Stoltenberg'e göre Rus savunmasını aşmanın tek yolu savaş uçağı

NATO Jens Stoltenberg Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Askeri teknoloji
Stoltenberg'e göre Rus savunmasını aşmanın tek yolu savaş uçağı
Fotoğraf: DepoPhotos

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’da oluşturduğu savunma hatlarının savaş uçakları olmadan geçilmesinin çok zor olduğunu söyledi.

Stoltenberg, Alman DPA ajansına verdiği röportajda, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş bölgesinde iyi güçlendirilmiş bir savunma hattı oluşturduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri, “Rus ordusunun yer edinmek, mayın tarlaları, hendekler ve tanklar için engellerle iyi hazırlanmış savunma hatları oluşturmak için zamanı vardı. Bu savunma hatlarının üstesinden gelmek zordur, özellikle de bu operasyonları gerçekten destekleyebilecek bir hava kuvveti yoksa…” dedi.

Savaş alanındaki durumun halen karmaşık olduğunu ve cephe hattının son birkaç haftadır pek değişmediğini söyleyen Jens Stoltenberg, müttefiklere üçüncü ülkelerle olan mevcut anlaşmaları Ukrayna'ya daha fazla askeri teçhizat sağlayacak şekilde değiştirmeyi düşünmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Fransız Le Figaro gazetesi, Ukraynalı askerî pilotlardan oluşan ilk grubun Ocak 2024'te Fransa'da eğitime başlayacağını yazmıştı. Ukraynalı pilotlar, ilk eğitimin ardından F-16 savaş uçaklarıyla uçuş programlarına girecek.

ABD, ağustos ayında, F-16'ların Danimarka ve Hollanda'dan Ukrayna'ya sevkiyatını onaylamıştı. Bu iki ülke, ABD ile birlikte Ukraynalı pilotları da eğitiyor. Norveç bunlara ek olarak savaşçılar da sağlamayı planlıyor. Belçika, 2025 yılına kadar F-16'ları Ukrayna'ya göndermeyi planlıyor.

Kaynak: Ajans Bizim