Tecavüz videosu viral oldu! Maddi sıkıntıdaki kadınlar ve skandal...
Bangladeş ve Hindistan'da yayılan bir tecavüz videosu iki ülkeyi de ayağa kaldırdı. Hem Bangladeş hem de Hindistan polisi ayrı ayrı ve ortak soruşturmalar başlattı. Ortaya bir TikTok fenomeninin de ortağı olduğu bir insan ticareti şebekesi çıktı.
Bangladeş ve Hindistan'da yaşayanlar, iki ülke genelinde Whatsapp'ta yayılan videoyu gördüklerinde şoke oldular. Yaklaşık dört dakika süren videoda bir grup, bir kadına işkence ve tecavüz ediyordu. Bu aşağılık saldırıya uğrayan kadının Bangladeş veya Hindistan vatandaşı olduğu videodan anlaşılmazken bu durum iki komşu ülkenin birlikte harekete geçmesini sağladı.
Dört erkek ve bir kadının gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin açılan soruşturma tüyler ürperten bir skandala ışık tuttu. Her iki ülkenin yetkililerinin de takip ettiği emarelerle oluşan iddiaya göre bir TikTok yıldızının ortağı olduğu ve ülkelerarası insan kaçakçılığı yapan bir şebekeye ulaşıldı.
POLİS 400 KİLOMETRE TAKİP ETTİ...
Yetkililer, olayın 18 Mayıs civarında gerçekleştiği yönünde güçlü bulgulara ulaşırken 22 yaşındaki kurbanı olay yerinden 400 kilometre uzağa kadar takip eden bir Hint polisi, genç kadının Bangladeşli bir insan kaçakçılığı mağduru olduğunu ortaya çıkardı.
Sivil toplum kuruluşları ve aktivistler Bengaluru'nun adeta bir insan kaçakçılığı merkezi haline geldiğini söylüyor. (Fotoğraf: iStock)
Güney Hindistan'da yer alan Bengaluru adlı şehirde görev yapan komiser yardımcısı Sharanappa SD, VICE World News'e konuştu ve şüphelilerden birinin Ridoy Baba adlı Bangladeşli bir TikTok fenomeni olduğunu açıkladı. 27 Mayıs'ta kentte düzenlenen operasyonda Hint polisi, kaçmaya çalışan Babo'yu bacağından vurarak yakaladı. Saldırıyla ilgili 5 kişi daha tutuklandı.
Soruşturma derinleştikçe Bangladeşli onlarca insan kaçakçası ve yüzlerce kurbanın izlerine ulaşıldı. Bangladeş'in elit güvenlik ve terörle mücadele gücü olan RAB (Hızlı Harekât Taburu veya Acil Eylem Taburu olarak geçmektedir), Babo'nun söz konusu videodaki kadına tecavüz etmekle kalmadığını da belirtti.
Georgetown Üniversitesi'nin hazırladığı Kadın Huzur ve Güven Endeksi'nin 2019-2020 raporunda 167 ülke arasında Bangladeş, 142. sırada yer almakta.
RAB yayınlanan resmi açıklamada Babo'nun aynı zamanda sosyal medyadaki nüfuzunu kullanarak 50 Bangladeşli kadını Bangladeş ve Hindistan arasındaki sınır ötesi insan kaçakçılığı şebekesine çekti. Daily Star'ın haberine göre RAB, bu hafta başında, son 5 yılda yaklaşık 500 kadını insan kaçakçılığı ile mağdur eden Bangladeşli bir çetenin elebaşı olduğu düşünülen dört kişiyi tutukladı.
'FENOMEN BABO'NUN ROLÜ KRİTİK'
Bangladeşli yetkililer konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında TikTok fenomeni Babo'nun adı geçen çetede çok kritik bir rol oynadığını öne sürdü. Müfettişler, Babo ve suç ortaklarının kimlik belgesi olmayan kadınları Bangladeş'ten Hindistan'a insan kaçakçılığı yoluyla geçirdiğini söyledi. Polis, insan tacirlerinin ailelerinden kopuk olup, maddi sıkıntı yaşayan kadınları hedef aldığını aktardı.
The 4 accused persons were taken to the spot to recreate the #crime scene. Two of the #culprits tried to escape. They were reportedly shot in the leg and subsequently arrested. pic.twitter.com/8tUBVGoPJs
— Pratiba Raman (@PratibaRaman) May 28, 2021
Tacirler, bu yardıma muhtaç kadınlara hem TikTok üzerinden hem de Facebook'ta kurulan gruplar üzerinden ulaşıyor. Video çekme ve iş bulma gibi yalan vaatlerle ayaklarına çağırdıkları kadınları alıkoyan ve Hindistan'a kaçıran çete, RAB'nin açıklamasına göre Babo'ya sunduğu her kadın için bir komisyon ödüyor.
ADETA İNSAN KAÇAKÇILIĞININ MERKEZİ...
İnsan ticaretiyle mücadele eden sivil toplum kuruluşları ve aktivistler, toplu tecavüzün gerçekleştiği Hindistan şehri Bengaluru'nun adeta bir insan kaçakçılığı merkezi olduğunu savunuyor. İnsan tacirleri polisin raporuna göre geçen sene kadın ve çocukları ağırlıklı olarak Bangladeş'ten getirirken bu kurbanları seks işçiliğine, pornografik videolarda yer almaya ve kölelik usulü borç karşılığı çalışmaya zorladı.
(Fotoğraf: iStock)
Daily Star'ın haberinde yer verdiği bir raporda ise her yıl en az 20 bin Bangladeşli kadın ve çocuğun Hindistan, Pakistan ve Orta Doğu ülkelerine kaçırıldığı öne sürülüyor. Bölgenin kadınlar için oldukça zor topraklar olduğu da bilinen bir durum.
Georgetown Üniversitesi'nin hazırladığı Kadın Huzur ve Güven Endeksi'nin 2019-2020 raporunda 167 ülke arasında Bangladeş, 142. sırada yer almakta. Hindistan 133., Myanmar 150., Pakistan 164., Afganistan ise 166. sırada bulunuyor.
Kaynak: VICE, Daily Star, Twitter, Georgetown University
Kaynak: Web Özel