Texas'ta bir şerif halkı silah alıp sınırı korumaya davet etti! Milisler akın etti

ABD Meksika göçmen krizi
Texas'ta bir şerif halkı silah alıp sınırı korumaya davet etti! Milisler akın etti
Fotoğraf: Shutterstock

ABD-Meksika sınırında yer alan Texas'a bağlı Kinney County adlı ilçenin şerifi, Meksikalı göçmenler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan bölgeyi korumak adına gönüllülere seslendi. Ağır silahlı milisler adeta bölgeye akın ederken akıllara durgunluk veren bir durum ortaya çıktı.

Meksika'dan ABD'ye göç, bölgenin uzun yıllardır yaşadığı bir gerçek. Ilımlı ya da sert fark etmeksizin, göreve gelen tüm başkanların konuya dair farklı projeleri bulunuyor ve bulunmak zorunda. Örneğin, ABD'nin bir önceki başkanı Donald Trump'ın planı, sınıra bir duvar ördürmekti. Adaylık dönemindeki mitinglerinde Trump, duvarın parasını Meksika'nın ödeyeceğini söylüyordu.

Planın elbette tamamen gerçekleşmesi beklenmiyordu ancak göçmen karşıtları Trump döneminde iyiden iyiye ayyuka çıkan kutuplaşmalarla daha agresif bir hale büründü. Durumun etkileri devam ediyor. En son örnek ABD'nin Texas eyaletinden...

SİLAHLI GÖNÜLLÜLER!

Kinney County adlı ilçenin şerifi Brad Coe, göçmenlerin en çok kullandığı geçiş noktalarından biri hatta en popüleri haline gelen ilçesini savunmak için halkı mücadeleye çağırdı. Kendisi de pompalı tüfeğiyle nöbete dururken, ülkenin dört bir yanından gelen silahlı gönüllüler endişe verici bir işe girişti.

Texas'ta bir şerif halkı silah alıp sınırı korumaya davet etti! Milisler akın etti - Resim : 1

Bu girişime neden olan ise bir yasa. Texas eyalet meclisinden geçen yeni bir yasa göçmenlerin izinsiz geçiş nedeniyle tutuklanmasına olanak sağlıyor. Şerif Brad Coe'un da başvurduğu bu tür özel gruplara ise bu sayede yerel yönetimler tarafından örtülü ya da açıkça destekler veriliyor.

Geçmişte bir sınır devriyesi olarak görev yapan Şerif Coe, göçmen trafiğini başka bölgelere yönlendirme mücadelesince her türlü yardıma açık olduğunu vurguluyor:

“Buradaki ana fikir şu: Göçmenler tutuklanacaklarını bilirlerse başka bir yere giderler.”

Eyalet yetkilileri ise kolluk kuvveti olarak hareket etmeye çalışan silahlı sivillerden duydukları endişeyi açıkça dile getirmekte. 15 Aralık'ta 10 farklı kuruluş ABD Adalet Bakanlığı'nın yolunu tuttu ve göçmenleri tutuklama çabalarında yer alan Texas eyalet kurumlarının ve yerel yönetimlerinin soruşturulmasını talep etti.

Bu tarz silahlı grupların kaç göçmenin yolunu kestiği ya da kaç göçmenin bu gruplar tarafından tutuklandığı bilinmiyor.

Yaz boyunca Teksas Valisi Greg Abbott sınırdaki durumu “felaket” olarak niteledi. Bu “felaket” durumunun önüne geçmek için yollar arayan Vali Abbott, çözümü adeta bir eyalet jandarması kurarak federal göçmenlik yasasını deneysel bir yolla uygulamakta buldu.

İKİ BİN TUTUKLAMANIN ÇOĞU...

Texas eyaletinin bayrağında yer alan tek yıldıza bir gönderme olarak Lone Star (Yalnız Yıldız) adı verilen operasyon kapsamındaki yaklaşık 2 bin tutuklamanın çoğunun Kinney County'de gerçekleştiği ifade ediliyor. Son yedi yılda jüri gerektiren yalnızca tek bir dava dosyası bulunan bu küçük ilçede, tutuklamalar mahkemeleri de bunaltmış durumda. Bu yoğunluk yüzünden dava sırasını bekleyen göçmenler aylarca hapiste tutuldu ve tutuklu yargılamaların çok azı mahkumiyetle sonuçlandı.

Rio Grande nehri cephesinde 21 km boyunca uzanan 3 bin 569 kişilik bir çiftlik ilçesi olan Kinney County, 2 bin 18 kilometrelik Texas-Meksika sınırının tam ortasında yer almakta. Daha önce yasadışı sınır geçişlerinin en az yaşandığı bölgelerden biri olan Kinney County, pandemi döneminde illegal geçişlerin artması ve değişen göç kalıpları ile birlikte popüler bir lokasyon haline geldi.

Bölgede çalışan ve merkezi Texas'ın kuzeyinde bulunan Patriots for America Militia adlı milis grubunun lideri Samuel Hall, ekibinin kamu mülkiyetinde devriye gezdiklerini, sınırı yasadışı yollardan geçmiş olabilecek göçmenleri aradıklarını, gerektiğinde insani yardım sağladıklarını ve yetkililere haber verdiklerini söylüyor.

'YASALARA AYKIRI...'

Hall ayrıca kimseyi zorla gözaltına almadıklarını, bunun yasalara aykırı olacağını söylüyor. Lakin Hall da ağır silahlı insanlarla karşılaşan yabancıların bu durumu anlayamabileceğinin farkında. Bununla birlikte Hall, Şerif Coe ile resmi olarak çalışmadıklarının altını çiziyor.

Şerif Coe, girişimini savunurken yabancıların, vatandaşların çitlerine zarar verdiğini, bu nedenle hayvanların kaçtığını öne sürüyor. Şiddet içeren bir suç kayıtlara geçmezken Şerif Coe 16 göçmenin bölgedeki çalılıklarda ölü bulunduğunu belirtiyor.

Bu harekete karşı yoğun bir şekilde tepki gösteren aktivistlerden Avukat Kate Huddleston, “Kinney County sadece milislerle değil, savaş tüccarlarıyla da ortaklık kurdu. Bu, endişe verici bir militarizasyon seviyesine işaret ediyor” diyor.

Samuel Hall ise itirazların ve tepkilerin onları caydıramayacağını vurguluyor:

“Tanrı bizi çağırdığı için buradayız ve çalışmaya devam edeceğiz.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Wall Street Journal'da “In a Texas Border Town, Armed Groups Arrive to Look for Migrants” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Texas Meksika göçmen krizi ABD ABD- Meksika sınırı