Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna ABD son dakika

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından Ukrayna'nın çeşitli bölgelerinden patlama sesleri yükseliyor. Biden ise "Dünya Rusya'dan hesap soracak" dedi ve meydan okudu. İşte dakika dakika son gelişmeler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Başlatılan harekatın ardından açıklamalar ise peş peşe geldi. 

İŞTE DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

*Haberimiz yeni gelişmelerle ilgili anlık güncellenmektedir. Son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için lütfen sayfayı yenileyin...

UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİNDEN AÇIKLAMA

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Daleep Singh, Rusya'ya, Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle uygulanan yaptırımların etkili olacağı yönünde görüş bildirdi.

SAVAŞ KARŞITI GÖSTERİLER

Rusya’nın Ukrayna saldırısının ardından başta Moskova olmak üzere 53 kentte başlayan savaş karşıtı gösterilerde gözaltına alınan kişi sayısı bin 700’ü geçtiği bildirildi.

UAEA'DAN ÇERNOBİL NÜKLEER TESİSLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rus askerleri tarafından ele geçirilen Çernobil Nükleer Tesislerine ilişkin "o bölgedeki nükleer tesislerin güvenli ve emniyetli işleyişinin hiçbir şekilde etkilenmemesi ve aksamamasının hayati önem taşıdığını" söyledi. 

ABD'DEN İHRACAT KISITLAMASI

 ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın askeri kabiliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu teknolojilere ve diğer öğelere erişimini engelleyecek bir dizi ihracat kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

   Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus sabotaj gruplarının Kiev'e girdiğini açıkladı.

İLK GÜNÜN BİLANÇOSU AÇIKLANDI

Zalujnıy, Facebook'tan yaptığı açıklamada, bu zorlu saatler boyunca "düşmanın" ele geçirme planlarına ulaşamadığını bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı. 

Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini belirten Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı.

DÜNYA BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Ukrayna'ya acil destek sağlamaya hazır olduklarını belirterek, bu destek için hızlı ödemeli finansman dahil olmak üzere seçenekler hazırladıklarını bildirdi.

SEFERBERLİK KARARI

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülke çapında genel seferberlik ilan edilen kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre, ülkenin Donetsk ve Luhansk kentleri haricindeki tüm kentlerinde genel seferberlik ilan edildi. Kararnamede, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) genel seferberlik sırasında karşı istihbarat sızmalarına karşı önlemler alacağı ifade edildi. Seferberlik kapsamında askerlik için çağırılanların, belirtilen toplanma noktasında birliklerine katılacağı belirtilirken, askeri birimler tarafından seferberlik kaydı yapılan kişilerin yeteneklerine göre askeri birimlerde görevlendirileceği ifade edildi. Bölge, il ve ilçe yönetim başkanlarının ise, sağlık kuruluşlarının oluşturulmasını ve işleyişini sağlayacağı bildirildi. Zelenskiy’in imzaladığı kararnamenin 60 gün boyunca geçerli olacağı duyuruldu.

PENTAGON'DAN AÇIKLAMA

 ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Rusya’nın şu ana kadar Ukrayna’ya 160’tan fazla füze fırlattığını ve kuzeyden ülkeye giren Rus güçlerinin Kiev’e daha da yaklaştığını açıkladı. 

PUTİN İLE MACRON GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini konuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Ukrayna'ya gerçekleştirdikleri askeri operasyon konusunda Macron’a bilgi verdi.

Görüşmenin “ciddi ve açık” bir havada geçtiğine işaret edilen açıklamada, “Putin, özel bir askeri harekatın yapılmasına ilişkin nedenleri ve koşulları kapsamlı bir şekilde açıkladı.” ifadesine yer verildi.

UKRAYNA: SİVİL HALKA 10 BİN OTOMATİK SİLAH DAĞITILDI

Ukrayna İçişleri Bakanı, Kiev'deki sivillere 10.000 tane otomatik tüfek dağıtıldığını duyurdu.

ÇAVUŞOĞLU, UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU BLİNKEN'LE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. Bakan Çavuşoğlu, RF’nin Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olduğunu, bu operasyonu kabul edilemez bulduğumuzu ve reddettiğimizi ifade etti. Çavuşoğlu ayrıca, Ukrayna’nın siyasi birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğimizi vurguladı ve diplomasi ve itidal için çaba göstereceğimizi belirtti” denildi.

Açıklamada, “Bakan Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşıyla ayrıca, konuya ilişkin BM, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi’nde devam etmekte olan süreçler hakkında da görüş alışverişinde bulundu” ifadeleri yer aldı.

HOSTOMEL GERİ ALINDI

 Ukrayna kaynakları Hostomel'in geri alındığını açıkladı

AB LİDERLERİ'NDEN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR

AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

ABD'DEN RUSYA'YA BİR HAMLE DAHA! SINIR DIŞI EDİYORLAR

ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı Sergey Trepelkov'u sınır dışı etme kararı aldı.

RUSYA'DA KARGO UÇAĞI DÜŞTÜ

Rusya'nın Voronej bölgesinde An-26 tipi kargo uçağı düştü, mürettebat hayatını kaybetti.

Mürettebatın hayatını kaybettiği kazanın ilk belirlemelere göre, teknik bir arızadan kaynaklandığı belirtildi.

PENTAGON DUYURDU: 7 BİN ASKER AVRUPA'YA KONUŞLANDIRILACAK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

RUSYA SALDIRILARINDA 57 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Sağlık Bakanlığı: Rusya saldırılarında bugün 57 kişi öldü, 169 kişi yaralandı.

KANADA'DAN RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLAR

Kanada Başbakan Justin Trudeau, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle 58 Rus kişi ve kuruluşa para cezası ve tüm ihracat izinlerinin durdurulmasını içeren yaptırım paketini duyurdu.

RUSYA, KIRIM ÜZERİNDEN HERSON'A GİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin, Kırım üzerinden Herson'a girdiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 83 altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı. Rus birliklerinin, bugüne yönelik görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Konaşenkov, "Rus hava indirme ve baskın birlikleri, Kırım üzerinden Herson'a girdi" dedi

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN RUSYA-UKRAYNA AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Tutumumuz gayet net, açıklamalarımızı yaptık birazdan ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşeceğim. Ukrayna'daki vatandaşlarımızın durumunu takip ediyoruz. Yarın 8. maddenin işletilmesiyle ilgili karar alınacak."

"VATANDAŞLARIMIZ PANİK YAPMAZSIN TÜM HAZIRLIKLAR YAPILDI"

"Tahliye için gereken hazırlıklar Şubat ayında yapıldı. Karadan tahliye seçeneğimiz var. Vatandaşlarımızı kara yoluyla tahliye edeceğiz. Vatandaşlarımız panik yapmasın, tüm hazırlıklar yapıldı. Yarın 8. maddenin işletilmesine dair karar açıklanacak. Hava sahası açılırsa hava, olmazsa deniz yoluyla vatandaşlarımızı getireceğiz. Biz mazlumların yanında olan bir ülke olduk. Biz Ukraynalıları da yalnız ve çaresiz bırakmayız." 

BİDEN: UKRAYNA'NIN CESUR HALKININ YANINDAYIZ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna gerilimiyle ilgili yaptığı açıklamada, Amerika'nın Ukrayna'nın cesur halkının yanında olduğunu ve Rusya'ya yıkıcı yaptırımlar konusunda anlaşıldığını duyurdu. Biden, "Rusya'yı sorumlu tutmak için yıkıcı yaptırımlar üzerinde ilerleyeceğiz" dedi. 

DİPLOMATİK KAYNAKLAR: UKRAYNA'NIN MARIUPOL KENTİ YOĞUN ATEŞ ALTINDA YÜZLERCE PATLAMA GÖZLEMLEDİK

 Ukrayna'daki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ülkenin Mariupol kentinde yoğun ateş altında. Yüzlerce patlama gözlemlendi.

RUS GÜÇLERİ ÇERNOBİL'İ ELE GEÇİRDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Çernobil Santrali ve Gostomel Havalimanı'nın, Rus güçleri tarafından ele geçirildiğini duyurdu.

İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON, RUSYA'YA UYGULAYACAĞI YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

Basın açıklaması yapan İngiltere Başbakanı Johson, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya, uygulayacakları yaptırımları duyurdu. Johson, "Rusya'nın sterline erişimini engelleyeceğiz, aynı yaptırımları Belarus'a da uygulayacağız, Londra'daki oligarkların saklanacak yeri kalmayacak" dedi. 

İngiltere Başbakanı Boris Johsnon, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında Rus ulusal havayolu Aeroflot’un İngiltere’ye uçuşlarını yasaklandığını da duyurdu.

Johson açıklamasında, "Avrupa'nın Rus gazına bağlılığını azaltacağız. "Rusya'ya daha önce uygulamadığımız en ağır yaptırımları uygulayacağız. Büyük Rus bankalarının varlıklarını donduracağız" ifadelerini de kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE MACRON'DAN KRİTİK GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. İki lider, NATO Zirvesi öncesindeki son durumu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini ele aldı.

RUSYA'DA SAVAŞ KARŞITI GÖSTERİLERDE YÜZLERCE KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Rusya'nın onlarca kentinde düzenlenen savaş karşıtı gösteriler nedeniyle en az 549 kişi gözaltına alındı. 

PUTİN'DEN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA

Bugün bir günde yaşanan bir şey değil. Gerçekten çok ciddi riskler söz konusuydu. Yaptırımlar konusunda hazırdık. Burada Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olacak dendi bu yüzden tam olarak şu anda bu sistemi yok etmeyeceğiz. Zarar vermeyeceğiz dünya ekonomisine. Bu atmaya bizi zorladılar. Başka şekilde hareket edemezdik.

İNGİLTERE DUYURDU: BELARUS'TAKİ RUS KUVVETLERİ KİEV'E İLERLİYOR

İngiltere Savunma Bakanlığı, Belarus'taki Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e doğru ilerlediğini duyurdu.

UKRAYNA ORDUSU: RUSYA GOSTOMEL'E PARAŞÜTÇÜ İNDİRDİ

Ukrayna ordusu, 20 Rus helikopteri ile Mi-8 uçağının, Kiev bölgesinde bulunan Gostomel havalimanına paraşütçü indirdiğini duyurdu.

Pentagon: 75 Rus savaş uçağı Ukrayna'ya girdi

Pentagon, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.

G7 LİDERLERİNDEN ORTAK BİLDİRİ: RUSYA'NIN İŞGAL GİRİŞİMİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ

G7 liderleri, ortak bildiri yayımlayarak işgale karşı Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ve işgal girişimini şiddetle kınadıklarını açıkladı.

G7 ülkeleri, Putin'in Avrupa kıtasına yeniden savaşı getirdiğini, kendisini tarihin yanlış tarafında konumlandırdığı açıklamasını yaptı. 

ZELENSKİY: ÇOK FAZLA KAYIP VERDİK

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Çok sayıda kayıp verdik, Rus ordusu Kiev yakınlarında. Rus askerleri Çernigov bölgesinde yavaş yavaş ilerliyor. Ancak Rusya'nın birçok uçağını ve zırhlı aracını imha etik.

Basın açıklamasını asker kıyafetiyle yapan Zelenskiy, Ukrayna'nın savaş yolunu seçmediğini söyleyerek, "Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor" dedi. 

ABD'DEN F-35 HAMLESİ

ABD uçaklarının Litvanya ve Estonya'da konuşlandırıldığı açıklandı. Litvanya tarafından yapılan açıklamada; "ABD'ye ait F-35 uçakları konuşlandırıldı" denildi.

ZELENSKİY: ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ ELE GEÇİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Rus işgal güçleri Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirmeye çalışıyor. Kuvvetlerimiz, 1986 trajedisi tekrarlanmasın diye canlarını veriyor” dedi.

KİEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Kiev Belediye Başkanlığı Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Ardından; Çerkasi, Dnipro, Mikolayiv şehirlerinde akşam 22.00'den sabah 06.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi.

RUSYA'DA MUHALİFLER GÖSTERİ YAPIYOR

Rusya'da savaş karşıtı protestolar başladı. 

Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler - Resim : 1
Yekaterinburg kentindeki protestolardan...
"RUS ORDUSU ÇERNOBİL'E GİRDİ"

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rus ordusunun Belarus üzerinden Çernobil Nükleer Santrali bölgesine girdiğini duyurdu. 

DONETSK'TE HASTANE VURULDU: 4 ÖLÜ

Rusya Donetsk'te hastaneyi vurdu. 4 kişi hayatını kaybetti, aralarında doktorların da olduğu çok sayıda yaralı var. 

"KISASA KISAS ŞEKLİNDE YANIT VERİLECEK"

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, AB ve ABD'ye kısasa kısas şeklinde yanıt verecektir" denildi.

"İSTASYONLAR SIĞINAK OLARAK KULLANILABİLİR"

Kiev Valisi: Kiev'deki 4 metro istasyonunda trenler çalışmıyor, sığınak olarak kullanılabilir.

"TÜM ÜLKELERLE DİYALOG KURMAYA HAZIRIZ"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Tüm ülkelerle diyalog kurmaya hazırız. Halen uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönme şansımızın olduğunu umuyoruz" dedi.

BEYAZ SARAY'DAN YENİ AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın Ukrayna konusunu görüşmek için Ulusal Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdığı belirtildi. 

BELARUS'TAN 4 FÜZE ATILDI

 Ukrayna Ordusu, Belarus tarafından Ukrayna topraklarına 4 balistik füze atıldığını duyurdu. 

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 74 askeri noktayı vurduk.

GOSTOMEL HAVALİMANI'NDA 'KONTROL' SAVAŞI

Ukrayna Başkomutanlığı: Kiev bölgesindeki Gostomel Havalimanı'nın kontrolü için Rus güçleriyle mücadele ediyoruz.

"ORDUMUZ SUMY'DE RUS ASKERLERİYLE SAVAŞIYOR"

Ukrayna Sınır Koruma Kuvvetleri'nden yapılan son açıklamada, "Ordumuz Doğu'daki Sumy kenti yakınlarında Rus askerleriyle savaşıyor" denildi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı ise, "Rus askerleri doğu Ukrayna'daki çatışmalarda rehin alındı" dedi.

RUSYA HÜKÜMETİNDEN YAPTIRIMLARA YANIT

Rusya Hükümeti, "Finansal piyasalarımızı ve en büyük Rus şirketlerini yaptırımlardan ve diğer tehditlerden korumaya hazırız. Yaptırımlar karşısında finansal sistemin istikrarını sağlamak için yeterli mali kaynaklara sahibiz" dedi. 

AB'DEN YENİ YAPTIRIM AÇIKLAMASI: RUSYA'NIN TEMELLERİ SARSILACAK

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Burada sadece Ukrayna değil söz konusu olan, Avrupa'nın istikrarı, barış düzenimiz risk altında. İlerleyen saatlerde Avrupalı liderlere yaptırımlar paketi sunacağız. Japonya da dahil olacak mesela. Rusya'nın sermaye piyasalarına yaptırımlar içerecek bunlar. Kredi maliyetleri artacak, sermaye çıkışı artacak ve zaman içinde temelleri sarsılacak" açıklamasında bulundu.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya'dan Birleşmiş Milletler'de hesap vermesini istiyoruz" açıklamasında bulundu. 

İKİ HELİKOPTER VURULDU

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vurduğunu duyurdu.

Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler - Resim : 2

"RUS GÜÇLERİ KİEV'DE HÜKÜMETİN OLDUĞU BÖLGEYE İLERLEYEBİLİR"

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Rus güçlerinin havadan birlik indirebileceğini ve Kiev'de hükümetin bulunduğu bölgeye ilerlemeye çalışabileceklerini söyledi. Açıklamada ayrıca, "Gostomel askeri havalimanında şiddetli çatışmalar devam ediyor" denildi. 

Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler - Resim : 3
Ukrayna Ordusu'na ait bir uçak Kiev yakınlarında düşürüldü, en az 5 kişinin öldüğü belirtildi. 
İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN MESAJ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı tekrar elde edilene kadar elimizden geleni yapacağız" dedi.

UKRAYNA ORDUSU SALDIRILARI AÇIKLADI

Ukrayna Ordusu: Rusya, saat 14:00 itibarıyla seyir füzeleri dahil olmak üzere sivil ve askeri altyapıya 30'dan fazla saldırı yaptı.

ERDOĞAN'DAN UKRAYNA AÇIKLAMASI

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, kritik zirve sonrası yaptığı açıklamada "Bunu kabul edilemez görüyoruz. Türkiye, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyor " dedi. 

NATO'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada "Avrupa'nın güvenliği için tarihi bir andayız. Biz de askeri güçlerimizi hazırladık, 100'den fazla jet hazır" dedi. 

RUSYA VE BELARUS'TAN ELEKTRİK ALIŞVERİŞİ DURDURULDU

 Ukrayna, Rusya ve Belarus ile elektrik alışverişini en az 3 günlüğüne durdurdu

KİEV BOMBARDIMAN ALTINDA

 Bölgeden gelen yeni açıklamalara göre Kiev'de çok güçlü patlama sesleri duyuluyor.

Kiev bombardıman

OPERASYON NE KADAR SÜRECEK?

 Kremlin'den yapılan açıklamada "Operasyon süresin Putin belirleyecek. Rusya'nın demir bir perde arkasına kapatılması imkansız. Ukrayna tarafsız olmalı ve topraklarına saldırı silahı yerleştirmemeli" dedi 

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı: "Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukrayna’ya yönelik başlatılan askeri operasyonu kabul edilemez buluyoruz ve reddediyoruz.

ERDOĞAN-ZELENSKIY GÖRÜŞMESİ

 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Zelenskiy arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede Rusya'nın saldırıları ele alındı.

"UKRAYNA SİVİL KARGO GEMİSİNE SALDIRDI" İDDİASI

TASS haber ajansı, Ukrayna'nın Azov Denizi'nde iki sivil kargo gemisine saldırdığını ve hayatını kaybedenler olduğunu aktardı. 

SLOVAKYA SINIRA ASKER GÖNDERECEK

 Slovakya Ukrayna'dan gelen mültecilere yardım için sınıra asker gönderecek.

Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler - Resim : 9

ODESSA'YA FÜZE SALDIRISI

 Ukraynalı yetkililer Odessa'daki füze saldırısında en az 18 kişi öldüğünü duyurdu.

NATO'DAN YENİ KARAR

NATO: Washington Antlaşması'nın 4. maddesi uyarınca müttefiklerle istişarede bulunarak caydırıcılığı güçlendirmek için ek adım kararı aldık

ÇİN, RUSYA'YI KINAMADI

 Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Ukrayna meselesinin arka planının "çok karmaşık" olduğunu söyleyerek Rusya'nın eylemlerini kınamayı reddetti.

DONBAS'TA YENİ SALDIRILAR

 Rusya Savunma Bakanlığı: Donbas’ta Rus ordusunun desteğiyle karşı saldırı başlatıldı

BALKAN ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA TEPKİ

Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleye sert tepki gösterdi.

NORVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN DA KINAMA

 Norveç ve Finlandiya'dan, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine kınama

UKRAYNA'YA 2. DALGA FÜZE SALDIRISI

Ukrayna'ya 2. dalga füze saldırısı başladı. Ülkede başkent Kiev de olmak üzere birçok kentten patlama sesleri geliyor. 

Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler - Resim : 10

"ZMEINIY ADASI'NI GERİ ALDIK"

 Ukrayna, Karadeniz'deki Zmeiniy Adası'nı geri almayı başardıklarını duyurdu.

JOHNSON, TÜM NATO LİDERLERİNİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, tüm NATO liderlerini acil toplantıya çağırdı.

İSRAİL'DEN KINAMA

İsrail Dışişleri, Rusya'nın saldırılarını kınadı. 

BELÇİKA'DAN RUS VATANDAŞLARINA VİZE YAPTIRIMI

 Belçika, Rus vatandaşlarına vizeleri dondurdu.

TÜM GEÇİŞLERİ KAPATTILAR

 Belarus, Ukrayna ile tüm sınır geçiş noktalarını kapattı.

"40'TAN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı, şu ana kadar 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğünü, onlarca yaralı ve sivil kayıp olduğunu açıkladı.  Ayrıca düşen bir uçakta 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. 

BİR ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ

 Harkov'da bir çocuk Rusya'nın bombardımanında vurulan apartmanda hayatını kaybetti.

"GERİ ÇEKİLEN UKRAYNA MEVZİLERİNE SALDIRILMAYACAK"

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalede sivil nüfusun hedef alınmadığını belirterek, silahlarını bırakan Ukrayna birliklerinin hedef alınmadığını açıkladı.

"BELARUS GEREKİRSE ÇATIŞMAYA YER ALIR"

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, "Belarus ordusu gerekirse çatışmada yer alabilir" dedi.

UKRAYNA: DURUM KONTROL ALTINDA

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi "Durum kontrol altında" açıklaması yaptı. Açıklamada, 2. Dünya Savaşı'na gönderme yapılarak, "Bir Blitzkrieg olmayacak" denildi.

Blitzkrieg, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrini.

HAVA SAHASI BOMBOŞ

 Flightradar24'ün sitesinden bakıldığın, Ukrayna hava sahasının bomboş olduğu görülüyor. 

Rusya, Ukrayna'ya saldırdı! İşte dakika dakika son gelişmeler - Resim : 11

50 RUS ÖLDÜRÜLDÜ

 Ukrayna'dan yapılan son açıklamada, 50 Rus askerinin öldürüldüğü belirtildi.

ALMANYA'DAN PUTİN'E TEPKİ

 Almanya Dışişleri Bakanı Putin'e seslenerek "Demokrasi ve özgürlük hayallerini yıkamayacaksın" dedi.

EN BÜYÜK ZARARI İŞGALCİLERE VERİN

 Zelenskiy orduya yeni talimat vererek "En büyük zararı işgalcilere verin" dedi.

LİTVANYA'DAN OHAL HAMLESİ

 Litvanya Devlet Başkanı Parlamentodan OHAL ilan edilmesini istedi

SİVİLLERE SİLAH DAĞITILACAK

 Ukrayna polisi, savaş gazilerine daha önce savaşa katılmış kişilere silah dağıtılacağını duyurdu.

BELARUS'TAN AÇIKLAMA

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko "Belarus silahlı kuvvetleri Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri operasyonuna katılmıyor" ifadelerini kullandı.

"ELİ SİLAH TUTAN HERKES ÜLKESİNİ SAVUNSUN"

Ukrayna Savunma Bakanlığı, sivillere çağrısını yineleyerek "Eli silah tutan herkesi ülkesini savunmaya çağırıyoruz" dedi.

İRAN'DAN AÇIKLAMA

İran'ın Kiev Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'da yaşayan tüm İran vatandaşlarının ülkeyi mümkün olan her şekilde terk etmeleri istendi.

Açıklamada, Ukrayna'dan ayrılma koşullarını yerine getiremeyen İran vatandaşlarına Ukraynalı yetkililer tarafından belirlenen güvenli noktalar ve sığınaklara gitmeleri tavsiyesinde bulunuldu. Ukrayna hava sahasının kapalı olduğu hatırlatılan açıklamada, Büyükelçiliğin uçuş izni almak için Ukrayna hükümeti ile görüşmelerini sürdürdüğü kaydedildi.

"UKRAYNA'DAN GELECEK KİŞİLERİ ALMAYA HAZIRIZ"

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu "OHAL ilan etmeyi planlıyoruz. Ukrayna'dan gelecek on binlerce kişiyi almaya hazırız" dedi.

RUSYA: UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLMEDİ

 Rusya Savunma Bakanlığı düşürülen Rus uçağı iddialarını reddetti.

"UKRAYNA'NIN ASKERİ YAPISI DEVRE DIŞI BIRAKILDI"

 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin askeri yapısı devre dışı bırakıldı

UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI OFİSİNDEN AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada "Rus ordusu altyapı tesislerimizi bombardımana tutuyor" denildi.

"RUSYA'NIN EKONOMİK ÜSLERİNİ ZAYIFLATACAĞIZ"

 Avrupa Komisyonu Başkanı, "Rusya'nın ekonomik üslerini zayıflatacağız" dedi.

AYRILIKÇILAR: 2 UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

 Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk'ta savaş uçaklarını vurduklarını söyledi.

KARADENİZ LİMANLARINDA FAALİYET DEVAM EDİYOR

Rusya, "Karadeniz limanlarında faaliyet olduğu gibi devam ediyor" dedi.

AB'DEN UÇUŞ UYARISI

 Avrupa Birliği'nin (AB) havacılık kurumu, Ukrayna hava sahasında ve yakınlarında uçuş yapılmaması uyarısında bulundu.

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİSİ'NDEN BOĞAZLARI KAPATIN ÇAĞRISI

 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar yaptığı basın açıklamasında "Çanakkale Boğazını kapatın" çağrısında bulundu. 

MACRON'DAN KINAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya'nın saldırısını kınadı. Macron, Rusya'ya Ukrayna'daki askeri eylemlerini derhal durdurma çağrısı yaptı.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELDİ

Ukrayna, Rusya'nın saldırılarında ölü ve yaralı sayısının arttığını açıkladı. 

ZELENSKIY'DEN YENİ AÇIKLAMA

 Zelenskiy, "Dünya liderlerine Putin'in de içine dahil edildiği yaptırımların uygulanması konusunda çağrıda bulundum" dedi.

HALK BENZİN İSTASYONLARINDA

 Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi sonrası, Harkiv'e giden ana yol üzerinde benzin istasyonları önünde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.

Kiev benzin istasyonları

KİEV'DEN İLK ÖLÜM HABERİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev'de 1 kişinin öldüğünü 1 kişinin de yaralandığını açıkladı

Ukrayna Rusya savaşı

ZELENSKIY'TEN TELEFON TRAFİĞİ

 Zelenskiy sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Shcolz, Mıchel, Duda ve Johnson'la konuştum. Putin karşıtı bir koalisyon inşa ediyoruz. Ukrayna'yı acil savunma ve mali destek, Putin'e ise yaptırım talep ediyoruz" dedi.

RUSYA'DAN AZAK DENİZİ KARARI

 Rusya, Azak Denizi'ndeki ticari gemilerin hareketini yeni bir ikaza kadar kısıtladı

DIŞİŞLERİ'NDEN UKRAYNA'DA YAŞAYAN VATANDAŞLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

 Dışişleri Bakanlığı "Ukrayna’da yaşayan değerli vatandaşlarımız, Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır" açıklaması yapıldı.

RUSYA: UÇAK DÜŞTÜ HABERLERİ YALAN

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ukrayna sınır servisinin askerleri, Rus birliklerine karşı herhangi bir direniş göstermiyor. Ukrayna silahlı kuvvetlerinin hava savunma araçları bastırıldı. Hava üslerinin askeri altyapısı bozuldu Ukrayna toprakları üzerinde düşürüldüğü iddia edilen Rus uçağına ilişkin yabancı medyanın verdiği bilgiler gerçekle örtüşmemektedir." ifadeleri kullanıldı.

"SİVİLLERE SALDIRI YOK"

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı yaptığı açıklamada "Sivil yerleşim yerlerine ve sivil altyapıya saldırı yok" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA: RUS UÇAĞINI VURDUK

 Ukrayna, Luhansk'ta 5 Rus uçağını ve bir Rus helikopterini vurduklarını duyurdu. 

KIRIM'DAN DA SALDIRI DÜZENLENİYOR

 Ukrayna Sınır Koruma Birlikleri Kırım'dan da saldırı düzenlendiğini duyurdu

NATO'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANMA KARARI

 NATO, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyon başlatmasının ardından acil toplanma kararı aldı

THY UKRAYNA SEFERLERİNİ DURDURDU

 Türk Hava Yolları (THY), Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebiyle ülkeye düzenlediği tüm seferlerini iptal ettiğini duyurdu.

BIDEN-ZELENSKIY GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya'nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD'nin Ukrayna'ya desteğini yineledi.

UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ, TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEDİ

 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği: Türkiye’yi bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz

KİEV'DE SİREN SESLERİ

 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de siren sesleri çalmaya başladı.

MOSKOVA BORSASINDA İŞLEMLER DURDURULDU

 Moskova'dan gelen bilgilere göre borsa işlemleri durdurulduğu belirtildi.

UKRAYNA'DA SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ülkede seferberlik ilan ettiğini duyurarak "Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız." dedi. 

KİEV'DE HALKA EVDE KALMA ÇAĞRISI

 Kiev yönetimi, bölgede yaşayan halkın evde kalması çağrısında bulundu

SAVAŞ JETLERİ SESLERİ DUYULUYOR

 Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kenti üzerinde savaş jetlerinin sesi duyuluyor

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

 Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı: Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin askeri altyapısı, hava savunma tesisleri, askeri havaalanları ve havacılığı yüksek hassasiyetli silahlarla devre dışı bırakıldı

BM: BU SAVAŞIN BİR ANLAMI YOK

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyon için "Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor." dedi.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba yaptığı açıklamada "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı." dedi.

NATO'DAN RUSYA SALDIRISINA KINAMA

Stoltenberg açıklamasında "Rusya'nın sivilleri tehlikeye atan saldırısını şiddetle kınıyorum. Uyarılarımıza ve diplomasi çabalarımıza rağmen Rusya bir kez daha bağımsız bir ülkeye saldırı yolunu seçmiştir" dedi. 

BM'DEN PUTİN'E ÇAĞRI

 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya işgale hazırlandığı iddiaları üzerine, "Başkan Putin, birliklerinizin Ukrayna'ya saldırmasını durdurun, barışa bir şans verin." diye seslendi.

BIDEN: DÜNYA RUSYA'DAN HESAP SORACAK

 ABD Başkanı Biden "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya, Rusya'dan hesap soracak." ifadesini kullandı.

UKRAYNA'DA PATLAMA SESLERİ

 Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuluyor.

PUTİN'DEN HAREKAT EMRİ

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

 

Kaynak: Haber Global TV

ABD Rusya ukrayna son dakika rusya ukrayna gerginliği