Son Dakika! Tarih 2 Mart 2022! Rusya-Ukrayna savaşının 7. günü! Rus ordusu Ukrayna işgaline devam ediyor! Dakika dakika yeni gelişmeler

ABD Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Dünya haberleri son dakika

Ukrayna ordusu, Rus askerlerine karşı direnişini 7. gününde de sürdürüyor. Kiev çevresinde çatışmalar yaşanırken, Karkov ve Herson'da bombardıman şiddetli şekilde devam ediyor. İşte Rusya-Ukrayna savaşının 7. gününde dakika dakika yeni gelişmeler...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 7. gününde. Jitomir kentindeki saldırıda 1'i çocuk, 4 kişi öldü. Kiev'e ilerleyişlerini sürdüren Rus kuvvetleri şehirdeki TV kulesini de hedef aldı. Saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken, 5 kişi de yaralandı. Harkov şehrinde de bombardıman aralıksız sürüyor. Yine Herson bölgesinde de sıcak çatışma yaşanıyor. Yapılan son açıklamalarda, tarafların ikinci müzakereler için bugün akşam saatlerinde bir araya gelecekleri belirtildi. İşte Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında son gelişmeler...

İŞTE RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ 7. GÜNÜNDE DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

UKRAYNA AÇIKLARINDA BANGLADEŞ BANDIRALI YÜK GEMİSİNE FÜZE SALDIRISI: 1 ÖLÜ

Ukrayna açıklarında Bangladeş bandıralı yük gemisine füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda 1 mürettebat hayatını kaybetti.

Bangladeş Denizcilik Şirketi (BSC) Genel Müdürü Commodore Sumon Mahmud yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden mürettebatın adının Hadisur Rahman olduğunu ve geminin 3. mühendisi olduğunu aktardı. BSC, geminin 22 Şubat'tan bu yana Ukrayna’da demirli olduğunu ve tamamı Bangladeş uyruklu toplam 29 mürettebatı bulunduğunu aktardı.

Ukrayna, geminin Rusya tarafından vurulduğunu açıklarken, gemi mürettebatını tahliye etmek için iki römorkör gönderildiğini aktardı.

BM'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna açıklarında Bangladeş bandıralı yük gemisine füze saldırısı düzenlendi. Saldırıda 1 mürettebat hayatını kaybetti.Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'daki sivil kayıplar 227'ye yaralı sayısı da 525'e yükseldi.

ROMANYA'YA AİT HELİKOPTER DÜŞTÜ: 5 ÖLÜ

Romanya'ya ait MIG-21 savaş uçağı ile IAR-330 Puma helikopterinin düştüğü öğrenildi.

Romanya'ya ait MIG-21 savaş uçağının düşmesinin ardından, enkazını aramaya çıkan IAR-330 Puma helikopteri de aynı bölgede düştü. Helikopterde bulunan 5 askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

Romen basınında çıkan haberleri, Romanya Savunma Bakanlığı da doğruladı.

UKRAYNA İÇİŞLERİNDEN KİEV'DEKİ PATLAMA HAKKINDA AÇIKLAMA

 Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı: Kiev'deki patlama doğrudan bir saldırı sonucu meydana gelmedi. Daha önce düşürülen Rus seyir füzesinin enkazında patlama gerçekleşti.

HARKOV'DA BÜYÜK PATLAMA

Alınan son dakika bilgisine göre Ukrayna'nın doğu kentlerinden Harkov'da çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamada; iddialara göre, elektrik santrali hedef alındı. 

PENTAGON BALİSTİK FÜZE TATBİKATINI ERTELEDİ

Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna'ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildiren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Ülkesini becerikli ve kararlı bir şekilde savunanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ek bir destek çıkardık. Müttefiklerimiz ve uluslararası kuruluşlar ile bu konu ile ilgili çalışıyoruz. Polonya, Moldova, Romanya, Slovakya'ya yardımcı olmaya çalışıyoruz. Rusya saldırısından kaçmaya çalışanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kritik tedarikler temin etmeye çalışıyoruz.

27 ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULANACAK

"1 Aralık'ta eğer Ukrayna'ya, Rusya saldırırsa ciddi yaptırımlarla karşılaşacak" demiştim. Yeni yaptırım kararları da aldık. 27 şirkete yaptırım uygulanacak. Savaş sistemleri yapan şirketlere yaptırım uygulayacağız. Rusya uluslararası hukuku yok sayıyor. Belarus'a yaptırım uygulayacağız. Bu yaptırımların Rusya'ya çok büyük etkisi olacak. Putin, yanlış yaptı. Biden, bu Rusya'nın savaşıdır, dedi. Bu giderek netleşiyor. Rus halkı liderlerinin seçiminin sonucunu üstlenecek.

RUSYA ASKERLERİNİN ÇEKİLMESİ GEREKİYOR

Eğer bunu duyabiliyorsanız, biliyorsunuz çoğunuz bu savaşın bir savaşın bir parçası olmak istemiyoruz. İstihdam, temiz enerji ve su istiyorsanız, çocuklarınıza daha iyi hayatlar temin etmek istiyorsunuz. Yaptırımlar saldırıları durdurmaya yöneliktir. Ukraynalı mevkidaşımla her gün görüşüyorum. Rusya askerlerinin çekilmesi gerekiyor. Ukrayna'nın istediği diplomatik çabalar gerçekleşecek. Yarın Brüksel'e uçacağım AB ve G7 ülkeleri ile bir araya geleceğim.

NATO TOPRAKLARININ HER BİR KARIŞINI KORUYACAĞIZ

5. maddedeki kararlılığımızı tekrar dile getirmek istiyorum. On binlerce mülteci her gün sınırı geçiyor. Moldova bu mültecilere ev sahipliği yapıyor. Ardından Baltık ülkelerine geçeceğim. Baltık ülkeleri NATO ülkeleridir. Biz NATO topraklarının her bir karşını koruyacağız. NATO üyelerimizi koruyacağız. 144 üye devlet bir kararı onadı. 

Ukrayna halkına destek olun, Rusya'yı sorumlu tutun. Putin, çok fazla yalnız kaldı. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı giderek onu daha kırılgan ve dünyayı daha güçlü kılacak. Biz Putin'in ne düşündüğüne değil ne yaptığına odaklanıyoruz. Ukrayna'da bulunan ABD'lilere de net konuşuyoruz. Oraya gitmeyin, diyoruz. Ukrayna'ya yardım etmek için birçok yol var. STK'lara gidebilirsiniz. Ukrayna için savunuculuk yapabilirsiniz. 

AVRUPA'DAKİ BİRÇOK ÜLKE UKRAYNA'YA YARDIM İÇİN ÇALIŞIYOR

Biz çok aktif bir biçimde her gün her saat çalışıyoruz. Amacımız Ukrayna'ya destek sağlamak ve mümkün mertebe gitmesini istemek. Avrupa'daki birçok ülke eş güdümlü çalışıyor, Ukrayna'ya yardım etmek için. Yardımlar gitmesi gereken yere ulaşıyor. Rusya ve ABD uzun zaman önce bir anlaşmaya vardı. Nükleer silahların kullanımının tüm dünya için yıkıcı sonuçları olacaktır. İki ülke nükleer bir savaşın kazanılamayacağını söyledi. Başkan Biden ve Putin arasında bunlar konuşulmuştu. Bu sorunu ele almak bizim sorumluluğumuz ve bu tehlikeli. Putin'in açıklamasını değerlendirdik ve kendi uyarı seviyemizi değiştirme gerekliliğini hiçbir şekilde gerekli görmüyoruz. 

ÇEKYA'DAN OHAL KARARI

Çekya hükümeti, Ukrayna'dan gelen mülteci sayısının artması nedeniyle 4 Mart'tan itibaren ülke genelinde olağanüstü hal ilan (OHAL) etti.

RUSYA'DAN 'SINIR DIŞI' AÇIKLAMASI

 Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Moskova Büyükelçisi’nin sınır dışı edilmesi haberlerini yalanladı.

MACRON'DAN 'RUSYA' AÇIKLAMASI

 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya'nın Kiev'i bombaladığını söyledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin konuşan Macron açıklamasında, "Rusya ile savaşta değiliz" ifadesini kullandı. 

UKRAYNA HEYETİ, MÜZAKERELERDE 2. TUR İÇİN YOLDA

 Zelensky'nin ofisi: Ukrayna heyeti Rus heyet ile buluşmak üzere Belovejk Ormanı bölgesine doğru gidiyor. 

İSVEÇ HAVA KUVVETLERİNDEN AÇIKLAMA

İsveç Hava Kuvvetleri, 4 Rus savaş uçağının Gotland Adası üzerinden uçarak İsveç hava sahasını ihlal ettiğini duyurdu. Hava Kuvvetleri Komutanı Carl Johan Edström, mevcut durum çerçevesinde olayı ciddiye aldıklarını aktararak, Rusya'nın amatörce yapılan sorumsuz bir eylem gerçekleştirdiğini açıkladı. 

İsveç Savunma Bakanlığı, ocakta yaptığı açıklamada, NATO ile Rusya arasında Ukrayna konusunda artan gerilim nedeniyle Baltık Denizi'ndeki Gotland Adası'ndaki görünür faaliyetlerini arttırdığını duyurmuştu.

KİEV'DE ŞİDDETLİ BİR PATLAMA SESİ DUYULDU

 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bu akşam ısrarlı şekilde siren seslerinin duyuldu. Siren seslerinin yükselmesinden kısa süre sonra başkent Kiev'de çok şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Kiev'de tren istasyonu yakınında patlama meydana geldiği öğrenildi. Başkentte patlama sesleri duyulmaya devam ediyor.

TOKAYEV, PUTİN VE ZELENSKİY İLE AYRI AYRI GÖRÜŞTÜ

 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Putin ve Zelenskiy ile ayrı ayrı görüştü.

ZELENSKİY’DEN BM’NİN RUSYA’YI KINAMA KARARINA TEŞEKKÜR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısının kabul edilmesi sonrası Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tasarıya destek veren ülkelere teşekkür etti. 

Zelenskiy, “Oy veren herkese ve her ülkeye minnettarım” ifadelerini kulladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı bir koalisyon oluştuğunu aktaran Zelenskiy, “Oylamanın sonucunda küresel bir Putin karşıtı koalisyon oluştuğu ve işlediğini gösteriyor. Dünya bizimle. Zafer Bizim Olacak!” dedi.

RUSYA'DAN MONTRÖ AÇIKLAMASI

Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi: Ankara ile Montrö anlaşması konusunda sürekli temas halindeyiz ve tüm haklara saygı duyulacağı konusunda eminiz.

ABD'DEN RUSYA'YA BİR YAPTIRIM DAHA

Beyaz Saray: ABD, Rusya savunma sanayisine yaptırım uygulayacak.

UKRAYNA: 7 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı: Bugüne kadar 7 binden fazla Rus askeri öldürüldü. Yüzlerce Rus askeri esir alındı.

Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya'daki tüm turnuvaları iptal etti

 Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya'daki tüm turnuvaları iptal etti.

GÜRCİSTAN, AB'YE HIZLI KATILIM İÇİN BAŞVURU YAPACAK

Gürcistan hükümeti, Avrupa Birliği'ne katılım için başvuru dilekçesinin yarın AB'nin ilgili kurumlarına gönderileceğini duyurdu.

Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı ve parlamento çoğunluğun lideri İrakli Kobakhidze, hükümetin, ülkenin AB'ye hızlı bir şekilde katılması için yarın başvuru yapacağını aktararak, "Gürcistan hükümeti, Başbakanı İrakli Garibaşvili liderliğinde, yarın Gürcistan hükümeti adına AB kurumlarına resmen sunulacak olan AB üyeliği statüsü için bir başvuru hazırlıyor" ifadesini kullandı.

ALMANYA'NIN TAAHHÜT ETTİĞİ SİLAHLAR UKRAYNA'YA ULAŞTI

Almanya’nın, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini desteklemek için gönderdiği silahların Ukrayna'ya teslim edildiği bildirildi.

Alman hükümet yetkilileri, 26 Şubat'ta Ukrayna'ya 1000 tanksavar ve 500 Stringer füzesi göndermeyi kararlaştırmıştı. Alman hükümeti daha önce de Ukrayna'ya 5 bin miğfer göndermişti.

BMGK Rusya'nın saldırılarını kınayan karar tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5'e karşı 141 oyla kabul etti.

RUSYA BİLANÇOYU AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 498 Rus askeri öldürüldü, 1.597 Rus askeri de yaralandı. 1.533 hedef vuruldu.

FIFA'DAN RUSYA KARARI

EA sports FIFA, Rus Milli Takımı'nı ve tüm Rus futbol kulüplerini FIFA 22, FIFA mobile ve FIFA online'dan kaldırdığını açıkladı.

"UKRAYNA HEYETİ YARIN GELECEK"

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetinin Kiev'den yola çıktığını ve toplantı yerine yarın sabah varacağını belirtti. Medinskiy, "Ukrayna heyeti Kiev'den yola çıktı, yarın sabah toplantı yerine varacaklar. Görüşmelerde ateşkes de tartışılacak. Görüşmenin yapılacağı yer ortaklaşa seçildi. Rus ordusu Ukrayna heyetinin Ukrayna toprakları üzerinden hareketi için bir güvenlik koridoru sağladı" dedi. 

ABD'DEN RUS PETROLÜ AÇIKLAMASI

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı: Şu anda Rus doğalgazı ve petrolünün peşinde değiliz. Her şey masada ama Biden yönetimi yapıcı olmayan bir adım atmak istemiyor. 

RUSYA- UKRAYNA HEYETLERİNİN İKİNCİ GÖRÜŞMESİ

Rus kaynaklara göre; Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turu SSCB'ye son veren anlaşmanın imzalandığı Belovejskaya Puşa Sarayı'nda yapılacak.

LAVROV'DAN ZELENSKİY AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile müzakerelerde umut verecek bir açıklama yaptı.

Lavrov "Bazı silahlar Ukrayna'da hiçbir zaman konuşlandırılmamalı. Moskova, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin güvenlik garantisi taleplerini görüşmeye hazır. Bu pozitif bir adım. Moskova'nın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması ama Ukraynalılar kendi liderlerini kendileri seçmeli. Rusya, Kırım konusunu tartışmayacak. Bu konu tartışmaya kapalı" dedi. 

UKRAYNA: 21 ÇOCUK ÖLDÜ, 55 ÇOCUK YARALANDI

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler'de (BM) konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı, savaş başladığından beri Ukrayna'da 21 çocuğun öldüğünü ve 55 çocuğun da yaralandığını açıkladı. 

ZELENSKİY'DEN YENİ AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: AB Konseyi Başkanı güvenilir dostum Charles Michell'le sürekli iletişim halindeyiz. Savaş alanındaki mevcut durumu ve diplomatik çabaları görüştük. Ukrayna'nın AB üyeliğine ilişkin olumlu sinyaller bekliyoruz.

HERSON'DA SON DURUM

 Ukraynalılar, Rusya'nın ele geçirdiğini iddia ettiği en büyük şehir Herson'ın güneydeki limanında çatışmaların devam ettiğini söylerken, Rusya'nın bombardımanları ve hava saldırıları birliklerinin kontrol altına almayı başaramadığı kentlerde yıkıma neden oldu. Ukrayna cumhurbaşkanı danışmanı, ülkenin güneyindeki Herson kentini Rusların henüz ele geçirmediğini, kentteki sokak çatışmalarının devam ettiğini açıklamıştı.

Rusya savunma bakanlığı ise bugün erken saatlerdeki açıklamasında Rus silahlı kuvvetlerinin Herson kentini tamamen kontrol altına aldığını belirtmişti.

RUS HEYETİ MÜZAKERE NOKTASINDA

Rus basınında yer alan habere göre, Rus heyeti 2. tur müzakereler için Ukrayna heyeti ile buluşma noktasına gitti. Müzakere Polonya-Belarus sınırında gerçekleşecek.

HARKOV ŞEHİR KONSEYİ VURULDU

Ukrayna'da çatışmalar yaşanırken korkunç görüntüler ortaya çıkıyor. Harkov'da şehir konseyinin vurulma anı kameraya yansıdı. 

MARİUPOL'DA SU SIKINTISI

Mariupol Belediye Başkanı, "Rus saldırısının ardından şehirde su kaynağı kalmadı, su sıkıntısı var. Rus güçleri sivillerin tahliyesini aktif olarak engelliyor" açıklaması yaptı.

"2000'DEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ"

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, "Rus işgali sırasında 2000'den fazla sivil öldü" açıklaması yaptı.

"RUSYA-NATO ARASINDA ÇATIŞMA RİSKİ VAR"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruşko, "Rusya ve NATO arasında doğrudan bir çatışma tehdidi var" dedi. 

"KARADENİZ KIYILARINA ÇIKARMA HAZIRLIKLARI"

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rus birliklerinin Zatoka ve Odessa bölgelerinde Karadeniz kıyılarına çıkarma hazırlıklarının devam ediyor" denildi.

KİEV SEMALARINDA UKRAYNA VE RUS UÇAKLARI ÇATIŞTI

Ukrayna Hava Kuvvetleri: Ukrayna'ya ait 2 adet MIG-29 savaş uçağı Kiev bölgesi üzerinde 2 Rus uçağıyla mücadeleye girişti. İki Rus uçağı imha edildi. Ukrayna 1 askerini kaybetti 

RUSYA-UKRAYNA MÜZAKERELERİ BU AKŞAM

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada "Ukrayna ile Rusya arasındaki ikinci tur müzakereleri 2 Mart akşamı yapılacak" denildi.

RUSYA İSKENDER FÜZELERİ KULLANDI

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı: Ruslar İskender füzeleri kullandı. Rusya askeri okul öğrencilerini işgal bölgesine getirdi. 

HARKOV RUS BOMBARDIMANI ALTINDA

Harkov Belediye Başkanı İgor Terekhov: Rusya'nın hava ve roket saldırıları sonucu Harkov'da 4 kişi daha öldü, 9 kişi yaralandı. Harkov Rusça konuşulan bir şehir. Harkov'da her dört kişiden birinin Rusya'da akrabaları var. Ancak şehrin bugün Rusya'ya karşı tutumu daha önce olduğundan tamamen farklı.
Bunun olabileceğini asla beklemiyorduk. Tamamen Ukrayna halkına karşı soykırım uygulanıyor, bu affedilemez.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Rusya ile ikinci tur müzakerelerin ne zaman yapılacağı henüz bilinmiyor. Rusya'nın talepleri savaş başlamadan önce Putin'in yaptığı açıklamalarla aynı, değişme yok. Rusya ültimatomlarını kabul etmeyeceğiz" dedi. 

"HARKOV TESLİM OLMAYACAK"

Harkov Belediye Başkanı, "Şehir sürekli Rus kuvvetlerinin roket ve hava saldırıları altında, Rus hava saldırıları yerleşim alanlarını hedef alıyor. Harkov, Rus güçlerine teslim olmayacak" dedi. 

"3. DÜNYA SAVAŞI NÜKLEER OLACAK"

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov açıklamasında "Ukrayna tarafı, ABD'nin talimatıyla Rusya ile müzakereleri ağırdan alıyor. Yaptırımlara hazırdık ama sporculara, gazetecilere ve kültür sektörü temsilcilerine karşı yaptırım uygulanmasını beklemiyorduk. Ukrayna halkı kendi hükümetini seçer, ancak hükümetin Ukrayna'nın tüm milletlerini temsil etmesi gerekiyor. Kırım Rusya'nın bir parçasıdır ve pazarlık konusu değildir" dedi. 

KREMLİN'DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

 Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya'nın müzakereler için hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, "Ukrayna heyetinin katılıp katılmayacağı net değil" denildi. Açıklamada 'Rus heyeti bugün akşam saatlerine kadar bekleyecek, görüşmelere devam etmeye hazır olacak. Putin'e kamu desteği seviyesinin çok yüksek olduğunu biliyoruz.' ifadelerine yer verildi. 

KİEV BELEDİYE BAŞKANI: KİEV'İ SAVUNACAĞIZ

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentteki son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, Rus birliklerinin Kiev’e yakın noktalarda saldırı için toplanmaya başladığını belirterek, “Düşman başkente yakın noktalarda güçlerini topluyor, şehri savunmaya hazırlanıyoruz” dedi.

"MARİUPOL UKRAYNA KONTROLÜNDE"

Mariupol Şehir Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Şehir Ukrayna kontrolü altında, Rusya sivil bölgeleri vuruyor" denildi.

ODESSA AÇIKLARINDA SAVAŞ GEMİLERİ

Odessa açıklarında Rus savaş gemileri görüldü.

Son Dakika! Tarih 2 Mart 2022! Rusya-Ukrayna savaşının 7. günü! Rus ordusu Ukrayna işgaline devam ediyor! Dakika dakika yeni gelişmeler - Resim : 4

SAVAŞTAN KAÇANLARA GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜ TALEBİ

 Ukrayna: Avrupa Birliği Komisyonu, Ukrayna'daki savaştan kaçan kişiler için geçici koruma statüsü önerdi

UKRAYNA: 5 BİN 840 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna'ya saldıran Rus güçlerinin 5 bin 840 asker kaybettiğini bildirdi. Açıklamada, Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan 5 bin 840 askerin öldürüldüğü, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 211 tank, 862 zırhlı araç, 85 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi. Rus güçlerin ayrıca 40 roketatar sistemi, 355 araç, 60 yakıt aracı, 9 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

MÜZAKERELERLE İLGİLİ YENİ AÇIKLAMA

Rus TASS ajansına konuşan kaynak, "Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler iptal edilmedi, süreleri kaydırılıyor. Zamanı değişti. Yakında resmi bilgilendirme yapılacak" dedi. RİA ajansına konuşan kaynak ise, "Rusya ile Ukrayna arasında müzakereler yapılacak ancak zamanı henüz belirlenmedi, 2 Mart akşamı olabilir" ifadelerini kullandı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı "Rusya ile müzakerelerin tarihine ilişkin soruya, "görüşme aşamasında, tatmin edici bir gündem gerekiyor" dedi.

RUSLARDAN MİKOLAYİV KENTİNE HAVA İNDİRME

 Ukrayna basını, Ukrayna'nın Mikolayiv kentine Rus birliklerinin havadan indirme yaptığı haberini geçti.

BELARUS: SINIRLARDA GÜVENLİĞİ ARTTIRDIK

 Belarus: Batı ve Güney sınırlarımızda güvenlik arttırıldı 

YARALILAR TAHLİYE EDİLEMİYOR

Mariupol Belediye Başkanı: Salı akşamdan bu yana yoğun bombardıman yapıldığı için yaralılar tahliye edilemiyor

ZELENSKIY'DEN YENİ AÇIKLAMA

Zelenskiy: Bugün Ukraynalılar yenilmezliğin sembolüdür. Herhangi bir ülkedeki insanların her an dünyanın en iyi insanları olabileceğinin sembolü. Zafer Ukrayna'nın olacak. Rusya soykırım anıtının bulunduğu Babyn Yar'ı vurarak tarihimizi silmeye çalıştı. 6 günlük savaşta 6 bin Rus askeri öldürüldü

24 SAAT İÇİNDE 67 HEDEF VURULDU

Rusya'dan yapılan açıklamada "Ukrayna'nın askeri altyapısına büyük bir hava saldırısı düzenledi, 24 saat içinde 67 hedef vuruldu. Operasyon sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 47 uçak yerde, 11 uçak havada imha edildi" denildi.

Toplamda, operasyon sırasında, 51 komuta merkezi ve iletişim merkezi, 38 adet S-300, Buk M-1 ve Osa hava savunma sistemi, 51 radar istasyonu dahil olmak üzere Ukrayna'nın 1.502 askeri altyapı tesisi devre dışı bırakıldı. 47 karada, 11 havada, 472 tank ve diğer muharebe zırhlı araçları, 62 çok amaçlı roketatar, 206 sahra top ve havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi.

RUS GÜÇLERİ HERSON'U TAMAMEN KONTROL ALTINA ALDI

 Rusya Savunma Bakanlığı: Rus Güçleri Herson'u tamamen kontrol altına aldı. Ukrayna ordusu tesislerini ve 72. Ana Psikolojik Operasyon Merkezini yüksek hassasiyetli silahlarla vurduk. Herson'da sivil altyapı, nüfus için yaşam destek tesisleri ve kentsel ulaşım günlük olarak faaliyet gösteriyor. Herson'da gıda kıtlığı yok. Sosyal altyapının işleyişini sürdürmek, asayiş ve asayiş ile nüfusun güvenliğini sağlamak için şehir yönetimiyle görüşmeler sürüyor.

UKRAYNA: DAHA FAZLA TÜRK SİHASI ALDIK

 Ukrayna Savunma Bakanı: Daha fazla Türk İHA'sı aldık. Ukrayna yakında daha fazla Stınger ve Javelın füzeleri teslim alacak.

HARKOV'DA SİVİLLER VURULUYOR

 Harkov Valisi, Rusya'nın saldırılarında 21 kişinin öldüğünü en az 112 kişinin de yaralandığı belirtti.

SAVAŞIN ORTASINDA DOĞUM

 Ukrayna'nın Mariupol kentinde bir hastane sığınağında doğum gerçekleşti. O anlar sosyal medyadan paylaşıldı.

savaşta doğum

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA, ABD'Lİ MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Blinken'ın Ukrayna'ya verdikleri desteği sürdürmekte kararlı olduklarını yinelediğini bildirdi. Görüşmede, ülkesinin barış arzusunu belirten Kuleba, "Ancak Rusya'nın saldırıları altında olduğumuz sürece daha fazla silah ve yaptırımlara ihtiyacımız var." ifadesini kullandı. Blinken'ın, ülkesinin Ukrayna'ya verdiği desteği sürdüreceğini belirttiğini vurgulayan Kuleba, mevkidaşının yaptırımlar ve silah konusunda güvence verdiğini kaydetti.

KİEV'DE SİREN SESLERİ

 Rusya'nın saldırılarının devam ettiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sirenler çalıyor.

RUSYA'NIN EN BÜYÜK BANKASI AVRUPA PİYASASINDAN ÇEKİLDİ

 Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Avrupa piyasasından çekilme kararı aldı

RUSYA'DA UKRAYNALILAR GÖZALTINA ALINDI

Edinilen bilgilere göre Rusya'da Ukrayna büyükelçiliği önüne çiçek bırakan anne-babalar çocuklarıyla birlikte karakola götürüldü. Ebeveynleri gözaltına alındı, geceyi nezarette geçirirken çocukları öylece beklemek zorunda kaldı. Ellerinde renkli kalemlerle yazılı "Savaşa hayır" pankartları kaldı. Anneleriyle konuşmalarına bile izin verilmediği öğrenildi. 

JAPONYA, KİEV BÜYÜKELÇİLİĞİNİN FAALİYETLERİNİ ASKIYA ALDI

 Japonya'nın Kiev Büyükelçiliğinin faaliyetlerinin, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle geçici olarak durdurulacağı bildirildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı, Kiev Büyükelçiliği faaliyetlerinin, Ukrayna'nın batısındaki Lviv kentinde kurulan geçici irtibat ofisinden sağlanacağını açıkladı.

RUS BİRLİKLERİ HERSON'DA LİMANI VE TREN İSTASYONUNU ELE GEÇİRDİ

Herson Belediye Başkanı İgor Kolıhav:  Rus birlikleri Herson'daki nehir limanını ve tren istasyonunu ele geçirdi

ABD RUSYA'YA HAVA SAHASINI KAPATTI

 ABD Başkanı Biden, açıklamasında "Putin Kiev'i kuşatabilir ama Ukrayna halkının gönlünü kazanamayacak. Putin yanlış hesaplar yaptı, Ukrayna halkının direnişiyle karşılaştı. ABD ve müttefikler NATO topraklarını karış karış koruyacak. ABD hava sahasını bütün Rusya uçaklarına kapatıyoruz." dedi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor son dakika Putin Zelenskiy