Tarantino filmi gibi... Meksika'da ortalık karıştı... Oraklarla, av tüfekleriyle karşı koydular: 11 ölü

Meksika Organize suç örgütü

Meksika'da, bir suç çetesine mensup silahlı kişiler ile küçük bir çiftçi topluluğunun sakinleri arasında çıkan çatışmada 11 kişi öldü.  

Çatışmanın sosyal medyada yayınlanan dramatik videosunda kovboy şapkalı, oraklı ve av tüfekli köylülerin otomatik silah patlamaları arasında çete mensuplarını kovaladıkları görülüyor.

Mexico City'ye komşu olan Meksika Eyaleti polisi, çatışmanın başkentin yaklaşık 130 kilometre güneybatısındaki Texcaltitlan yerleşim biriminde meydana geldiğini söyledi.

Eyalet polisi ölenlerden sekizinin çete mensubu, üçünün ise köy sakini olduğunu belirtti. Polis çete hakkında bilgi vermedi, ancak şiddet yanlısı Familia Michoacana uyuşturucu karteli on yıldır bu bölgede baskın durumdaydı.

Videoda saldırganların askeri tarzda üniformalar giydiği ve bazılarının kask taktığı görülüyor. Köylülerin saldırganların cesetlerini ve araçlarını ateşe verdi. 

Yerel medya, Familia Michoacana silahlı adamlarının daha önce köye gelerek çiftçilerden dönüm başına haraç talep ettiklerini yazdı. Yetkililer bu konuda orum yapmadı.

Meksika'daki uyuşturucu kartellerinin, ödeme yapmayı reddeden çiftliklere, çiftliklere ya da mağazalara saldırarak ya da bunları yakarak, yapabildikleri hemen her türlü yasal ya da yasadışı işten zorla para aldıkları biliniyor. 

Familia Michoacana, polise yönelik küstah pusularıyla ve komşu Guerrero eyaletindeki Totolapan kasabasında 2022 yılında 20 kişiyi katletmesiyle biliniyor. Saldırıda kasabanın belediye başkanı, babası ve 18 kişi daha öldürülmüştü.   

Tarantino filmi gibi... Meksika'da ortalık karıştı... Oraklarla, av tüfekleriyle karşı koydular: 11 ölü - Resim : 2

SINIRDA İNŞAAT

Meksika’nın Tijuana şehrinde ABD’nin Kaliforniya eyaleti ile sınırı oluşturan Tijuana Sahili üzerinde kurulu bariyerleri güçlendirmek amacıyla yapılan sınır inşaatı neredeyse tamamlandı.

Sınır inşaatında sahil boyunca ve Pasifik Okyanusu'na uzanan 30 metre yüksekliğindeki yeni çitler eklenirken göçmenlerin geçişini durdurmak için çatılara caydırıcı yapıların yerleştirildiği görüldü.

Pek çok göçmen hakları savunucusu, bu tür yapıların karşıya geçmeye çalışacak göçmenlere zarar vereceğinden, daha fazla yaralanmaya ve hatta ölüme yol açabileceğinden endişeleniyor. İzinsiz göçü durdurmak amacıyla ABD hükümeti son yıllarda sınır bariyerlerinin uzunluğunu ve yüksekliğini artırdı.

Ancak sınıra yakın ABD hastanelerinde çalışan doktorlara göre, pek çok göçmen bariyerlere rağmen geçmeye çalıştığı için ciddi yaralanmalarla karşı karşıya kaldı.

Kaynak: Ajans Bizim