice kafasının kesildiği görüntülere geçilmesiyle izleyenler dehşete düştü.

Görüntülerin sosyal medyada viral haline gelmesinin ardından kaldırılan videoya ilişkin TikTok sözcüsü, "Topluluğumuzun, başka bir siteden TikTok'a eklenen akıl almaz video hızla kaldırılırken, sistemlerimiz provakatif olduğu düşünülen içerikleri araştırıyor. Bu içerikle karşılaşmış olabilecek moderatörlerimiz de dahil olmak üzere topluluğumuzdaki herkesten özür dileriz." ifadelerine yer verildi. 

2019 yılında Meksika'da 19 yaşında bir gence ait olduğu düşünülen videonun 2 yıldır internette mevcut olduğu düşünülürken, videonun izlenmesi için başına genç bir kızın dans videosunun eklenmesiyle klip haline getirilen ve TikTok'a yüklenen video, güvenlik açığını yeniden gündeme taşıdı. 

Özellikle gençler ve çocuklar arasında popüler olan Tiktok'a tepki yağdı. Yayılan video da, hesap kapatılsa da, görüntülerdeki genç kız, öldürülen erkek ya da diğer erkeklerin kimliği doğrulanamadı. 

Kullanıcılar ise, genç kızın fotoğrafını video haline getirip, grafik yazılarla sosyal medya kullanıcılarına "Tiktok kullanıyorsanız lütfen dikkatli olun" uyarıları yapmaya başladı. 

Aileler ise, "Video çok rahatsız edici, çocukları travmatize edeceği için kesinlikle durdurulmalı, hepsi izlenemiyor bile" açıklamalarıyla tepkilerini dile getirdi. 

BİR ANDA ODAYA GİRİP ÖLDÜRMÜŞLERDİ

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında da ABD'nin Atlanta kentindeki bir otel odasında TikTok videosu çeken 16 yaşındaki genç kız, odaya giren silahlı saldırgan tarafından öldürüldüğü görüntüler yayınlanmıştı. 

TikTok videosu çeken 16 yaşındaki Kalecia Williams, neşeyle dans ettiği sırada yayınlanan görüntülerde görüldüğü üzere, videonun son saniyelerinde odaya giren kişinin silueti beliriyor, Kalecia'nın ise korkuyla irkildiği ve videonun sona erdiği görülüyor. Genç kız, silahlı saldırgan tarafından vurulurken, olay yerinde hayatını kaybetmişti. 

Annesi, öldüğü açıklandıktan sekiz saat sonrasına kadar kızının ölümünün kendisine bildirilmediğini, ayrıca "Son Tik Tok videosunu 00: 02'de çektikten 00: 23'te öldükten sonra ne oldu? Cevaplara ihtiyacım var" demişti.  

TECAVÜZ VİDEOSUNUN ARKASINDAN İNSAN TİCARETİ ŞEBEKESİ ÇIKTI 

Bangladeş ve Hindistan'da yaşayanlar, iki ülke genelinde Whatsapp'ta yayılan videoyu gördüklerinde şoke oldular. Yaklaşık dört dakika süren videoda bir grup, bir kadına işkence ve tecavüz ediyordu. Bu aşağılık saldırıya uğrayan kadının Bangladeş veya Hindistan vatandaşı olduğu videodan anlaşılmazken bu durum iki komşu ülkenin birlikte harekete geçmesini sağladı.

Dört erkek ve bir kadının gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin açılan soruşturma tüyler ürperten bir skandala ışık tuttu. Her iki ülkenin yetkililerinin de takip ettiği emarelerle oluşan iddiaya göre bir TikTok yıldızının ortağı olduğu ve ülkelerarası insan kaçakçılığı yapan bir şebekeye ulaşıldı.

 

Kaynak: Haber Global TV

TikTok